Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εύβοια: 300.000 στρέμματα καταστράφηκαν ολοσχερώς - «Τα ξεχνάμε από δάσος»

Στα υπόλοιπα πάνω από 150.000 στρέμματα που κάηκαν στο νησί, μπορεί το δάσος να αναγεννηθεί ή ν' αναδασωθεί

Την έκταση της καταστροφής από τις πολυήμερες πυρκαγιές στην Εύβοια και την «επόμενη μέρα» σκιαγράφησε ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, στη συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που είναι σ΄ εξέλιξη.

Ο κ. Λέκκας, που είναι και επιστημονικός συνεργάτης της ΚΕΔΕ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι από τα 500.000 στρέμματα που κάηκαν «τα 300.000 τα ξεχνάμε από δάσος. Έχουν καταστραφεί ολοσχερώς». Στα υπόλοιπα 150.000 στρέμματα τόνισε, μπορεί το δάσος να αναγεννηθεί ή ν' αναδασωθεί.

Προσέθεσε πως τώρα το «κυρίαρχο πρόβλημα είναι η αντιμετώπιση των φαινομένων που συνοδεύουν τέτοιες καταστροφές όπως στην Εύβοια, την Αττική και την Πελοπόννησο (διάβρωση εδαφών, πλημμύρες κ.ά.)».

Επίσης προειδοποίησε ότι από δω και πέρα θα βλέπουμε συνεχώς τέτοια φαινόμενα. «Η περιβαλλοντική κρίση είναι εδώ» είπε.

Στη συνεδρίαση μέχρι τώρα, έχουν μιλήσει επίσης οι δήμαρχοι Αχαρνών Σπύρος Βρεττός και Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης.

Ο κ. Βρεττός είπε ότι στη Βαρυμπόμπη έχουν καεί περισσότερες από εκατό οικίες και σαράντα επιχειρήσεις. Επίσης, έκανε λόγο για έλλειψη συντονισμού στις δυνάμεις της πυρόσβεσης και ζήτησε να υπάρξει άμεσα καταβολή αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους, καθαρισμός των οικιστικών και δασικών περιοχών από τα καμένα και κήρυξη τους σε αναδασωτέες.

Ο κ. Καλαφατέλης ανέφερε ότι στον Δήμο του έχουν καεί περισσότερες από 20 κατοικίες και εκτός των όσων προανέφερε ο δήμαρχος Αχαρνών, υπογράμμισε την άμεση ανάγκη αντιπλημμυρικών, σχεδιασμού αναδασώσεων, μέτρων προστασίας των δασών (δασικούς δρόμους κ.ά.) και να μην ισχύσει η κινητικότητα στους πυρόπληκτους δήμους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Αρχαιολόγοι αναζητούν ρωμαϊκή πόλη στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης

Αρχαιολογικά ευρήματα από τη ρωμαϊκή εποχή έφεραν στο φως ανασκαφές που εκτελούνται στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, με αφορμή εργασίες του...

Θεσσαλονίκη: Αρχαιολόγοι αναζητούν ρωμαϊκή πόλη στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης