Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο καιρός τρελάθηκε: Έρχονται βροχές και… καύσωνας – Ημερομηνίες και περιοχές

Πότε θα έχουμε τοπικές βροχές και πότε ξεκινάει ο νέος καύσωνας

Με διακυμάνσεις θα είναι ο καιρός τις επόμενες ημέρες, από το Σάββατο 14 Αυγούστου μέχρι και τα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ και του meteo, το Σάββατο αναμένονται τοπικές βροχές κατά τόπους και πτώση της θερμοκρασίας.

Στη συνέχεια θα υπάρξει σταδιακή άνοδος από τον Δεκαπενταύγουστο και μετά νέο καύσωνα να «χτυπάει» στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Ο καιρός το Δεκαπενταύγουστο και το νέο κύμα καύσωνα

Ο Δεκαπενταύγουστος, το «Πάσχα του Καλοκαιριού», θα κυλήσει με καλοκαιρία, με το τριήμερο να προσφέρεται για καλοκαιρινές εξορμήσεις. Η θερμοκρασία έχει ήδη υποχωρήσει σταδιακά σε όλη τη χώρα, ωστόσο ανησυχία προκαλούν οι ισχυροί άνεμοι  που θα επικρατήσουν  στο Αιγαίο το Σαββατοκύριακο.

Για τη σημαντική ενίσχυση των ανέμων (πέντε έως έξι μποφόρ) αλλά και το νέο «κύμα» καύσωνα που αναμένεται να πλήξει τη χώρα από την ερχόμενη εβδομάδα μίλησε στο protothema ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.

Όπως έσπευσε να διευκρινίσει, από την Παρασκευή  η θερμοκρασία επανέρχεται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, με τη ζέστη να επιμένει σε περιοχές της δυτικής Ελλάδας, με θερμοκρασίες που θα αγγίξουν σήμερα τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Αιγαίο τις επόμενες ημέρες θα πνέουν στα 4 με 6  μποφόρ, επηρεάζοντας το κεντρικό και νότιο τμήμα της Εύβοιας, την ανατολική Αττική, τη νότια Κρήτη αλλά και τις Κυκλάδες. Παροδική αστάθεια θα επικρατήσει στα ηπειρωτικά έως το Σάββατο.

Το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου θα κυλήσει επίσης με κανονικές θερμοκρασίες και μελτέμι 6 μποφόρ στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 32 με 33 βαθμούς στα ανατολικά, ενώ στη δυτική Ελλάδα θα δούμε θερμοκρασίες έως και 36 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική οι θερμοκρασίες θα είναι ήπιες, μη ξεπερνώντας τους 32 με 33 βαθμούς Κελσίου.

Ο Κώστας Λαγουβάρδος προειδοποίησε δε, για ένα νέο «κύμα» καύσωνα που αναμένεται να μας επηρεάσει από την ερχόμενη εβδομάδα (Τρίτη με Πέμπτη) με θερμοκρασίες που θα αγγίξουν ξανά, ίσως και τους 40 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές, με υποχώρηση ωστόσο, των ισχυρών ανέμων. Άλλωστε, ο μήνας Αύγουστος  αναμένεται να «ανακηρυχθεί» ως ο  θερμότερος μήνας των τελευταίων ετών.

Τοπικές βροχές το Σάββατο

Όπως αναφέρει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το Σάββατο (14/8) στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά νεφώσεις αναμένονται πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικούς όμβρους από τις πρωινές ώρες και βελτίωση νωρίς το απόγευμα.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με τοπικούς όμβρους κυρίως στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι στο Αιγαίο, αλλά κατά τόπους και στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση και η μέγιστη τιμή της στα ηπειρωτικά δεν θα ξεπεράσει τους 35 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στην κεντρική Μακεδονία νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικούς όμβρους και βελτίωση από το μεσημέρι. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στη νότια Πελοπόννησο και στα ορεινά της δυτικής Στερεάς.

Ανεμοι: Ανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα βορειοδυτικοί, στα βόρεια έως 4 και στα νότια μέχρι 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και κατά τόπους στην ανατολική Στερεά λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους μέχρι το μεσημέρι.

Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε στα ορεινά της Πελοποννήσου θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά και νότια 6 με 7 μποφόρ .

Θερμοκρασία: Από 19 έως 34 και κατά τόπους 35 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις στη βόρεια Κρήτη.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 29 και στη νότια Κρήτη τοπικά έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 25 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και το απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Σάκης Αρναούτογλου: Ο καιρός μέχρι τις 20 Αυγούστου

Για τον καιρό του Δεκαπενταύγουστου έκανε ανάρτηση ο Σάκης Αρναούτογλου, στην προσωπική του σελίδα στο Facebook. Όπως αναφέρει ο Σ. Αρναούτογλου,

«Η εξέλιξη του καιρού με μια ματιά έως και τις 20 Αυγούστου!

Σε γενικές γραμμές μικρή περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας το ερχόμενο Σαβ/κύριακο, νέα σταδιακή αλλά "συγκρατημένη" άνοδος αυτής την ερχόμενη εβδομάδα με σχετικα όμως αυξημένη την σχετική υγρασία και τη δυσφορία κατά τόπους κυρίως την Τετάρτη και την Πέμπτη!».

Το Σάββατο 14 η θερμοκρασία θα είναι στους 33 βαθμούς, ωστόσο, θα υπάρχουν τοπικές μπόρες και καταιγίδες στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Ενισχυμένος θα είναι ο βοριάς (6 – 7 μποφόρ) στην Εύβοια, στην Ανατολική Στερεά, στην Ανατολική Πελοπόννησο, στο Αιγαίο και στην Κρήτη.

Στις 15 Αυγούστου, που είναι Κυριακή, θα υπάρχει ηλιοφάνεια, αλλά ενισχυμένος θα είναι ο βοριάς, ανάμεσα στα 6 και στα 7 μποφόρ στην Εύβοια, στην Ανατολική Στερεά, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στην Κρήτη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 33 βαθμούς Κελσίου.

Για τη Δευτέρα 16 Αυγούστου, η θερμοκρασία θα ανέβει στους 35 βαθμούς Κελσίου. Τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η ηλιοφάνεια, ενώ θα υπάρχει εξασθένηση του βοριά στα ανατολικά και τοπικές μπόρες τις θερμές ώρες.

Από την Τρίτη 17 Αυγούστου έχουμε άνοδο της θερμοκρασίας στους 37 βαθμούς Κελσίου, αλλά και τοπικές μπόρες τις θερμές ώρες.

Την Τετάρτη 18/8 αναμένονται τοπικές καταιγίδες στα βόρεια ορεινά τις θερμές ώρες, αυξημένη υγρασία και δυσφορία με τη θερμοκρασία στους 37 βαθμούς. Αντίστοιχος καιρός την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Δείτε αναλυτικά τον πίνακα.

arna-1.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας της διαφθοράς βρίσκεται μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου
Δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ πριν από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος
Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας της διαφθοράς βρίσκεται μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου
Θεσσαλονίκη: Στη Θέρμη η Άννα Φόνσου – Συνάντηση για «Το Σπίτι του Ηθοποιού»
Η ηθοποιός και σκηνοθέτιδα συναντήθηκε με το δήμαρχο, Θεόδωρο Παπαδόπουλο, για το ενδεχόμενο να λειτουργήσει δομή στη Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη: Στη Θέρμη η Άννα Φόνσου – Συνάντηση για «Το Σπίτι του Ηθοποιού»