Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εύβοια: Δραματικές στιγμές στις διασώσεις πολιτών από πλωτά μέσα (ΦΩΤΟ + VIDEO)

«Απελπιστική» χαρακτήρισε την κατάσταση ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού - Εκκενώθηκαν Κοκκινομηλιάς, Κρυονερίτης, Μηλιές και Βασιλικά

«Χάρη, φεύγεις! Υπάρχουν πάνω από 100 εγκλωβισμένοι!», είναι τα λόγια του λιμενάρχη Σκοπέλου στον επιχειρηματία και ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου στη Γλωσσά Σκοπέλου, Χάρη Καραμεσίνη. Χθες, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ειδοποιήθηκε από τις Αρχές να σπεύσει άμεσα σε βοήθεια με το φουσκωτό του σκάφος και να μεταβεί από Σκόπελο στην Αγία Άννα για να συνδράμει στον απεγκλωβισμό εκατοντάδων ανθρώπων την ώρα που η φωτιά μαινόταν στην Εύβοια.

Όπως θα δείτε στα βίντεο που τράβηξε ο ξενοδόχος κι έστειλε στο protothema.gr, η πύρινη λαίλαπα, έχει φτάσει πολύ κοντά στην παραλία της Αγίας Αννας και σαρώνει ό,τι συναντά στο πέρασμα της. Οι δυνατοί άνεμοι δυσχεραίνουν την προσπάθεια των ιδιωτικών ταχύπλοων να προσεγγίσουν την ακτή. Ο κόσμος που έχει εγκλωβιστεί στο σημείο, αρκετοί δε βρίσκονται μέσα στο νερό, κουνάνε τα χέρια τους και φωνάζουν για να εντοπιστούν. «Δημήτρη φώναξε μια πάνω, αν ακούγονται», λέει ο Χάρης Καραμεσινης στον συγκυβερνήτη του σκάφους, ο οποίος τρέχει στη πλώρη, αναζητώντας για εγκλωβισμένους μέσα στο σκοτάδι.

https://www.youtube.com/watch?v=JYOCcIbMfaw

Οι πρώτες προσπάθειες αποδεικνύονται άκαρπες κι έτσι ο κυβερνήτης του ταχύπλοου, δίνει εντολή να γυρίσουν όλο τον κόλπο. Γύρω τους απλώνεται η «κόλαση του Δάντη». Το αποτρόπαιο θέαμα κόβει την ανάσα και σφίγγει το στομάχι. Στο μεταξύ στην περιοχή έχουν φτάσει και δεκάδες καΐκια.

Στη δεύτερη απόπειρα να προσεγγίσουν την ακτή, εντοπίζουν δεκάδες κόσμου μέσα στη θάλασσα. Τους τραβάνε από το νερό και τους βάζουν στο σκάφος. «Έβαλα δώδεκα άτομα πάνω» λέει ο Χάρης Καραμεσινης. Σε ένα καΐκι ανέβηκαν πέντε και στο παραδίπλα, επιπλέον επτά άτομα. Μέσα σε μια ώρα, όλοι οι εγκλωβισμένοι, σώοι και ασφαλείς, επιβιβάζονται στα πλωτά μέσα και μεταφέρονται στο Μαντούδι.

 

Πώς έγινε η εκκένωση στην παραλία της Αγίας Άννας,

Στις 23.35 μ.μ., το βράδυ της Πέμπτης, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος ενημερώθηκε για την ύπαρξη ανθρώπων στην παραλία της Αγίας Άννας, στην Εύβοια. Στο σημείο έσπευσαν άμεσα τρία σκάφη του Λιμενικού Σώματος τα οποία και εντόπισαν εγκλωβισμένους. Άμεσα κινητοποιήθηκαν με πρωτοβουλία των τοπικών λιμενικών αρχών δέκα ιδιωτικά σκάφη, καθώς και αλιευτικά, ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησε και η επιχείρηση απεγκλωβισμού και μεταφοράς τους στο Μαντούδι Ευβοίας.

Ακολούθως τα στελέχη του Λιμενικού που βρίσκονταν στην περιοχή επέκτειναν την έρευνα τους στην παραλία Φραγκάκι, η οποία βρίσκεται βορειότερα της Αγίας Άννας, καθώς και στην παραλία Ψαροπούλι. Και στις 3 παραλίες εντοπίστηκαν εγκλωβισμένοι. Στις δύο πρώτες παραλίες της Αγίας Άννας και του Φραγκάκι καθώς η φωτιά κινούνταν ανεξέλεγκτα ο απεγκλωβισμός των εγκλωβισμένων είχε λάβει επείγον χαρακτήρα. Στην παραλία Ψαροπούλι δεν υπήρχε άμεση ανάγκη απεγκλωβισμού.

Και στις τρεις παραλίες αποβιβάστηκαν στελέχη του ΛΣ για να συντονίσουν από ξηράς την επιβίβαση των εγκλωβισμένων στα σκάφη που επιχειρούσαν στην περιοχή. Επίσης για να κερδηθεί χρόνος επιστρατεύτηκε επιβατηγό τουριστικό σκάφος από την Σκιάθο το οποίο έσπευσε στην περιοχή και λειτούργησε ως σταθμός συγκέντρωσης των διασωθέντων. Από εκεί ύστερα άλλα σκάφη τους μετέφεραν στο Μαντούδι και στο Πεύκι. Στη συνέχεια και καθώς ο αριθμός των διασωθέντων αύξανε συνεχώς επιστρατεύτηκαν και άλλα δύο επιβατηγά τουριστικά σκάφη καθώς και δύο θαλάσσια ταξί. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες είχαν διασωθεί και είχαν μεταφερθεί με ασφάλεια στο Μαντούδι και στο Πεύκι, 631 άνθρωποι και συγκεκριμένα 272 στο Μαντούδι και 359 στο Πεύκι.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην παραλία Φραγκάκι οι Λιμενικοί αντιμετώπισαν το σοβαρότερο πρόβλημα καθώς μια ομάδα 15 περίπου ατόμων αρνούνταν να επιβιβαστεί στα σκάφη ενώ η φωτιά είχε φτάσει σχεδόν στην παραλία. Με μεγάλη προσπάθεια και με σοβαρό κίνδυνο και για την δική τους ασφάλεια κατάφεραν τελικά οι λιμενικοί να πείσουν μερικούς να επιβιβασθούν και ειδικά 5 άτομα με κινητικά προβλήματα. Οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος παραμένουν στην περιοχή ενώ οι εν λόγω περιοχές ελέγχονται διαρκώς για τυχόν νέους εγκλωβισμένους.

 

«Θα καεί όλη η Βόρεια Εύβοια χωρίς εναέρια μέσα...»

 «Θα καεί όλη η Βόρεια Εύβοια χωρίς εναέρια μέσα...», λένε οι ίδιοι οι πυροσβέστες και εθελοντές στο EviaZoom.gr. Μετά από 20 οικισμούς, πλέον κάηκαν επίσης η Αγία Άννα, η Κεράμεια, η Παλαιόβρυση. Έχουν καεί εκατοντάδες σπίτια, αυτοκίνητα, επιχειρήσεις και κινδυνεύουν ξεκάθαρα ανθρώπινες ζωές καθώς η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, όπως τόνισε και ο Δήμαρχος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης σε δραματικό τόνο.

Την ίδια ώρα, από το πρωί της Παρασκευής η φωτιά κινείται προς στη Στροφυλιά, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη ώστε οι φλόγες να μείνουν μακριά από το Μαντούδι.  Στην ενδοχώρα η φωτιά έχει περάσει από την Κοκκινομηλιά, πέρασε το «μακρύ ρέμα», περιοχή όπου πίστευαν ότι θα μπορούσαν να την σταματήσουν, συνέχισε προς Κρυονερίτη, προς Μηλιές και έχει κυκλώσει τις Αγδίνες.

 

«Απελπιστική η κατάσταση»

«Απελπιστική» χαρακτήρισε την κατάσταση ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννης Κοτζιάς, σημειώνοντας πως «η ταχύτητα της φωτιάς είναι πολύ μεγάλη χωρίς όμως να πνέουν αυτή τη στιγμή ισχυροί άνεμοι. Αν δεν μας στείλουν εναέρια μέσα για να σταματήσουμε τις φλόγες η φωτιά θα καταλήξει στη θάλασσα…». Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ιστιαίας Αιδηψού, Άγγελο Μισιρλή, που μίλησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, «τις προηγούμενες μέρες και ώρες προσπαθούσαμε να συγκροτήσουμε την άμυνά μας με αντιπυρικές ζώνες. Μέσα σε λίγα λεπτά η φωτιά τα κατέστρεψε όλα….».

Η τεράστια πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια παραμένει ανεξέλεγκτη, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι πυροσβέστες με δεκάδες οχήματα. Στο δυτικό μέτωπο, εκτός από την εκκένωση της Κοκκινομηλιάς, διατάχθηκε η εκκένωση των χωριών Κρυονερίτης, Μηλιές και Βασιλικά.

https://www.youtube.com/watch?v=f2I4yM_5wzc

Γίνονται προσπάθειες για να σταματήσει μέτωπο που κινείται προς το Μετόχι και το Μαντούδι, ανατολικά και νοτιοανατολικά από την Αγία Άννα. Κατά πληροφορίες, αρκετά σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.

https://twitter.com/tripyourmind/status/1423420587100278788

Στην ανατολική πλευρά, όπου διεξάγονταν επιχειρήσεις της πυροσβεστικής στον άξονα Σκεπαστή-Αγία Άννα, η φωτιά μπήκε στο χωριό. Άλλο κινήθηκε προς Στροφυλιά και κρίθηκε αναγκαία η εκκένωση της. Δόθηκε μάχη για να ανοίξει ο δρόμος από Στροφυλιά προς Αγία Άννα, που είχε κλείσει. Εξασφαλίστηκε διάβαση για τα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Αντιπυρική ζώνη δημιουργήθηκε γύρω από το χωριό Φαράκλα. Κάτοικοι στην παραλία της Αγίας Άννας απομακρύνθηκαν από την θάλασσα. Αποφασίστηκε να διαμορφωθούν χώροι στο δημαρχείο Μαντουδίου για να φιλοξενηθούν περίπου 150 κάτοικοι που κρίθηκε αναγκαίο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Επί τόπου αυτή την ώρα επιχειρούν 240 πυροσβέστες με δέκα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Στο μεταξύ, σε ασφαλή σημεία έχουν μεταφερθεί 631 πολίτες,  από χθες τα μεσάνυχτα έως αυτήν την ώρα, οι οποίοι ήταν εγκλωβισμένοι σε παραλίες. Μόνο από την Αγία Άννα και το Ψαροπούλι απομακρύνθηκαν 440 πολίτες, ενώ από άλλες βορειότερες παραλίες της περιοχής απομακρύνθηκαν 191 άνθρωποι.

 

pyrkagia_eyboia_1.jpg
pyrkagia_eyboia_2.jpg

Σύμφωνα με στελέχη του Λιμενικού, οι περισσότεροι διασωθέντες είναι καλά στην υγεία τους και ελάχιστοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Οι περισσότεροι από τους απεγκλωβισμένους πολίτες είναι μεγάλης ηλικίας, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν και αρκετά παιδιά.

 

Χωρίς ρεύμα περιοχές

Την ίδια ώρα, η μεγάλη φωτιά έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε περιοχές της Εύβοιας. Ειδικότερα,  χωρίς ρεύμα παραμένουν Κεχριές, Λίμνη, Δάφνη, Μουρτιάς, Μαντούδι, Αγία Άννα, Σηπιάδα και Χρόνια.

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ