Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Καθηγητής ΑΠΘ: Να χαρτογραφηθούν τα καμένα για να μην έχουμε καταπατήσεις

«Πολύ σωστά ανακηρύχτηκαν όλες οι καμένες περιοχές ως αναδασωτέες», δήλωσε - Ποια είναι τα επόμενα βήματα

Το κατεπείγον της αναδάσωσης αλλά και τι ισχύει στο νομοθετικό πλαίσιο ανέλυσαν ο καθηγητής Παύλος Σμύρης και η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα.

«Τα επόμενα βήματα είναι αρκετά δύσκολα. Ο πρωθυπουργός είπε ότι όλες οι δασικές υπηρεσίες θα υπαχθούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε μία ενιαία αντιμετώπιση όλων των θεμάτων που θα προκύψουν. Πολύ σωστά ανακηρύχτηκαν όλες οι καμένες περιοχές ως αναδασωτέες. Ο παλιός νόμος προέβλεπε εντός 90 ημερών την αναδάσωση των καμένων, ενώ ο νέος σε ένα μήνα. Θα πρέπει να χαρτογραφηθούν όλες οι καμένες περιοχές ώστε να μην έχουμε καταπατήσεις. Με τη σημερινή τεχνολογία που έχουμε είναι αρκετά εύκολο. Το επόμενο βήμα είναι τα αντιπλημμυρικά φαινόμενα», τόνισε ο κ. Σμύρης, καθηγητής Δασοκομίας και Οικολογίας του ΑΠΘ.

Όλα αυτά πρέπει να τρέξουν ταυτόχρονα από τις δασικές υπηρεσίες, τόνισε. Το  επόμενο βήμα είναι η συγκέντρωση σπόρων. Θα πρέπει να είναι οι κατάλληλοι σπόροι για τα περιβάλλοντα που κάηκαν και το υλικό να είναι ανθεκτικό. «Η ποιότητα ζωής μας, όσον αφορά στον αέρα, θα χειροτερεύσει. Θα πρέπει όλοι μας να συνδράμουμε», είπε ο κ. Σμύρης.

 

Υποχρεωτικές οι αναδασώσεις στις εκτάσεις που κάηκαν

Είναι υποχρέωση και μάλιστα προβλέπεται συνταγματικά με το άρθρο 117 ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας να κηρύσσει την αναδάσωση σε περιοχές που έχουν καεί. Το θετικό είναι ότι έχει γίνει σμίκρυνση της χρονικής περιόδου στην οποία κηρύσσεται η αναδάσωση, η οποία μειώθηκε από 90 σε 30 ημέρες. Υπάρχει μία κατεπείγουσα διαδικασία για να ξεκινήσει η αναδάσωση στις καμένες περιοχές.

Η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα τονίζει δύο σημεία που πρέπει να δοθεί κατάλληλη προσοχή. Δεν υπάρχει κάποια ανεξάρτητη αρχή η οποία να ελέγχει τις διαδικασίες, τον τρόπο και την περιοχή αναδάσωσης. Όταν γίνεται μία αναδάσωση γίνεται νωρίτερα εισήγηση από την δασική υπηρεσία. Πολλές φορές βγαίνουν γνωμοδοτήσεις που είναι αδικαιολόγητες, με αποτέλεσμα να προσβάλλονται στα δικαστήρια αυτές οι αποφάσεις και να ακυρώνονται. Επομένως, θα πρέπει να εκδίδονται δικαιολογημένες αποφάσεις α[ό τα δασικά όργανα και να προβλέπεται κάποια κύρωση σε περιπτώσεις αδικαιολόγητων γνωμοδοτήσεων.

Η πλατφόρμα arogi.gov.gr θα ενεργοποιηθεί στις 18 Αυγούστου από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Πηγή: megatv.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιος επιτέθηκε στον Παπακαλιάτη: «Κλέβει ιδέες, σκηνές, τώρα και… φωτογραφίες»
«Τώρα για τον δεύτερο κύκλο των επεισοδίων σου κλέβεις και τις promo φωτογραφίες της ταινίας; Τζήζας πια!»
Ποιος επιτέθηκε στον Παπακαλιάτη: «Κλέβει ιδέες, σκηνές, τώρα και… φωτογραφίες»
Κασσελάκης: Μητσοτάκης και Καραμανλής δεμένοι χέρι, χέρι στη συγκάλυψη των Τεμπών
Παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μέσα από το στρατόπεδο, ενόψει της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Βουλή
Κασσελάκης: Μητσοτάκης και Καραμανλής δεμένοι χέρι, χέρι στη συγκάλυψη των Τεμπών