Στη Σκιάθο στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όπου σχεδιάστηκε και υψώθηκε η πρώτη γαλανόλευκη σημαία των απαρχών της Επανάστασης εγκαινιάστηκε απόψε η ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο "Πρώτη σημαία" .
"Εδώ υφάνθηκε η πρώτη Ελληνική σημαία. Εμείς είμαστε εδώ όχι μόνο για να τιμήσουμε την συνεισφορά της Μόνης στον αγώνα αλλά και να δούμε διαχρονικές δημιουργίες, νέες αναγνώσεις για τα ιστορικά συμβάντα" δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής "Ελλάδα 2021 κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη. Πρόσθεσε πως "στην εποχή της πανδημίας οι καλλιτέχνες χρησιμοποίησαν χειροποίητα υλικά" και υπογράμμισε : " Θέλουμε να αναδείξουμε αυτό που πρότεινε η βάση της κοινωνίας. Πότε δεν πρόκειται να κάνεις λάθος αν απευθυνθείς στη βάση της κοινωνίας".
Η υπουργός Πολιτισμού μίλησε για την "πρώτη σημαία που υφάνθηκε στο μοναστήρι το 1807" και "με το λευκό σταυρό σε μπλε φόντο εξέφραζε την αρμονία ουρανού και θάλασσας". Σαράντα εικαστικοί προσέγγισαν με νέα ματιά αυτή την πρώτη σημαία. Η Ίρις Κρητικού που έχει την επιμέλεια έκανε μια ενιαία εικαστική εγκατάσταση, εξήγησε η υπουργός εστιάζοντας και στα έργα που θα γίνουν στην περιοχή και θα αναδείξουν τον πολιτιστικό της πλούτο.
Βαθύτατα συγκινημένος για την έκθεση ήταν ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Χαλκίδος Ιστιαίων και Βορείων Σποράδων κ.κ.Χρυσόστομος που αναφέρθηκε στο ιστορικό κομμάτι της συνεισφοράς της Μόνης στον αγώνα της Ελληνικής Επανάστασης.
Στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης και στις συνέργειες που γίνονται με αφορμή και την έναρξη της ακτοπλοΐκης σύνδεσης με την πόλη μας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων κατά τον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός.
Εξάλλου και ο ίδιος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας στο πλαίσιο συζήτησης που είχε με την κυρία Αγγελοπούλου Δασκαλάκη λίγο πριν την έναρξη των εγκαινίων μιλώντας για το νέο δρομολόγιο είπε πως "πήγε ιδιαίτερα καλά " κατά τις πρώτες μέρες λειτουργίας του".
Η πρώτη σημαία - Το ιστορικό
Στη Σκιάθο το 1807 είχε καταφύγει ο Νικοτσάρας, ένδοξος αρχηγός κλεφτών από τη Θεσσαλία. Μαζί με τον περίφημο καπετάνιο Γιάννη Σταθά, είχαν επιλέξει τη Σκιάθο ως ορμητήριο για τον πειρατικό στολίσκο τους. Ο Σταθάς και ο Νικοτσάρας, σε μυστική συνέργεια με τον πρώτο Ηγούμενο της Μονής, Όσιο Ηγούμενο Νήφωνα (+1809) σχεδίασαν, ύφαναν και ύψωσαν την πρώτη ελληνική σημαία με το γαλανό βάθος και τον λευκό σταυρό, την πελαγίσια σημαία με τη λιτή αρμονία του ουρανού και της θάλασσας. Το πρωτόλειο αυτό συγκινητικό αυτοσχέδιο σύμβολο, ευλογήθηκε το Σεπτέμβριο του 1807, σε τελετή όπου παρέστη και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.
Στην ομαδική έκθεση "Πρώτη σημαία" 40 σύγχρονοι εικαστικοί έφτιαξαν εργα εμπνευσμενα από την πρώτη γαλανόλευκη.
Ο επισκέπτης μπορεί να δει τα εκθέματα στον εξωτερικό και, κυρίως, στον εσωτερικό χώρο της Μονής
Με έργα τους συμμετέχουν οι:
Εοζέν Αγκοπιάν, Βάσια Αδάμου Βανέζη, Άρτεμις Αλκαλάη, Μαίρη Γαλάνη – Κρητικού, Μαρία Γέρουλα, Πέννυ Γκέκα, Ειρήνη Γκόνου, Γεωργία Γκρεμούτη, Μαρία Γρηγορίου, Παναγιώτης Δαραμάρας, Μαρία Διακοδημητρίου, Ελένη Ζούνη, Σταυρούλα Καζιάλε, Βάσω Καλουδιώτη, Βούλα Καραμπατζάκη, Βασιλική Κολιπέτσα, Νίκος Κόνιαρης, Μάρω Κορνηλάκη, Μαρία Κουλαρμάνη & Ελένη Παύλου (Εργάνη), Μαρία Κώτσου, Λούλα Λεβέντη, Βασιλική Λευκαδίτη, Στέλλα Μελετοπούλου, Πανδώρα Μουρίκη, Αλεξάνδρα Μπίσα, Γιάννης Παπαδόπουλος, Απόστολος Παπαγεωργίου, Σοφία Πάσχου, Βιβή Περυσινάκη, Γιώργος Πετσικόπουλος, Κατερίνα Ριμπατσιού, Ισμήνη Σαμανίδου, Ιφιγένεια Σδούκου, Νεφέλη Τερζή, Ιωάννα Τερλίδου, Νίκος και Αγγελική Τριανταφύλλου, Κλεοπάτρα Τσαλή, Αδαμαντία Τσερκέζογλου, Μαιρηλί Χαραμή και παραδοσιακά εργαστήρια του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου.
Με αφορμή την έκθεση εκδόθηκε και κυκλοφορεί ομότιτλο λεύκωμα, ενώ προγραμματίζονται παράλληλες δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Διάρκεια έκθεσης: 20 Ιουνίου – 30 Σεπτεμβρίου 2021.
Δείτε τις φωτογραφίες του TyposThes από τα εγκαίνια της έκθεσης:





