Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Φλέγεται η Ελλάδα: Τα πύρινα μέτωπα στη χώρα - «Κόλαση» στην Αττική (VIDEOS)

fotia

Νύχτα "εφιάλτης" για τη χώρα - Μάχη με τις φλόγες σε Αττική, Μεσσηνία, Εύβοια

Εφιαλτικές στιγμές ζουν οι κάτοικοι της Βόρειας Αττικής, από τη μεγάλη και σοβαρή φωτιά στη Βαρυμπόμπη. Η πυρκαγιά ξεκίνησε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι και πήρε μέσα σε λίγες ώρες μεγάλη έκταση. Η Πολιτική Προστασία, με μήνυμα από το 112, ενημερώνει τους κατοίκους σε Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες να εκκενώσουν ενώ, λίγο πριν τις 20:00 το βράδυ η φωτιά επεκτείνεται δυτικά του αεροδρομίου στο Τατόι και στο Ολυμπιακό Χωριό.

Στην μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς ήταν εκατοντάδες πυροσβέστες με δεκάδες οχήματα ενώ μέχρι το τελευταίο φως του ήλιου συνέδραμαν ελικόπτερα και αεροσκάφη. Οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύονται συνεχώς.

Μέσα σε ένα 24ώρο, ξέσπασαν 40 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα με τα σοβαρότερα προβλήματα να είναι μεταξύ άλλων στην Αττική, Εύβοια και Κω. Τρία ήταν τα μέτωπα στην Βαρυμπόμπη, ενώ συνεχείς αναζωπυρώσεις σημειώνονταν. Εκκενώθηκαν οικισμοί ενώ η φωτιά με μανία έκαιγε σπίτια.

Αργά το απόγευμα, διακομίστηκαν με ήπια αναπνευστικά προβλήματα έξι κάτοικοι της περιοχής της Βαρυμπόμπης ενώ ένας πυροσβέστης με δύσπνοια έχει διακομιστεί στο ΓΝΑ 251. Οι υγειονομικές δομές της περιοχής βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και σε κατάσταση μέγιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας το ΕΚΑΒ. Λόγω της έκτακτης κατάστασης, σε εφημερία τέθηκαν τα νοσοκομεία Γεννηματάς, Σισμανόγλειο και ΚΑΤ. Το υπουργείο Υγείας, σε έκτακτη ενημέρωση, τονίζει όσοι είναι άνω των 65 ετών και όσοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα ή καρδιολογικά, παιδιά να μην κινούνται στις περιοχές καθώς είναι αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Η αστυνομία σε συνεργασία με την πυροσβεστική, πόρτα-πόρτα επισκέπτονταν τους κατοίκους ώστε να τους βγάλουν από τα σπίτια τους. Κάποιοι, αρνούνταν να εγκαταλείψουν την κατοικία τους που με κόπο έχτισαν. Εκατοντάδες ήταν οι κλήσεις για απεγκλωβισμούς αλλά και από κόσμο που ανησυχούσε για τους δικούς του ανθρώπους.

Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις και ομίλους κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα γραφεία τους, ενώ παιδιά εκκένωσαν κατασκηνώσεις με τους γονείς τους να τρέχουν ώστε να παραλάβουν τα παιδιά τους. Η εκτίμηση της ζημιάς σε κατοικίες θα μπορέσει να γίνει αφού σβήσουν όλα τα μέτωπα. Ωστόσο, η οικολογική καταστροφή είναι μεγάλη καθώς, μεγάλη έκταση δάσους έχει γίνει στάχτη.

Μεγάλη επιχείρηση ήταν σε εξέλιξη ώστε να σωθούν εκατοντάδες άλογα των ιππικών ομίλων. Όσοι από τους ιδιοκτήτες προσπάθησαν νωρίτερα να φτάσουν στους ομίλους, προκειμένου να δουν πως θα αντιμετωπίσουν την όλη κατάσταση, αλλά και τι θα κάνουν με τα ζώα τους, δεν τα κατάφεραν καθώς η αστυνομία είχε κόψει την κυκλοφορία. Εν τω μεταξύ, εμφανώς αποπροσανατολισμένα τα άλογα βγήκαν από τις εγκαταστάσεις των ιππικών ομίλων και άρχισαν να τρέχουν στους δρόμους της Βαρυμπόμπης, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις φλόγες.

Ακόμη και μετά τις 9 το βράδυ, η φωτιά ήταν σε πλήρη εξέλιξη. Μαρτυρίες έκαναν λόγο ακόμη και για εκρήξεις από τις φωτιές, ενώ νωρίτερα σε δήλωση του ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, άφησε αιχμές για την προέλευση και τα αίτια της πυρκαγιάς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί να είναι τυχαία μια τέτοια φωτιά.

Την ίδια ώρα, το ηλεκτρικό ρεύμα κόπηκε σε πολλά σημεία της πόλης. Από τον Άγιο Στέφανο μέχρι και το Παλαιό Φάληρο, υπήρξε ολιγόλεπτη διακοπή. Οι διακοπές προκλήθηκαν λόγω βλαβών στη χαμηλή τάση και ενώ προσπαθούσαν για ώρες οι εργαζόμενοι στη ΔΕΔΔΗΕ να αποκατασταθεί η βλάβη. Σημειώνεται πως από την αρχή της πυρκαγιάς η Αττική ήταν αντιμέτωπη με χαμηλή τάση ρεύματος.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, η Πολιτεία είχε σε απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης προστασίας. Μάλιστα, υπήρξε πρόβλεψη όσοι δεν έχουν που να διανυκτερεύσουν να φιλοξενηθούν σε δωμάτια ξενοδοχείων.

Προληπτικά μεταφέρθηκαν πολύτιμα κινητά αντικείμενα από το Βασιλικό κτήμα του Τατοΐου σε συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού με την Πολιτική Προστασία.

Δείτε βίντεο και ρεπορτάζ από τα μέτωπα:

 

 

 

Μάχη με τις φλόγες και τις αναζοπυρώσεις στη Μεσσηνία

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα στη Μεσσηνία. Λίγο μετά τις 21:00 υπήρξε αναζοπύρωση στο πύρινο μέτωπο στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας. 

Μέσω του 112 δόθηκε εντολή εκκένωσης για το Βασιλίτσι, Λειβαδάκια και Αγιο Γεώργιο. Οι κάτοικοι καλούνται να κατευθυνθούν προς την Κορώνη. «Είναι μεγάλη η φωτιά στην περιοχή Βασιλίτσι και έχει περάσει μέσα από σπίτια, αλλά ακόμα δεν έχουμε εικόνα, για το αν έχουν προκληθεί ζημιές, αφού έχουν εκκενωθεί οι περιοχές» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί.

Με το τελευταίο φως της ημέρας αποχώρησαν τα εναέρια μέσα που επιχειρούσαν από νωρίς και παραμένουν τα επίγεια μέσα. Πιο συγκεκριμένα στη μάχη της κατάσβεσης βρίσκονται 74 πυροσβέστες με 22 οχήματα και τρία πεζοπόρα τμήματα. 

 

Λίμνη Εύβοιας: Η θάλασσα σταμάτησε τις φλόγες - Τρία τα μεγάλα μέτωπα

Στη θάλασσα σταμάτησαν οι φλόγες στον οικισμό Σηπιάδα Δυτικά της Λίμνης στην Εύβοια αφού στην πορεία τους μέχρι εκεί, έκαψαν ότι βρήκαν μπροστά τους, είτε πρόκειται για σπίτια, είτε πρόκειται για τουριστικές εγκαταστάσεις, είτε πρόκειται για δάσος. 

Η φωτιά κατέβηκε με μεγάλη δύναμη από το βουνό και μπόρεσε να ξεπεράσει και την τελευταία «ζώνη άμυνας» που είχαν στήσει οι πυροσβέστες κατά μήκος του παραλιακού δρόμου που οδηγεί από τη Λίμνη στις Ροβιές. Η ορμή της φωτιάς ήταν μεγάλη πέρασε το δρόμο και έκαψε ότι μπορούσε να βρει μπροστά της. Λίγο πριν οι πυροσβέστες συγκεντρώνοντας ένα μεγάλο μέρος των δυνάμεων τους έδωσαν μεγάλη μάχη και δεν επέτρεψαν να περάσουν οι φλόγες στον οικισμό Χρόνια 2 χιλιόμετρα μετά τον οικισμό Σηπιάδα.      

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καταγραφή των ζημιών αλλά εκατοντάδες είναι οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν πού να περάσουν το βράδυ τους και πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι ήδη έχουν μισθωθεί 150 κλίνες σε διάφορα ξενοδοχεία για αυτούς που θα ήθελαν να περάσουν το βράδυ μακριά από τα σπίτια τους.      

Ήδη αυτή την ώρα εξελίσσεται συντονιστικό όργανο στη Λίμνη της Εύβοιας στο οποίο μετέχουν εκπρόσωποι της πυροσβεστικής, της αστυνομίας, των δασικών υπηρεσιών, ο δήμαρχος της περιοχής, ο Περιφερειάρχης Στερεάς και οι αρμόδιοι της Πολιτικής Προστασίας για να προχωρήσουν σε μία αποτίμηση των μέχρι τώρα δεδομένων και να χαράξουν τις νυχτερινές προτεραιότητες οι οποίες και θα ανακοινωθούν μετά το τέλος των εργασιών του συντονιστικού οργάνου.   

  

«Η φωτιά αυτή τη στιγμή καίει ασταμάτητα και τα μέτωπα είναι τρία. Το ένα μέτωπο καίει στο μέσα χωριό Χρόνια, το άλλο στο Μουρτιά και το τρίτο μέτωπο κινείται απειλητικά προς το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ. Κάηκαν επιχειρήσεις, σπίτια και αυτοκίνητα. Η καταγραφή όταν γίνει θα είναι τραγική. Η νύχτα θα είναι πολύ δύσκολη διότι η φωτιά δεν σταματά», σημειώνει ο Γιώργος Τσαπουρνιώτης λίγο πριν την συνεδρίαση του Συντονιστικού οργάνου που είναι σε εξέλιξη.      

Στην περιοχή βρίσκονται δεκάδες χωματουργικά μηχανήματα των Δήμων και της Περιφέρειας ενώ συγκεντρώνονται και νέες πυροσβεστικές δυνάμεις από τους γειτονικούς νομούς.      

Προηγούμενα η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε δύο απανωτά μηνύματα από το 112 και καλούσε μεταξύ άλλων και τους κατοίκους του οικισμού Σηπιάδα και του οικισμού Χρόνια να απομακρυνθούν προς την Λίμνη και τους πληροφορούσε για τους κινδύνους.      

Αυτή την ώρα τα μέτωπα της φωτιάς που είναι πάρα πολλά κινούνται ανεξέλεγκτα προς διάφορες κατευθύνσεις ενώ οι πυροσβέστες και τα χωματουργικά μηχανήματα προσπαθούν να μην πλησιάσουν τα μέτωπα της φωτιάς σε κατοικημένες περιοχές και σε περιοχές με τουριστικά καταλύματα.      

Την ίδια στιγμή τα βόρεια μέτωπα της φωτιάς προς τα χωριά Καλαμούδι, Δάμια και Παλαιοχώρι έχουν εκκενωθεί προληπτικά παραμένουν σε ιδιαίτερα μεγάλη ένταση παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών να ανακόψουν την πορεία τους βόρεια προς το μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ και το Δρυμώνα περιοχές με ιδιαίτερα μεγάλη φυσική βλάστηση από τις οποίες απέχουν αυτή την ώρα περίπου στα 2,5 χιλιόμετρα.

 

Περιορίζεται το μέτωπο στα Καλάβρυτα

Από την άλλη πλευρά περιορίζεται το μέτωπο στα Καλάβρυτα και εκφράζεται η αισιοδοξία ότι σύντομα θα μπορέσει να τεθεί υπό έλεγχο. Σύμφωνα με το thebest.gr η πυρκαγιά καίει σε δύσβατη περιοχή, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να την «κρατήσουν».

Λόγω του ανάγλυφου της περιοχής -η φωτιά εκδηλώθηκε σε χαράδρα- αδυνατούσαν να προσεγγίσουν και να επιχειρήσουν τα πετζετέλ. Στο σημείο πνέουν δυνατοί άνεμοι που «τροφοδοτούν» τη φωτιά ωστόσο δεν υπήρξε κίνδυνος για τα χωριά Αγράμπελα και Πλάκα.



Υπό έλεγχο η φωτιά στην Κω

Ύστερα από επίπονες προσπάθειες, οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού της Κω, σε συνεργασία με τον δήμο Κω και εθελοντές, κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά που είχε εκδηλωθεί νωρίτερα και απειλούσε δασικές περιοχές του νησιού.

«Ευτυχώς προλάβαμε την επέκτασή της και η πυρκαγιά είναι υπό έλεγχο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Κω, Σταμάτης Καμπουράκης, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα. Στην περιοχή πάντως, παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και θα μείνουν εκεί καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, για να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις

Για την κατάσβεσή της, έχει μεταβεί στο νησί ελικόπτερο από τη Ρόδο, που πραγματοποιεί ρίψεις νερού, έτσι ώστε να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς και να μην επεκταθεί σε παρακείμενη δασική περιοχή. Μεγάλη κινητοποίηση υπάρχει και από την πλευρά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του δήμου Κω, ενώ στην περιοχή μετέβησαν και ιδιωτικά μηχανήματα για να συνδράμουν στην όλη προσπάθεια. Σημειώνεται πως υπήρξαν εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος στο νησί λόγω βλάβης του σταθμού παραγωγής της ΔΕΗ.

 

ΔΕΔΔΗΕ: Σε πέντε περιοχές τα προβλήματα ηλεκτροδότησης

Σε τμήματα πέντε περιοχών της Αττικής εντοπίζονται τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση το βράδυ της Τρίτης, παρά το γεγονός ότι η πυρκαγιά έχει θέσει εκτός λειτουργίας σημαντικά τμήματα του συστήματος μεταφοράς ρεύματος στην υψηλή και την υπερυψηλή τάση.

Συγκεκριμένα, τα προβλήματα εντοπίζονται σε τμήματα των περιοχών Βαρυμπόμπη-Θρακομακεδόνες, Κρυονέρι, Ίλιον-Πετρούπολη και Περιστέρι, όπου νωρίτερα τέθηκαν εκτός λειτουργίας δύο γραμμές Μέσης Τάσης.

Διακοπές ρεύματος σημειώνονται και στα νησιά Κω-Κάλυμνο, όπου για αύριο προγραμματίζονται και προγραμματισμένες περικοπές στην ηλεκτροδότηση, διάρκειας έως 1,5 ώρα ανά περιοχή, στο διάστημα από τις 8 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι. Τα προβλήματα οφείλονται στον περιορισμό της απόδοσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών.

Για αύριο Τετάρτη αναμένεται και πάλι σημαντικά αυξημένη ζήτηση στα επίπεδα των 10.000 μεγαβάτ και περαιτέρω αύξηση της τιμής χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας (σύμφωνα με το δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για την προημερήσια αγορά) στα 185,59 ευρώ ανά μεγαβατώρα κατά μέσο όρο, ενώ η μέγιστη τιμή διαμορφώνεται στα 205 ευρώ. 

 

ΕΥΔΑΠ: Προβλήματα σε 13 περιοχές λόγω της πυρκαγιάς

Η ΕΥΔΑΠ ενημερώνει ότι η μεγάλη πυρκαγιά που εξελίσσεται στην περιοχή της Βαρυμπόμπης τις τελευταίες ώρες, είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας το αντλιοστάσιο στο ρέμα της Χελιδονούς λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης στην περιοχή. Ειδικότερα, μέσω της συγκεκριμένης εγκατάστασης υδροδοτούνται οι περιοχές: Αγία Παρασκευή, Χολαργός, Γέρακας, Παλλήνη, Παιανία, Γλυκά Νερά, Κάτζα, Κορωπί, Κερατέα, Λαυρεωτική, Μαρούσι, Χαλάνδρι και περιοχές του Δήμου Διονύσου.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωσή της, τα συνεργεία της ΕΥΔΑΠ από την πρώτη στιγμή καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες, θέτοντας σε λειτουργία εναλλακτικούς τρόπους υδροδότησης, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η τροφοδότηση των παραπάνω περιοχών. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η πυρκαγιά βρίσκεται προς το παρόν σε πλήρη εξέλιξη με απροσδιόριστο χρόνο αποκατάστασης της βλάβης ηλεκτροδότησης του αντλιοστασίου. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΥΔΑΠ συνιστά στους κατοίκους των παραπάνω περιοχών να καταναλώνουν νερό με τη μέγιστη δυνατή σύνεση.

Τέλος, διαβεβαιώνει ότι η εταιρεία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και πλήρη συνεργασία με τις επιχειρησιακές δυνάμεις που δρουν στην περιοχή, επιδιώκοντας την τάχιστη αποκατάσταση λειτουργίας του αντλιοστασίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φάμελλος για πρόταση δυσπιστίας: Η κοινωνία μας έφερε εδώ σήμερα
«Ακόμα κι αν λάβει σήμερα την ψήφο εμπιστοσύνης ο κ. Μητσοτάκης, αυτό δε σημαίνει ότι απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας»
Φάμελλος για πρόταση δυσπιστίας: Η κοινωνία μας έφερε εδώ σήμερα