Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εμβόλιο AstraZeneca: Χαμός στα φαρμακεία για ακυρώσεις του εμβολιασμού

embolio-astra

Κύμα ακυρώσεων μετά το «κόκκινο φως» από τη επιτροπή εμβολιασμών

Διόγκωση του κύματος ακυρώσεων προγραμματισμένων ραντεβού με το εμβόλιο της AstraZeneca διαπιστώνουν οι φαρμακοποιοί, την επομένη της σύστασης της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών εναντίον της χορήγησής του στις ηλικιακές ομάδες κάτω των 60 ετών.  

Μάλιστα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντινός Λουράντος, σε δηλώσεις του στο protothema.gr,  υπογράμμισε ότι οι πολίτες, ειδικά οι νέοι, έκλειναν κανονικά το συγκεκριμένο εμβόλιο. Όμως - όπως σημείωσε- μετά και τις δηλώσεις της επιτροπής, είτε δεν κλείνουν καν ραντεβού για εμβολιασμό , είτε  ζητούν την αλλαγή του εμβολίου τους και αν αυτό είναι εφικτό δεν προχωρούν το προγραμματισμένο ραντεβού τους...

«Ένα εμβόλιο αφορά αυτή η ιστορία,  αυτό της εταιρίας AstraZeneca. Ο κόσμος, φοβάται και δεν το κάνει, μάλιστα ακυρώνει και τα ραντεβού του προσπαθώντας  να βρει άλλο εμβόλιο. Αυτό συμβαίνει περίπου ένα μήνα και παραπάνω. Έχει γίνει χαμός, τα φαρμακεία δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να αλλάζουν ραντεβού στα εμβόλια. Αν μπορούν βέβαια να το κάνουν. Για να καταλάβετε, έρχετε ο κόσμος και μας λέει θέλω αλλαγή εμβολίου, έχει δικαιώμα να το κάνει. Ρωτάμε τον πελάτη ποιο εμβόλιο θα ήθελε και όλοι -μα όλοι-  μας λένε να μην είναι της AstraZeneca. Ως φαρμακοποιοί δεν ξέρουμε ποιο είναι το εμβόλιο που θα γίνει στον υποψήφιο αλλά ο ίδιος είναι πληροφορημένος και γνωρίζει τις ημερομηνίες μεταξύ της πρώτης δόσης και της δεύτερης και καταλαβαίνει ποιο εμβόλιο του έχει τύχει. Η διαφορά της πρώτης και της δευτερης φάσης του εμβολιασμού έχει μια χρονική διάρκεια, αν είναι κάτω από ένα μήνα είναι Moderna και αν είναι τρεις εβδομάδες είναι Pfizer. Αλλά δεν μπορούμε να τα βρούμε γιατί όλα όσα υπάρχουν αυτή την στιγμή είναι η διαφορά δύο μηνών,  άρα είναι της AstraZeneca. Η απάντηση τους είναι «όχι ακύρωσε το, δεν το κάνω. Γίνεται χαμός» , λέει χαρακτηριστικά.

«Η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα για τα φαρμακεία και πολύ κουραστική, μπορεί να σου πάρει και ένα τέταρτο μέχρι να βρεις να κλείσεις αυτό που επιθυμεί ο πελάτης. Αυτο που έκαναν είναι εγκληματικό για την πορεία του εμβολιασμού, δηλαδή, είπαν στην αρχή να εμβολιαστούν οι ηλικίες  30-40 ετών με AstraZeneca. Όλα  τα νέα παιδιά το έκαναν και έλεγαν «νέοι είμαστε, τι θα πάθουμε;» -  και το έκλειναν. Σήμερα, λένε ότι δεν συνιστάται  το συγκεκριμένο εμβόλιο για άτομα κάτω των 60 ετών. Τι να τους πεις τώρα;  Απο μόνοι τους ακυρώνουν τον εμβολιασμό - και μάλιστα σήμερα που μου ήρθαν κάποιοι νεαρής ηλικίας  που δήλωσαν ότι δεν θα κάνουν κανένα εμβόλιο , διότι  «δεν ξέρουν τι τους γίνεται». Επομένως, έχει αρνητική επίπτωση στον κόσμο η τοποθέτηση τους σχετικά με το AstraZeneca»,  ανέφερε  χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Λουράντος. 

Από τη μεριά του ωστόσο ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας σήμερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑNT1, δήλωσε πως η συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας έκανε σήμερα τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

«Οι πολίτες που έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση και εκκρεμεί η δεύτερη, θα κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca εκτός αν υπάρχει αντένδειξη και αίτημα από τον γιατρό τους για κάποιον σοβαρό λόγο.

Σας πληροφορώ ότι σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας έχει σπεύσει και κάνει τις δεύτερες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca. Και έτσι πρέπει. Και νομίζω ότι όλοι οι επιστημονικοί φορείς σε αυτό καταλήγουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, η διευθύντρια του ΕΜΑ η κα Κουκ επανέλαβε σήμερα στο Λουξεμβούργο ότι τα εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και πρόσθεσε: «Πρέπει να γίνεται. Τα πλεονεκτήματα του εμβολίου είναι σαφώς περισσότερα από τις όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες και έτσι πορευόμαστε».

Πηγή: protothema, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ