Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Λέκκας: Τα 2 αίτια της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη – Η «χοάνη» στην περιοχή

fotia-1

Η «χοάνη» μεταξύ Πάρνηθας και Πεντέλης, ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες ήταν τα αίτια που ευνόησαν την εξάπλωση της πυρκαγιάς σύμφωνα με τον καθηγητή

Με σκοπό τη διερεύνηση των συνθηκών, οι οποίες οδήγησαν στην εξάπλωση της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη, βρίσκεται στην πυρόπληκτη περιοχή ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας κάνει λόγο για έναν συνδυασμό υψηλών θερμοκρασιών, σε συνδυασμό με χαμηλή υγρασία, ενώ αναφέρεται και στον χαρακτήρα μικτής ζώνης στην περιοχή όπου μαίνεται η φωτιά, αλλά και το υψηλό φορτίο καύσιμης ύλης.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον καθηγητή, η μορφολογία της περιοχής προσομοιάζει με χοάνη, μεταξύ Πάρνηθας και Πεντέλης, χαρακτηριστικό που φαίνεται να ευνοεί την εξάπλωση της φωτιάς.

Νωρίτερα, το Αστεροσκοπείο Αθηνών, αναφερόμενο στη δασική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Βαρυμπόμπης στους πρόποδες της Πάρνηθας, τόνισε πως η φωτιά εκδηλώθηκε παράλληλα με τη σημαντική επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών (θερμοκρασία, υγρασία, άνεμος), γεγονός που έδρασε καταλυτικά, ώστε η πυρκαγιά να αποκτήσει διαστάσεις και ο έλεγχος της να καταστεί δύσκολος.

Η ανακοίνωση του Λέκκα για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Σε ανακοίνωσή του ο κ. Λέκκας τονίζει:

«Εκτός από τις κλιματολογικές συνθήκες (χαμηλή σχετική υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα) ο καθηγητής επισημαίνει τρεις επιπλέον παράγοντες που επέδρασαν καταλυτικά στην ανάπτυξη της πυρκαγιάς:

1. Ο μικτής ζώνης χαρακτήρας της περιοχής (οικιστική & δασική)

2. Το υψηλό φορτίο καύσιμης ύλης

3. Η μορφολογία της περιοχής, η οποία σε μεγάλη κλίμακα προσομοιάζει με χοάνη μεταξύ Πάρνηθας και Πεντέλης

Ο συνδυασμός των παραπάνω οδήγησε, σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα του καθηγητή, στην ταχεία και καταστροφική εξάπλωση της πυρκαγιάς σε μία περιοχή περιβαλλοντικά κομβική για το λεκανοπέδιο».
Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/lekkas-aitia-fotias-barympompi-kairos-hoani

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Στις 26 Μαΐου η Νέα Παραλία γίνεται ροζ - Μεγάλη γιορτή για την πρόληψη
Έρχεται το 1ο “Pink Together”, η μεγαλύτερη ενημερωτική εκστρατεία στη Β. Ελλάδα για την Πρόληψη και Έγκαιρη Διάγνωση του Καρκίνου του Μαστού
Θεσσαλονίκη: Στις 26 Μαΐου η Νέα Παραλία γίνεται ροζ - Μεγάλη γιορτή για την πρόληψη