Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ιεροσόλυμα: Άναψε το Άγιο Φως στον Πανάγιο Τάφο - Το απόγευμα στην Ελλάδα (VIDEO)

agio-fos

Με λαμπρότητα η τελετή αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα - Φτάνει το απόγευμα στην Ελλάδα

Σε κλίμα κατάνυξης και λαμπρότητας, τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα η ιερουργία της Αφής του Αγίου Φωτός.

Λίγο πριν από τις 14:00 το μεσημέρι, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος Γ΄ εξήλθε του Παναγίου Τάφου κρατώντας σε κάθε του χέρι αναμμένα 33 κεριά και μετέδωσε το Άγιο Φως στους προσκυνητές που παρίσταντο για το «Δεύτε λάβετε Φως», καθώς και το μήνυμα της Ανάστασης στην ανθρωπότητα. Στο Ναό της Αναστάσεως επιτράπηκε να εισέλθουν οι ιερείς, οι επίτροποι και οι πιστοί που έχουν εμβολιαστεί.

Μετά την τελετή, ο Πατριάρχης θα παραδώσει το Άγιο Φως στον εκπρόσωπο της ελληνικής Πολιτείας, υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Βλάση, ενώ σε ειδικό φανάρι θα το μεταφέρει στην Αθήνα ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου. «Αποτελεί ύψιστη τιμή και ευλογία να παραλαμβάνεις το Άγιο Φως κατευθείαν από τον Πανάγιο Τάφο και να το φέρνεις στην Πατρίδα» έγραψε στο Twitter ο Κώστας Βλάσης.

Το κυβερνητικό αεροσκάφος που θα μεταφέρει το Αγιο Φως αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα στις 18:30 στο αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». «Η Πολιτεία έχει μεριμνήσει για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο στην Αθήνα και από εκεί σε όλη την Ελλάδα» αναφέρει σε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών και σημειώνει ότι «το πράττει με την προσήκουσα ευλάβεια, ταπεινότητα και κατάνυξη».

Η ανάρτηση του Υφυπουργού

Στο Καθολικό του Πανίερου Ναού της Αναστάσεως για την τελετή Αφής του Αγίου Φωτός. Αποτελεί ύψιστη τιμή και ευλογία να παραλαμβάνεις το Άγιο Φως κατευθείαν από τον Πανάγιο Τάφο και να το φέρνεις στην Πατρίδα.

https://www.facebook.com/vlasiskostas/photos/a.622532047876048/3712084538920768/?type=3

Η Πολιτεία έχει μεριμνήσει για την μεταφορά του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο στην Αθήνα και από εκεί σε όλη την Ελλάδα. To πράττει με την προσήκουσα ευλάβεια, ταπεινότητα και κατάνυξη.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι, το Άγιο Φως δεν είχε μοιραστεί καθόλου και ο μοναδικός του προορισμός ήταν η Εξαρχία το Παναγίου Τάφου στην Πλάκα.

«Φέτος θα γίνει ένα βήμα παραπάνω και στη διανομή του. Με την έλευσή του στην Αθήνα θα φύγουν 12 αεροπλάνα από δύο αεροπορικές εταιρείες με δικά τους έξοδα, και θα μεταφέρουν το Άγιο Φως σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Γιάννενα και άλλες πόλεις» είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Βλάσης.

Υπενθυμίζεται οτι φέτος, το «Χριστός Ανέστη» θα ακουστεί στις 21:00 κι όχι τα μεσάνυχτα, με όσους πάνε στην εκκλησία να καλούνται να τηρήσουν τα μέτρα για αποστάσεις και χρήση μάσκας.

Αναλυτικά τα μέτρα που αφορούν τους ναούς

-Υποχρεωτικά self test για ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού

-Τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων προστασίας

-Ένα άτομο ανά 25τμ. εντός του ναού. Ανώτατο όριο 100 άτομα ανά ιερό ναό

-Ένα άτομο ανά 10 τμ. στους εξωτερικούς χώρους του ναού και υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας

-Η Θεία Λειτουργία θα ξεκινά στις 18:30

-Το Μεγάλο Σάββατο η Ακολουθία της Αναστάσεως θα γίνει στις 21:00 στο προαύλιο των Ιερών Ναών.

Πώς μετακινούμαστε για το πασχαλινό τραπέζι

Με ορισμένους περιορισμούς θα στηθεί φέτος το πασχαλινό τραπέζι.

Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 ατόμων σε εσωτερικό χώρο και έως 12 ατόμων σε υπαίθριο χώρο. Η μετακίνηση γίνεται μέσω SMS με τον κωδικό 6 στο 13033.

Τι ισχύει με την απαγόρευση κυκλοφορίας

Όπως όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, έτσι και το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα η κυκλοφορία θα επιτρέπεται από τις 5:00 το πρωί έως τις 22:00, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, το ωράριο διαμορφώνεται από τις 5:00 μέχρι και τις 23:00, όταν και θα επαναλειτουργήσει η εστίαση.

Λίγα λόγια για την τελετή

Η Πομπή του Πατριαρχείου με τους αγιοταφίτες μοναχούς φτάνει από το Πατριαρχείο κατευθείαν στο καθολικό. Εκεί έρχονται οι αντιπρόσωποι των Αρμενίων των Κοπτών και των Σύρων, των άλλων δηλαδή θρησκευτικών κοινοτήτων.

Ασπάζονται και φιλούν το χέρι του Έλληνα Πατριάρχη και παρουσία των αρχών του Ισραήλ ντύνουν τον Πατριάρχη με την αρχιερατική στολή.

Έπειτα όλο το ιερατείο μαζί με τον Πατριάρχη αρχίζει τη Λιτανεία 3 φορές γύρω από το κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου.
Την τρίτη φορά σταματούν μπροστά στην είσοδο του Τάφου και βγάζουν την μήτρα από τον Πατριάρχη, τον αρχιερατικό σάκο και την πατερίτσα.

Τότε ο Πατριάρχης με δυο δάδες μπαίνει στο κουβούκλιο . Τον ακολουθεί ο Αρμένης ο οποίος όμως στέκεται στο παρεκκλήσι του Αγγέλου , στον προθάλαμο και παρακολουθεί όλη την διαδικασία.

Ο Έλληνας Πατριάρχης κάνει μια ειδική ευχή γονατιστός στον Πανάγιο Τάφο και σε λίγη ώρα το Άγιος Φως έρχεται να φωτίσει και να γεμίζει τα πρόσωπα και τις ψυχές όλων.

Από την δεξιά πλευρά δίνει το Άγιο Φως στον Αρμένη από την αριστερή πλευρά στον Έλληνα ιερέα για να το πάει στο ιερό του καθολικού που το περιμένει ο σκευοφύλακας του Παναγίου Τάφου.

Ο Πατριάρχης έπειτα βγαίνει και δίνει το Άγιο Φως στους Πιστούς.

Δείτε το βίντεο με την τελετή αφής του Αγίου Φωτός από το Greek City Times:

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τσαφούλιας: Οι Έλληνες δεν είμαστε καλοί γονείς – Και να θέλαμε, δεν μας αφήνουν
Τι είπε σχετικά με την πορεία του στη σκηνοθεσία, την οικογένειά του και όσα τον προβληματίζουν στην ελληνική κοινωνία
Τσαφούλιας: Οι Έλληνες δεν είμαστε καλοί γονείς – Και να θέλαμε, δεν μας αφήνουν