Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Φωτιές μαίνονται σε Εύβοια, Λακωνία, Μεσσηνία και Κω

Συναγερμός στους οικισμούς δυτικά της Λίμνης Ευβοίας

Πέρα από την φωτιά στην Βαρυμπόμπη, αρκετές πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει και σε άλλα σημεία της χώρας. Σημαντικά πύρινα μέτωπα υπάρχουν σε Εύβοια, Μεσηνία, Λακωνία και Κω αυτή την στιγμή. Συναγερμός έχει σημάνει για τους οικισμούς δυτικά της Λίμνης Ευβοίας και ιδιαίτερα εκείνους που βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη στο δρόμο από την Λίμνη ως τις Ροβιές.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής πριν από λίγο η φωτιά βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους πήρε δυτική κατεύθυνση και κινείται προς τον οικισμό Χρόνια που είναι ανάμεσα σε Λίμνη και Ροβιές και οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν να κάνουν μία ζώνη προστασίας, όμως οι ισχυροί άνεμοι δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια ενώ οι παραθεριστές που βρίσκονται στην περιοχή προσπαθούν να κινηθούν σε περιοχές κοντά στη θάλασσα για λόγους ασφαλείας.

«Είμαστε σε επιφυλακή αλλά ακόμη δεν μας έχουν ζητήσει κάτι που να έχει σχέση με μεταφορά ανθρώπων που είναι εγκλωβισμένοι» δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ το Λιμεναρχείο της Αιδηψού.

Στην περιοχή επιχειρούν 62 πυροσβέστες και 3 ομάδες πεζοπόρου 24 πυροσβεστικά οχήματα και 3 αεροσκάφη που παρεμβαίνουν ανάλογα τις ανάγκες και κυρίως σε μέτωπα που απειλούν οικισμούς στην παραλιακή ζώνη.

Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας: Έχει περάσει μέσα από σπίτια η φωτιά στην περιοχή Βασιλίτσι

«Είναι μεγάλη η φωτιά στην περιοχή Βασιλίτσι και έχει περάσει μέσα από σπίτια, αλλά ακόμα δεν έχουμε εικόνα, για το αν έχουν προκληθεί ζημιές, αφού έχουν εκκενωθεί οι περιοχές» ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

Όπως πρόσθεσε, «επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και δύο ελικόπτερα, αλλά στην Μεσσηνία υπάρχει μία ακόμη φωτιά σε αγροτοδασική δασική έκταση στην περιοχή Βλαχόπουλο του δήμου Πύλου - Νέστορος».

Σχετικά με την συγκεκριμένη φωτιά, ο Στάθης Αναστασόπουλος είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εμείς στείλαμε μηχανήματα έργου, ώστε να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες και να βοηθήσουμε το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ το ίδιο έχουμε πράξει από χθες και στην φωτιά στο Βασιλίτσι».

Στην Καστανιά Λακωνίας

Στην πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Καστανιά του δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας επιχειρούν 55 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα και 1 Ε/Π και 2 Α/Φ.  Συνδρομή υπάρχει από εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Φωτιά στην Κω

Συνεχίζεται με κάθε μέσο η προσπάθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί της Κω, που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι. Για την κατάσβεσή της, έχει μεταβεί στο νησί ελικόπτερο από την Ρόδο που πραγματοποιεί ρίψεις νερού, έτσι ώστε να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς και να μην επεκταθεί σε παρακείμενη δασική περιοχή. Μεγάλη κινητοποίηση υπάρχει και από την πλευρά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του δήμου Κω, ενώ στην περιοχή έχουν σπευσει και ιδιωτικά μηχανήματα για να συνδράμουν στην όλη προσπάθεια.  
 
Μέχρι τώρα πάντως, η φωτιά παραμένει ανεξέλεγκτη, ενώ νωρίτερα δόθηκε εντολή απομάκρυνσης των κατοίκων που διαμένουν στη περιοχή «Τσουκαλαριά». Στη συνέχεια εκκενώθηκε και ο οικισμός Πλατάνι. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ο δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς βρίσκεται σε επικοινωνία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και είναι πιθανόν να σταλούν στο νησί ενισχύσεις από άλλη περιοχή της χώρας.

Σύμφωνα με το πυροσβεστικό σώμα επίγειες και εναέριες δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν στην πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Ασκληπιείο στην νήσο της Κω. Στην κατάσβεση επιχειρούν 22 πυροσβέστες, , 11 οχήματα και 1 Ε/Π. Συνδρομή από Ε.Σ, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Επίσης έχουν κινητοποιηθεί και εναέριες δυνάμεις.

Φωτιά στα Καλάβρυτα

Φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε δασική έκταση στην Αχαΐα και συγκεκριμένα κοντά στην περιοχή Αγράμπελα των Καλαβρύτων.

Στο σημείο σπεύδουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με περίπου 30 άνδρες και 13 οχήματα, ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή εναέριων μέσων.

Έκτακτη ενημέρωση για την ηλεκτροδότηση της Ανατολικής Αττικής λόγω πυρκαγιάς

Εν τω μεταξύ ο ΑΔΜΗΕ ενημερώνει πως «Το προσωπικό του Διαχειριστή καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις για τους καταναλωτές».

Ειδικότερα τονίζει ότι: « λόγω της εξέλιξης της πυρκαγιάς στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας σημαντικά κυκλώματα του Συστήματος Μεταφοράς, δηλαδή το διπλό κύκλωμα 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών και το κύκλωμα 150 kV Άγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η τροφοδοσία της Ανατολικής Αττικής να τίθεται σε κίνδυνο.

Γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό από το προσωπικό του Διαχειριστή προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις για τους καταναλωτές όσο διαρκεί το φαινόμενο. Στο πλαίσιο αυτό συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη στις 18.30, στην οποία θα συμμετέχουν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, κ. Αθανάσιος Δαγούμας και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης, στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας στο Κρυονέρι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ