Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εμβόλια: Ποια η πιο ασφαλής περιοχή για διακοπές – Οι 3 πού αυξάνεται ο ιός

Στην κορυφή της λίστας των Περιφερειών ως προς το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης το Ιόνιο

Ο πίνακας που αποτυπώνει την εικόνα της πορείας του εμβολιασμού σε όλη την Ελλάδα δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από την έκτακτη σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής των 13 περιφερειών της χώρας. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία δύο νησιωτικές περιφέρειες βρίσκονται στην κορυφή του σχετικού πίνακα, προσφέροντας μία μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας για όσους θα τα επιλέξουν για διακοπές.

Συγκεκριμένα, με βάση τον πληθυσμό κάθε περιφέρειας, τα στοιχεία δείχνουν ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων βρίσκεται στην πρώτη θέση πανελλαδικά καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό κατοίκων που έχουν πλήρως εμβολιαστεί. Στα Ιόνια νησιά το 47% του πληθυσμού έχει ήδη ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Ακολουθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όπου έχει εμβολιαστεί πλήρως το 44% του πληθυσμού. 

Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων καταγράφεται στην Στερεά Ελλάδα, όπου έχει πλήρως εμβολιαστεί μόνο το 31% του πληθυσμού. Σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Βόρειο Αιγαίο, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο τα ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού είναι επίσης χαμηλά με μόλις το 32% του πληθυσμού να είναι καλυμμένο από τη νόσο Covid με εμβόλιο.

Στην Κεντρική Μακεδονία 43% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με μία δόση, ποσοστό που ανεβαίνει στο 46% συνυπολογίζοντας τα προγραμματισμένα ραντεβού για την πρώτη δόση, ενώ 36% των πολιτών έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι στην Αττική το 51% του πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί με μία δόση, γεγονός ενθαρρυντικό. 

Δείτε τα ποσοστά εμβολιασμών ανά Περιφέρεια:

emvoliastiki-kalypsi-ana-perifereia_2

Την ίδια στιγμή των κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Σωτήρης Τσιόδρας για 3 περιοχές όπου τα κρούσματα έχουν ανησυχητικά αυξητικές τάσεις.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής κατά τη διάρκεια της σύσκεψης το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, έντονα αυξητική τάση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, παρουσιάζεται σε Αττική, η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο.

Η αυξητική τάση παρατηρείται ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες, ενώ όπως καταγράφεται στις ιχνηλατήσεις, στις οποίες αναφέρθηκαν στη συνέχεια ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, οι χώροι διασκέδασης και οι συναθροίσεις είναι οι βασικές εστίες μετάδοσης.

Από τη μεριά του, την εκτίμηση του ευρωπαϊκού ECDC ότι είναι ζήτημα χρόνου, να επικρατήσει η μετάλλαξη Δέλτα και στη χώρα μας όπως δείχνει το παράδειγμα της Κρήτης μετέφερε στους δημάρχους και περιφερειάρχες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σύσκεψη που είχαν στο μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε για την σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων που καταγράφεται στο 75% από την περασμένη εβδομάδα τονίζοντας ότι βρισκόμαστε λίγο παραπάνω από τα 6000 κρούσματα.

Στη σύσκεψη τονίστηκε ακόμη πως δεν επιτρέπεται χαλάρωση στους ελέγχους ενώ παράλληλα τέθηκαν στο τραπέζι και οι κυρώσεις που θα ισχύσουν με την έναρξη εφαρμογής των μέτρων γύρω από τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες -που έχουν ήδη ανακοινωθεί- στις 15 Ιουλίου.

«Θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο κομμάτι της διασκέδασης, σε καταστάσεις που ξεφεύγουν σε αριθμό ατόμων και γεννούν εστίες κρουσμάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. Το επιχειρησιακό σχέδιο για τους ελέγχους και οι κυρώσεις που θα ισχύσουν θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης, στάθηκε στην ανάγκη να προχωρήσει εντατικά το πρόγραμμα εμβολιασμού με τη μετάλλαξη Δέλτα να απειλεί ευθέως την υγεία των ανεμβολίαστων.

«Πρέπει να επιστρατεύσουμε κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας έτσι ώστε το επόμενο δίμηνο του καλοκαιριού να πείσουμε κάθε πολίτη που πιθανόν να έχει δεύτερες σκέψεις, που πιθανόν να έχει φοβίες, να κάνει το εμβόλιο ώστε τελικά, όταν θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, να έχουμε φτάσει στο επιθυμητό 70% με 75% ανοσίας του πληθυσμού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ