Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σε ύφεση η φωτιά σε Κορινθία - Μέγαρα: Κάηκαν πάνω από 50.000 στρέμματα δάσους

Οι φλόγες έχουν κάνει στάχτη περισσότερα από 50.000 στρέμματα δάσους 

Συνεχίζουν να δίνουν «μάχη» με τις φλόγες, για τέταρτη συνεχή ημέρα- οι πυροσβέστες, που προκαλούν να θέσουν υπό έλεγχο την μεγάλη και καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στο Σχίνος Λουτρακίου. Η εικόνα στο πύρινο μέτωπο, που επεκτάθηκε έως το Αλεποχώρι και τα Μέγαρα, είναι καλύτερη, ωστόσο παραμένουν διάσπαρτες ενεργές εστίες. 

Η βασική εστία είναι σε πεδινό σημείο, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις και από εναέρια μέσα.

Οι φλόγες έχουν κάνει στάχτη περισσότερα από 50.000 στρέμματα δάσους ενώ έχουν καεί και οικίες και αγροικίες.

Συνολικά επιχειρούν 278 πυροσβέστες, 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, το κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο “ΟΛΥΜΠΟΣ”, οκτώ αεροπλανοφόρα, οκτώ PZL, δύο ελικόπτερα και ακόμη δύο ελικόπτερα του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ. ως συντονιστικά. Συνδρομή παρέχουν: δύο ελικόπτερα του Ελληνικού Στρατού, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο συντονισμός των πυροσβεστικών δυνάμεων διεξάγεται από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Στέφανο Κολοκούρη, ο οποίος το πρωί του Σαββάτου δήλωσε στο Αθηναϊκό – Πρακτορείο ότι η πυρκαγιά παρουσιάζει πλέον εικόνα ύφεσης ενώ παράλληλα εκτίμησε πως έως αύριο θα έχει οριοθετηθεί.

Σε συνέντευξη στον ΑΝΤ1, ο κ. Κολοκούρης στον ΑΝΤ1, «ήταν μια από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές των τελευταίων 20-30 ετών σε τέτοιο μήνα, που καλά-καλά δεν έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος. Η φωτιά ήταν σε περιοχή που ήταν εξαιρετικά δυσπρόσιτη, ωστόσο από την δεύτερη ημέρα καταφέραμε να την έχουμε σε ύφεση».

Σε ό,τι αφορά στα αίτια της φωτιάς, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής ανέφερε ότι:

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι η φωτιά ξεκίνησε από καύση κλαδιών. Δεν μπορεί να είναι από αμέλεια, όταν ξέρεις ότι η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η Μαΐου και από τότε δεν πρέπει να χρησιμοποιείται φλόγα, επειδή μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά».

«Αυτό που έπαιξε μεγάλο ρόλο ήταν η μεγάλη ισχύς των ανέμων που έφτασαν τα 8 μποφόρ, που ανέβασαν την πυρκαγιά στο βουνό και εκεί δεν είχαν πρόσβαση οι επίγειες δυνάμεις», είπε ο κ. Κολοκούρης, απαντώντας στην κριτική για τον αριθμό των εναέριων μέσων που υπήρχαν διαθέσιμα, συμπληρώνοντας:

«Η πυρκαγιά ξεκίνησε νύχτα και επομένως δεν υπήρχε δυνατότητα παρέμβασης από εναέρια μέσα. Οι επίγειες δυνάμεις, που έφτασαν εγκαίρως, κατάφεραν να ελέγξουν το μεγαλύτερο μέρος της πυρκαγιάς, όμως από κάποιο σημείο ξέφυγε η φωτιά προς την χαράδρα, σε ένα σημείο που δεν υπήρχαν δρόμοι και θα ήταν επικίνδυνο για κάθε άνθρωπο να πλησιάσει, καθώς δεν θα είχε οδό διαφυγής σε περίπτωση αλλαγής φοράς του ανέμου».

Σημειώνεται πως τέσσερις φορές ενεργοποιήθηκε το 112, ειδοποιώντας τους κατοίκους να αφήσουν τα σπίτια τους και να βρουν ασφαλές μέρος.

Από τη νύχτα της Τετάρτης εκκενώθηκαν σταδιακά οι οικισμοί Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι, Παρασκευά, Σπάρτα, Αιγειρούσες-Ντουράκος, Χάνι Δερβενίου, Άνω και Κάτω Πευκενέα, οι Ιερές Μονές Αγίου Ιωάννη Μακρινού, και Αγίας Παρασκευής, τα Παπαγιαννέικα και η Χαλκανή.

Το βράδυ της Παρασκευής δόθηκε μεγάλη μάχη ώστε να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις, με τους ανέμους να είναι ευνοϊκούς.

Πηγή: cnn.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ