Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ανοιχτά καταστήματα σήμερα Κυριακή - Το ωράριο

Aντιδρούν οι εργαζόμενοι

Ανοικτά σήμερα Κυριακή 16 Μαΐου, αλλά και την επόμενη στις 23 του μηνός, θα είναι τα καταστήματα (εμπορικά, σούπερ μάρκετ κ.ο.κ.), σύμφωνα με την υπουργική απόφαση για την άρση των περιορισμών που δημοσιεύθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Πέραν της λειτουργίας τις συγκεκριμένες Κυριακές, προβλέπεται και διευρυμένο ωράριο από τις 07.00 έως τις 22.30 για τα καταστήματα τροφίμων, τα οποία όμως επιτρέπεται να κάνουν κατ’ οίκον παραδόσεις (delivery) έως τη 01.00.

Για τα εμπορικά καταστήματα το ωράριο είναι επίσης διευρυμένο από τις 07.00 έως τις 21.00.

Ανοικτά επίσης, με ωράριο από 07.00 έως και τις 21.00, μπορούν να είναι τις δύο Κυριακές τα κομμωτήρια, καθώς και οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής (μανικιούρ, πεντικιούρ κ.ο.κ.).

Η κατ’ εξαίρεση λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές 16 και 23 Μαΐου, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, έχει ως στόχο την ανάκτηση των απωλειών που έχει υποστεί το εμπόριο από τους περιορισμούς που ίσχυσαν έως την Πέμπτη.

«Η Κυριακή Αργία πάντα στο στόχαστρο κυβέρνησης-εργοδοσίας»

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης καλεί σε συγκέντρωση την Τρίτη 18 Μαΐου και αναφέρει:

«Παρασκευή μεσημέρι, με υπουργική απόφαση αποφασίστηκε το «προαιρετικό» άνοιγμα των καταστημάτων στο λιανεμπόριο στις 16 και 23 Μάη! Παράλληλα η ίδια υπουργική απόφαση προσαρμοσμένη στο «ενθουσιώδες» κλίμα των ημερών, από τη μία ξεφουσκώνει τα ήδη αδύναμα ως ανύπαρκτα μέτρα προστασίας για την πανδημία στους χώρους δουλειάς και από την άλλη προβλέπει το άνοιγμα των καταστημάτων με «προαιρετικό» διευρυμένο ωράριο από τις 7πμ ως τις 10:30μμ. Σε λίγο θα μας ζητήσουν να φέρουμε και πάπλωμα και κουβέρτες στη δουλειά και να το πηγαίνουμε σερί…

Το «προαιρετικό» είναι αρχή της μονιμότητας! Σε συνεννόηση με τις εργοδοτικές ενώσεις και τον ΣΕΛΠΕ, μεγάλες επιχειρήσεις στο λιανεμπόριο και τα εμπορικά κέντρα είχαν βγάλει ήδη από την Τετάρτη προγράμματα βαρδιών για την Κυριακή.

Οι εμποροϋπάλληλοι έχουν πικρή πείρα

Οι κυβερνήσεις και οι μεγάλοι επιχειρηματίες όλα τα προηγούμενα χρόνια αργά και μεθοδικά σμπαράλιαζαν το ωράριο, αξιοποιώντας όλα τα μέσα. Καταρχήν, κυβερνητικές αποφάσεις, υπουργικές αποφάσεις, τόσο από δεξιές όσο και «αριστερές», «προοδευτικές» κυβερνήσεις. Οι τελευταίες (ΣΥΡΙΖΑ) θέσπισαν το νόμο που επιτρέπει το άνοιγμα των καταστημάτων για 32 Κυριακές από τον Μάη ως τον Οκτώβρη, ενώ η ΝΔ με αφορμή την πανδημία προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και όρισε τα φυσικά καταστήματα των εμπορικών επιχειρήσεων ως «κέντρα διανομής» προσθέτοντας τα, στις εξαιρέσεις για την Κυριακή αργία αλλά για κάθε αργία, δίνοντας τους στην ουσία το δικαίωμα να ανοίγουν 365 μέρες το χρόνο.

Και φυσικά, δεν έμειναν εκεί: Αποφάσεις περιφερειαρχών για επέκταση του ανοίγματος των Κυριακών (από 7 σε 10). «Έκτακτες» καταστάσεις, όπως Black Friday και «Λευκές Νύχτες», αξιοποιώντας τους εμπορικούς συλλόγους της πόλης. Όταν θέλουν να μας μαυρίσουν τη ζωή, είναι εφευρετικότατοι…

Όλη η ζωή των εργαζομένων στο στόχαστρο!

Η υπουργική απόφαση δεν ήρθε καθόλου «έκτακτα». Υπάρχουν οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δίνουν τον τόνο της πλήρους απελευθέρωσης των ωραρίων. Πάνω σε αυτές και στις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας πάτησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. Η ίδια η πανδημία έγινε «χρυσή ευκαιρία» για να συνεχίσει η κυβέρνηση της ΝΔ σε αυτήν την κατεύθυνση.

Το αντεργατικό νομοσχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση δίνει το ρυθμό για τις ανατροπές του αιώνα, είναι ανοιχτή κήρυξη πολέμου σε βάρος της εργατικής τάξης της χώρας. Ολοκληρώνει και ενισχύει προηγούμενες διατάξεις που αφορούν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, εντάσσοντας όλο και περισσότερους κλάδους που θα τους δίνεται η δυνατότητα να ανοίγουν τις επιχειρήσεις τους και παράλληλα αντιδραστικοποιεί ακόμα περισσότερο τους όρους εργασίας. Προσπαθεί να επιβάλλει εκκωφαντική σιωπή στους χώρους δουλειάς, χτυπώντας κι άλλο τη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων.

Να σημάνει παντού συναγερμός!

Καλούμε τους συναδέλφους μας στον κλάδο να ετοιμαστούν για μεγάλες μάχες! Να σπάσουν το φόβο, να βγουν μπροστά, αγωνιστικά, για τη ζωή τους, τα δικαιώματα τους, για τον ελεύθερο χρόνο τους, για την ξεκούραση τους, για τις οικογένειες τους!

Κρατάμε τα θετικά παραδείγματα που δείχνουν τη δύναμη των εργαζομένων. Την κινητοποίηση των εργαζόμενων του Notos το Σεπτέμβρη του 2017 που τσαλάκωσε τη τις επιδιώξεις της εργοδοσίας και την ανάγκασε να ξανασκεφτεί αν θα ανοίξει Κυριακή. Τις νίκες των εργαζομένων στα Praktiker, τις ανακλήσεις απολύσεων, τις υποχωρήσεις της εργοδοσίας στις επιδιώξεις της για άνοιγμα σε αργίες.

Ήδη κάποια Εργατικά Κέντρα έχουν πάρει απόφαση για απεργία για τις 16 Μάη, ώστε να καλύψουν τους συναδέλφους που αντιστέκονται, που κινητοποιούνται ενάντια στην απελευθέρωση της Κυριακής αργίας. Ανεξάρτητα από τη στάση της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, οργανώνουμε τον δικό μας αγωνιστικό σχεδιασμό. Ούτως ή άλλως, κανένα κύρος δεν έχουν ανάμεσα στους εργαζόμενους πλειοψηφίες που οργανώνουν «πρωτομαγιάτικες» συγκεντρώσεις σε τσιπουράδικα…

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι να αισθανθούν τη φωνή των εργαζομένων εντός και εκτός των καταστημάτων τους!

Δε θα επιτρέψουμε να περάσει ο σχεδιασμός για την απελευθέρωση της Κυριακής αργίας.
Δε θα επιτρέψουμε να περάσουν οι ανατροπές του αιώνα!
Να μην περάσει το νομοσχέδιο-έκτρωμα που απελευθερώνει το ωράριο, καταργεί το 8ωρο, ξεμοναχιάζει τους εργαζόμενους με τους όρους των ατομικών συμβάσεων!

Τίποτα δεν τελείωσε, τίποτα δεν είναι οριστικό! Υπάρχει ελπίδα!
Με τους αγώνες μας και την οργάνωση μας, μπορούμε και έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε!

Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση των σωματείων την Τρίτη 18 Μάη στις 19:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου.»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ