Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έρχεται νέο κύμα καύσωνα: «Κορυφώνεται» την Πέμπτη – Πότε θα δροσίσει με βροχές

Συνεχίζονται οι υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα

Ξανά μικρή άνοδος της θερμοκρασίας αύριο, μετά την προσωρινή μικρή υποχώρηση σήμερα, με αποτέλεσμα να αναμένονται υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, με μέγιστες έως τους 38-39 βαθμούς στα ηπειρωτικά. Παράλληλα, θα υπάρξουν τοπικές βροχές στα βόρεια και κεντρικά ορεινά τμήματα τις θερμές ώρες της ημέρας.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, την Τρίτη προβλέπεται ηλιοφάνεια με υψηλές, για τέλος Ιουνίου, θερμοκρασίες, ενώ τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες αναμένονται τοπικές νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, όπου υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων ή μεμονωμένων καταιγίδων.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 35 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 17 έως 33 βαθμούς), 23 έως 37 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 39 βαθμούς), 20 έως 38 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο έως τους 34 βαθμούς), 24 έως 34 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 36-37 βαθμούς στην Κρήτη, 24 έως 35 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο γενικά από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και τοπικά σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ. Ηλιοφάνεια και αρκετή ζέστη αναμένεται και στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 36 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια και ανατολικά θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ. Ηλιοφάνεια θα υπάρξει στη Θεσσαλονίκη και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Για νέα έλευση θερμών αερίων μαζών αύριο Τρίτη (29/6) έκανε λόγο και ο μετεωρολόγος του MEGA Γιάννης Καλλιάνος. Στα ανατολικά και βόρεια ανατολικά τμήματα θα πρέπει να περιμένουμε λίγες αραιές νεφώσεις, στα βόρεια της ανατολικής Μακεδονίας και κάποιες τοπικές μπόρες. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Ο υδράργυρος θα παρουσιάσει εκ νέου άνοδο. Για την περιοχή της Αττική σχεδόν αίθριος ο ουρανός, θερμοκρασία 25-36 βαθμούς Κελσίου. Λίγες αραιές νεφώσεις στη Θεσσαλονίκη και μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Η θερμοκρασία από 25-34 βαθμούς Κελσίου. Την Τετάρτη περιμένουμε περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας με τον υδράργυρο να φτάνει και τους 42 βαθμούς Κελσίου.

 

Κορυφώνεται ο νέος καύσωνας την Πέμπτη – Πότε έρχονται βροχές

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, ο νέος καύσωνας θα «κορυφωθεί» την Πέμπτη (1 Ιουλίου), ενώ ανάσες δροσιάς θα πάρουμε το Σάββατο (3/7) με κάποιες βροχές.

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Γενικά αίθριος καιρός. Πιθανότητα όμβρων στα βορειοανατολικά ορεινά τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 37 με 39 και στα νησιά τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ηπειρωτικά ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 38 και κατά τόπους στη Θεσσαλία έως 39 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 και στην Κρήτη κατά τόπους έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα Δωδεκάνησα έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα γύρω ορεινά.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 και το απόγευμα πρόσκαιρα νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΤΕΤΑΡΤΗ 30-06-2021

Γενικά αίθριος καιρός. Τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά και στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.

Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 , στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ και στα δυτικά νότιοι νοτιοδυτικοί 2 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο σε όλη τη χώρα και θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα. Στα ηπειρωτικά θα φτάσει κατά τόπους τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

ΠΕΜΠΤΗ 01-07-2021

Γενικά αίθριος και πολύ ζεστός καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα βόρεια ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες.

Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν, στα βόρεια μεταβλητοί 2 με 4 και στις υπόλοιπες περιοχές από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5, τοπικά έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα άνοδο και θα φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 02-07-2021

Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα βόρεια ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα νότια 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία, αν και θα σημειώσει μικρή πτώση, θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα στα κεντρικά και τα νότια.

ΣΑΒΒΑΤΟ 03-07-2021

Γενικά αίθριος καιρός, όμως από τις μεσημβρινές ώρες στα ανατολικά και τα βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και κυρίως στα βορειοανατολικά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι στα βόρεια θα είναι μεταβλητοί ασθενείς ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα.

ΚΥΡΙΑΚΗ 04-07-2021

Γενικά αίθριος καιρός. Λίγες νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και είναι πιθανόν στα ανατολικά και τα βόρεια να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο και το νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

 

Στους 40 βαθμούς η θερμοκρασία στη Νότια Κρήτη

Τους 40 ⁰C έφθασε η θερμοκρασία στην Κρήτη σήμερα Δευτέρα. Συγκεκριμένα, ο μετεωρολογικός σταθμός του ΕΑΑ στις Πετροκεφάλι Μοιρών στο Νότιο Ηράκλειο ήταν ο μοναδικός σταθμός που ξεπέρασε το κατώφλι των 40 °C και κατέγραψε την υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία με 40,2 ⁰C.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr οι οκτώ υψηλότερες θερμοκρασίες κατά τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας 28/06, παρουσιάζονται στον παρακάτω Πίνακα. 

max_temp_28062021

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ