Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Novartis: Διαφωνία για την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων

Διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέως

Έντονη διαφωνία σημειώθηκε μεταξύ της ανακρίτριας του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου και της εισαγγελέως Βασιλικής Θεοδώρου, για τον τρόπο εξέτασης των δυο προστατευομένων μαρτύρων, "Αικατερίνης Κελέση" και "Μάξιμου Σαράφη".

Η ανακρίτρια που διερευνά τυχόν παρεμβάσεις στην δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Novartis με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο κάλεσε τους δύο μάρτυρες να καταθέσουν όχι με τα πραγματικά τους ονόματα, αλλά αυτά που τους έχουν αποδοθεί λόγω προστασίας και με αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους.

Μάλιστα, ο "Μάξιμος Σαράφης" ζήτησε από την ανακρίτρια -και έγινε δεκτό- να μην προσέλθει στον Άρειο Πάγο να καταθέσει, αλλά αυτό να γίνει ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού διαμορφωμένου χώρου της ΕΛ.ΑΣ.

Όταν όμως η "Αικατερίνη Κελέση" προσήλθε στο ανακριτικό γραφείο με ελαφρά αλλοίωση των χαρακτηριστικών της και ξεκίνησε η εξέτασή της παρενέβη η εισαγγελέας, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να καταθέσει υπό καθεστώς προστασίας ούτε αυτή ούτε ο "Μάξιμος Σαράφης" αλλά με τα στοιχεία της ταυτότητάς τους και με φυσική παρουσία στο γραφείο της ανακρίτριας όπως όλοι οι μάρτυρες.

Κατά την εισαγγελική λειτουργό, η προστασία δεν τους παρασχέθηκε για τη συγκεκριμένη υπόθεση αλλά για εκείνη που αφορά αθέμιτες πρακτικές της Novartis προκειμένου να κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά του φαρμάκου και να τα υπέρκοστολογεί τα προϊόντα της.

Η κ. Θεοδώρου, επισήμανε επίσης ότι ο "Μάξιμος Σαράφης", όταν κατέθεσε στο στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη δεν προέβαλε ανάλογο αίτημα να καταθέσει ηλεκτρονικά.

Η διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέως θα οδηγηθεί προς επίλυση στο 5μελές Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου.

Πηγή: enikos

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ