Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Προτεραιότητα για εμβολιασμούς στο προσωπικό παιδικών σταθμών

Αλλά και δωρεάν self tests ζητούν οι εκπρόσωποι του κλάδου – Οι πιέσεις μας απέδωσαν, αναφέρουν καθώς θα επαναλειτουργήσουν από 17/5

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

«Οι πιέσεις μας απέδωσαν και έτσι καταφέραμε να ανακοινωθεί πως θα λειτουργήσουμε, έστω και μια εβδομάδα μετά τα δημοτικά και τα γυμνάσια. Ενοχλήσαμε και την υπουργό και όσους αρμόδιους μπορούσαμε για να εισακουστεί το αίτημά μας».

Αυτό ανέφερε στο «TyposThes» ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ιδιωτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών Θεσσαλονίκης και Μακεδονίας-Θράκης κ. Ελευθέριος Δημόπουλος.

«Αν συνέχιζαν οι παιδικοί σταθμοί να είναι κλειστοί πού θα αφήσουν οι εργαζόμενοι γονείς τα παιδιά τους; Πώς θα μπορούσε να δικαιολογηθεί ότι θα δεχτούμε τουρίστες από άλλες χώρες και τα παιδάκια δεν θα μπορούσαν να πάνε στον παιδικό ή βρεφικό σταθμό; », διερωτήθηκε.

Παράλληλα μίλησε για τη δεινή οικονομική κατάσταση στους ιδιωτικούς παιδικούς και βρεφικούς που τόσους μήνες είναι κλειστοί, αλλά και στις δυσκολίες που θα προκύψουν στα ίδια τα παιδιά που το πρόγραμμά τους αλλάζει συνεχώς.

«Δεν μπορεί κάθε δύο τρεις μήνες να αλλάζουν τα δεδομένα. Το παιδί πώς θα μάθει να γράφει, να μιλάει, να κοινωνικοποιείται;», σημείωσε.

Είπε πως ο οικονομικός αντίκτυπος όλων αυτών των μηνών που παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί παρέμειναν κλειστοί θα φανεί μέσα στους επόμενους 5-6 μήνες. «Μέχρι τώρα συσσωρεύονται χρέη. Όταν αρχίσουμε να επαναλειτουργούμε θα αρχίσουν να ζητούν τις πληρωμές», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζουμε πως το πολυπόθητο πράσινο φως για την επαναλειτουργία στις 17 Μαΐου σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς ήρθε την Παρασκευή.

«Η απόφαση αυτή βασίστηκε στην επιφύλαξή μας να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες μαζί κι έτσι περιοριστήκαμε αρχικά στο να ξεκινήσει αρχικά η υποχρεωτική εκπαίδευση. Επίσης να μην ξεχνάμε ότι βρέφη και παιδιά κάτω των 4 ετών δεν φοράνε μάσκα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά προχθές η Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για τον κορωνοϊό.

Εξάλλου ο κ. Δημόπουλος σημείωσε στο «ΤyposThes» ότι θα πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα οι εργαζόμενοι των παραπάνω επιχειρήσεων για εμβολιασμούς και self tests. «Δεν μιλάμε μόνο για βρεφονηπιαγωγούς και παιδαγωγούς. Αλλά για κάθε ειδικότητα. Μάγειρες, οδηγούς, φύλακες κλπ. Και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στην ανακοίνωση που είχε δώσει στη δημοσιότητα νωρίτερα την Παρασκευή το Σωματείο Επαγγελματιών Ιδιωτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών Θεσσαλονίκης και Μακεδονίας-Θράκης, πριν γνωστοποιηθεί πως θα επαναλειτουργούσαν στις 17/5, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μάθαμε όλο αυτόν τον καιρό ότι τα Νήπια ακόμη κι αν κολλήσουν έχουν πολύ χαμηλά ιικά φορτία και σπανιότατα κινδυνεύουν ή μεταδίδουν τον ιό. Μπορούν να φορούν μάσκες και τις φορούν πολύ πρόθυμα όποτε τους ζητείται.

Ποιος σκέφτηκε το επιχείρημα ότι ενώ τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μπορούν να κάνουν self tests τα μικρότερα δεν μπορούν; Άλλωστε 15 Μήνες τώρα οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί λειτουργούν με ασφάλεια και δεν υπάρχουν επιδημιολογικά δεδομένα που να ενοχοποιούν τα παιδιά αυτής της ηλικίας (0-4).

Είναι αδιανόητο να κατανοήσουμε, πώς είναι πιο ασφαλές να πάρεις το παιδάκι σου σε ταβέρνες, καφετέριες, παιδικές χαρές, παραλίες, ακόμη και στις διακοπές σε λίγες μέρες και δεν είναι ασφαλές να βρίσκεται στο προστατευμένο περιβάλλον του σχολείου του, που πλέον θα μπορούσε λόγω καιρού να λειτουργεί και στους εξωτερικούς χώρους.

Αφαιρούμε την δυνατότητα από τα παιδιά, του πολύτιμου περιβάλλοντος καλλιέργειας, δημιουργικότητας και χαράς του σχολείου, στερώντας τους την ανάγκη για κοινωνικοποίηση και επαφή με τους συνομήλικούς συμμαθητές τους.

Κλείνοντας, ενστερνιζόμαστε την αγωνία των γονιών οι οποίοι έχουν κληθεί να επιστρέψουν στις εργασίες τους και προβληματίζονται για το που θα αφήσουν τα παιδιά τους».

 

Δυνατότητα παράτασης λειτουργίας και μετά τέλος Ιουλίου

paidikoi-statumoi.jpg

Σε δικές της δηλώσεις η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου είπε πως «θα προβλεφθεί ειδική ρύθμιση και η κυβέρνηση θα δώσει την ευχέρεια σε όσους σταθμούς επιθυμούν να παρατείνουν τη λειτουργία τους και μετά το τέλος Ιουλίου».

Εξάλλου υπενθύμισε πως πέρυσι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί ήταν οι πρώτοι που επαναλειτούργησαν έπειτα από απόφαση των λοιμωξιολόγων, ωστόσο φέτος οι μεταλλάξεις του ιού είναι τέτοιες που δεν μπορούν να περιορίσουν την διασπορά του ιού, ειδικά μέσω των ηλικιών αυτών, όπως εξήγησε.

«Είναι αδύνατο μωρά τριών μηνών να φορούν μάσκες και να κάνουν τεστ» είπε η κυρία Μιχαηλίδου και πρόσθεσε πως «οι λοιμωξιολόγοι ζητούν να κάνουμε λίγο υπομονή ακόμα για να εξετάσουν όλα τα δεδομένα. Κατανοούμε την αγανάκτηση και την κούραση των γονιών, αλλά τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι ειδικοί».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία η Ελλάδα σε 9 κρίσιμους δείκτες
H κάλυψη της απόστασης των εισοδημάτων των Ελλήνων πολιτών από τα αντίστοιχα της Ε.Ε., που γιγαντώθηκε στην περίοδο των μνημονίων, δεν θα είναι...
Τελευταία η Ελλάδα σε 9 κρίσιμους δείκτες