Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ανάσταση: Τα 5 βασικά μέτρα για απόψε - Στις 21:00 το «Χριστός Ανέστη»

anastasi

Διπλή μάσκα και αποστάσεις συστήνουν οι ειδικοί σε όσους βρεθούν ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους Ιερών Ναών

Με τις εκκλησίες ανοιχτές, αλλά με περιορισμένα άτομα στο εσωτερικό τους καθώς και στο προαύλιο, με μάσκες και αποστάσεις θα γίνει φέτος η Ανάσταση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ειδικοί εκτιμούν ότι -πέρα από μικρές εξαιρέσεις- το «πείραμα» του διαφορετικού Επιταφίου πέτυχε, ενώ αναμένουν να λειτουργήσουν και τα μέτρα για την Κυριακή του Πάσχα.

Όπως και οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας, έτσι και η Ανάσταση, θα πραγματοποιηθεί με 5 ειδικούς κανόνες, που αφορούν την ώρα τέλεσης της ακολουθίας, το πώς θα προσέρχονται οι πιστοί στους ναούς, τι ώρα θα πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους καθώς και την επιτρεπόμενη αναλογία ατόμων ανά εμβαδό της εκκλησίας και προαυλίου.

Συγκεκριμένα, φέτος, η ακολουθία της Αναστάσεως θα τελεστεί στις 21:00 αντί για τα μεσάνυχτα και οι ειδικοί καλούν τους πιστούς να τηρούν τις αποστάσεις και να φορούν διπλή μάσκα. Εντός της εκκλησίας θα επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25τ.μ., με ανώτατο όριο 100 άτομα ανά ιερό ναό. Περιορισμοί ισχύουν και για τους εξωτερικούς χώρους, προκειμένου να μην παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού. Συγκεκριμένα, στους προαύλιους χώρους των εκκλησιών επιτρέπεται ένα άτομο ανά 10 τ.μ. εμβαδού.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ της Ανάστασης θα ξεκινήσει από τις 22:00, προκειμένου οι πιστοί να επιστρέψουν έγκαιρα στα σπίτια τους.

«Ως προς την Ακολουθία της Αναστάσεως, η Ιερά Σύνοδος έλαβε σοβαρά υπ’ όψη τους ισχύοντες περιορισμούς της κυκλοφορίας και επιθυμώντας την καλύτερη ποιμαντική εξυπηρέτηση των πιστών, οι οποίοι δεν πρέπει επ’ ουδενί να στερηθούν την συμμετοχή στην χαρά της Αναστάσεως, απεφάσισε ομόφωνα κάνοντας χρήση της Οικονομίας της Εκκλησίας, όπως φανερώνεται στην πλούσια παράδοσή Της, την προσαρμογή της ώρας τελετής της Αναστάσεως στις 9.00 μ.μ. του Μεγάλου Σαββάτου. Η Τελετή θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο των Ιερών Ναών, σύμφωνα με την παράδοση, και θα ακολουθήσει η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία εντός του Ιερού Ναού» αναφερόταν στη σχετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

Πάσχα με self test και κωδικό «6»

Διαφορετικό θα είναι και το Πάσχα, καθώς οι πολίτες καλούνται να περάσουν την γιορτινή ημέρα σε στενό οικογενειακό κύκλο. Συγκεκριμένα, την Κυριακή του Πάσχα και μόνο την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο και έως 12 άτομα αν πρόκειται για υπαίθριο χώρο.

Η μετακίνηση θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή SMS με τον κωδικό 6, ενώ συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους μετέχουν σε αυτές τις συγκεντρώσεις.

Μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα υπενθυμίζεται ότι το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

 

Αναλυτικά τα μέτρα που αφορούν τους ναούς

-Υποχρεωτικά self test για ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού

-Τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων προστασίας

-Ένα άτομο ανά 25τμ. εντός του ναού. Ανώτατο όριο 100 άτομα ανά ιερό ναό

-Ένα άτομο ανά 10 τμ. στους εξωτερικούς χώρους του ναού και υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας

-Η Θεία Λειτουργία θα ξεκινά στις 18:30

-Το Μεγάλο Σάββατο η Ακολουθία της Αναστάσεως θα γίνει στις 21:00 στο προαύλιο των Ιερών Ναών.

 

Πώς μετακινούμαστε για το πασχαλινό τραπέζι

Με ορισμένους περιορισμούς θα στηθεί φέτος το πασχαλινό τραπέζι.

Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 ατόμων σε εσωτερικό χώρο και έως 12 ατόμων σε υπαίθριο χώρο.

Η μετακίνηση γίνεται μέσω SMS με τον κωδικό 6 στο 13033 ενώ συνίσταται και η ενέργεια self test πιο πριν.

Αυτό ισχύει τόσο για τη μαγειρίτσα σήμερα το βράδυ όσο και για το πασχαλινό τραπέζι αύριο και το σούβλισμα του αρνιού

 

Τι ισχύει με την απαγόρευση κυκλοφορίας

Όπως όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, έτσι και το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα η κυκλοφορία θα επιτρέπεται από τις 5:00 το πρωί έως τις 22:00, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, το ωράριο διαμορφώνεται από τις 5:00 μέχρι και τις 23:00, όταν και θα επαναλειτουργήσει η εστίαση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλείνει η ΛΑΡΚΟ, διακόπτεται η μισθοδοσία των εργαζομένων - Το σχέδιο της κυβέρνησης
Τι προβλέπεται σε απόφαση από τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εργασίας
Κλείνει η ΛΑΡΚΟ, διακόπτεται η μισθοδοσία των εργαζομένων - Το σχέδιο της κυβέρνησης
Πάμε Στοίχημα: Διπλασιασμός με γκολ στο Νόριτς
Ανεβασμένοι είναι οι ρυθμοί στο ποδοσφαιρικό κουπόνι της Παρασκευής (29/03), με πληθος αγώνων λίγο πριν ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο.
Πάμε Στοίχημα: Διπλασιασμός με γκολ στο Νόριτς