Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πρόεδρος Πυροσβεστών: Ούτε ευρώ δεν παίρνουν πυροσβέστες στη μάχη με τις φλόγες

fotia-1

Πιθανό ιδεολογικά αντικυβερνητικά κίνητρα πίσω από εμπρησμούς βλέπει ο ανθυποπυραγός και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ελλάδας κ. Δημήτρης Σταθόπουλος

Την εκτίμηση πως ένας αριθμός από τις 586 πυρκαγιές που ξέσπασαν το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, οφείλεται σε εμπρησμούς με ιδεολογικά αντικυβερνητικά κίνητρα, εξέφρασε μιλώντας στο Radio North 98 και στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Μωυσή, ο ανθυποπυραγός και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ελλάδας κ. Δημήτρης Σταθόπουλος, κληθείς να σχολιάσει την παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για διερεύνηση του ενδεχομένου να υπήρξε οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών πίσω από τις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών.

«Όλα είναι πιθανά γιατί αυτά που ζούμε τώρα δεν έχουν λογική», τόνισε ο κ. Σταθόπουλος! «Όταν έχεις 580 πυρκαγιές μέσα σε λίγες μέρες στην Ελλάδα, δεν υπάρχει λογική. Αυτό που θεωρώ, ως προσωπική μου άποψη, είναι , όχι πως υπάρχει οργανωμένο σχέδιο κάποιας ομάδας, η οποία τρέχει από το ένα μέρος στο άλλο με αυτή τη λογική και βάζει φωτιές, αλλά υπάρχουν κάποιοι παλαβοί, κάποιοι τρελοί, κάποιοι που έχουν προβλήματα με τη κυβέρνηση. Δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι, οποιοιδήποτε, Συριζαίοι ας το πούμε έτσι, Χρυσαυγίτες, ψεκασμένοι, αψέκαστοι, βρήκαν την ευκαιρία να ξεσπάσουν, με κίνητρα ιδεολογικά».

Ερωτηθείς σχετικά με την διαθεσιμότητα έμψυχου δυναμικού και εξοπλισμού, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο κ. Σταθόπουλος, ανέφερε ότι η συζήτηση και οι αποφάσεις για ενίσχυση του Σώματος προσλήψεις από Οκτώβριο και με νέα οχήματα (καθώς ορισμένα είναι ηλικίας 30 ετών), είχαν ήδη λάβει χώρα σε επαφές με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά, ενάμιση μήνα πριν ξεσπάσουν οι τελευταίες πυρκαγιές. Ωστόσο, όπως είπε, δεν μπορούν αυτές οι προσλήψεις να γίνουν εν μέσω θερινής περιόδου, που το Σώμα βρίσκεται σε επιφυλακή για τις πυρκαγιές, διότι δεν υπάρχει χρόνος διαθέσιμος για την εκπαίδευση των νεοπροσληφθέντων εν μέσω αντιπυρικής περιόδου.

Ο ίδιος εξέφρασε τη συναδελφική ευγνωμοσύνη προς τους πυροσβέστες ξένων χωρών που προσέτρεξαν σε βοήθεια της Ελλάδας, αλλά χαρακτήρισε άδικες τις συγκρίσεις των ξένων αποστολών με τις ελληνικές δυνάμεις, που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες στο διαδίκτυο. «Πέρα από τις υπερβολές, δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως κάθε χώρα στέλνει το καλύτερο υλικό της σε μια αποστολή στο εξωτερικό, όπως κάνουμε κι εμείς όταν πηγαίνουν ομάδες της ΕΜΑΚ για βοήθεια σε τρίτες χώρες και όλοι παραμιλάνε για τον υψηλό επίπεδο των ανδρών μας και της οργάνωσής μας. Είναι άδικο να συγκρίνεται η ξένη αποστολή που μοιράζεται σε δύο εξάωρες βάρδιες, με τους χιλιάδες Έλληνες πυροσβέστες που δίνουν τη μάχη επί 24ωρο χωρίς αλλαγή και ύπνο.»

Στο ερώτημα, πως αμείβονται οι Έλληνες πυροσβέστες που βρίσκονται στα μέτωπα της φωτιάς, επισήμανε: «Αυτή τη στιγμή το σύνολο των πυροσβεστών που επιχειρεί σε όλα τα μέτωπα δεν παίρνει τίποτα. Διότι υπάρχει ένα πλαφόν, 60 ημερών για εκτός έδρας επιχειρήσεις, έναντι 9 ευρώ για αυθημερόν μετακίνηση ή 30 ευρώ για 24ωρο. Φανταστείτε όμως, ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι δεν παίρνουν πλέον ούτε καν αυτά, διότι από τις αρχές του χρόνου έχουμε συνεχόμενες πλημμύρες σε όλη την Ελλάδα και το σύνολο των πυροσβεστικών υπαλλήλων έχει ξεπεράσει τις 70 και τις 80 ημέρες εκτός έδρας!»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν
Στάση εργασίας από τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων για την εργατική Πρωτομαγιά
Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν