Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μάχη για να οριοθετηθεί η φωτιά στα Βίλια – Εκκενώθηκε γηροκομείο (VIDEO)

Το μέτωπο παραμένει τεράστιο, με τις αναζωπυρώσεις να δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων

Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση στα Βίλια Αττικής, με τις επίγειες και τις εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν μια πραγματική μάχη προκειμένου να καταφέρουν να οριοθετήσουν το τεράστιο πύρινο μέτωπο που καίει από χθες το μεσημέρι.

Στη διάρκεια της νύχτας το ανεξέλεγκτο μέτωπο που καίει πυκνό παρθένο πευκοδάσος και δυσπρόσιτο στο όρος Πατέρα οδήγησε τους αρμόδιους να εισηγηθούν την εκκένωση ακόμα πέντε οικισμών (Θέα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Παλαιοκούνδουρα και Αγία Σωτήρα), καθώς και του γηροκομείου «Παναγιά Φανερωμένη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΚΕΥΠ-ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου και τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Χρήστο Ροϊλό, για την επιχείρηση εκκένωσης του γηροκομείου.

 

Η στιγμή της εκκένωσης του γηροκομείου στα Βίλια

Εν τέλει, 12 τρόφιμοι μεταφέρθηκαν για φιλοξενία στο Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα» και  άλλοι δύο, που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, διακομίστηκαν στο ΠΓΝ «Αττικόν». Σε βίντεο του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 φαίνονται καρέ καρέ οι ενέργειες που έγιναν προκειμένου να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι ηλικιωμένοι από το σημείο.

 

Μάχη με τις φλόγες στα Βίλια

Μπορεί οι συνεχείς ρίψεις από τα εναέρια μέσα να διαμορφώνουν καλύτερη εικόνα για την πυρκαγιά, ωστόσο το μέτωπο παραμένει τεράστιο, με τις αναζωπυρώσεις να δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 6 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev-200.

Σε ό,τι αφορά τις επίγειες δυνάμεις, επιχειρούν 330 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων οκτώ ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 115 οχημάτων, του ΜΕΤΠΕ (Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων), καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, και συγκεκριμένα 143 πυροσβεστών με 46 οχήματα από την Πολωνία. Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Επιπλέον, ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Δευκαλίων και ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει ως συνδρομή 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν, επίσης, πολλοί εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Σημειώνεται ότι κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) και της Κρατικής Ασφάλειας Αττικής, όπως ανέφερε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη χθεσινοβραδινή ενημέρωση, διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών στη Λαυρεωτική και στα Βίλια.

 

«Δεν κινδυνεύουν οικισμοί. Προληπτικές οι εκκενώσεις»

Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής υποστήριξε ότι η φωτιά στα Βίλια είναι ανεξέλεγκτη, αλλά στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κίνδυνος για τους οικισμούς. Ο κ. Βασίλης Κόκκαλης, με δηλώσεις του στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, τόνισε ότι σε πρώτη φάση δεν κινδυνεύουν οικισμοί και οι εκκενώσεις που έγιναν ήταν προληπτικού χαρακτήρα.

«Είναι ανεξέλεγκτη η φωτιά. Ελπίδα μας είναι να μην είναι ισχυροί οι άνεμοι και από ό,τι φαίνεται θα διατηρηθούν έτσι και αυτό θα είναι καταλυτικό για την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Ευελπιστούμε τα εναέρια μέσα να περιορίσουν κατά το δυνατό την πυρκαγιά για να γίνουν επίγειες επιχειρήσεις εκεί που δεν μπορούν τώρα. Δεν κινδυνεύουν αυτή τη στιγμή οικισμοί, αλλά προληπτικά λόγω του καπνού εκκενώνονται», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τις ζημιές που έχουν προκληθεί, ο κ. Κόκκαλης υπογράμμισε ότι θα πρέπει πρώτα να πέσει η φωτιά για να βγουν συμπεράσματα. Παράλληλα, τόνισε ότι για τα Βίλια υπάρχουν καταγγελίες ότι η φωτιά μπορεί να ξεκίνησε από εμπρησμό.

Πηγή: iefimerida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το εξωτικό φρούτο που ρυθμίζει το σάκχαρο και μειώνει τον κίνδυνο να νοσήσεις
Aποτελεί έναν από τους καλύτερους συμμάχους στη σωστή ρύθμιση του σακχάρου, προλαμβάνοντας την εκδήλωση διαβήτη - τουλάχιστον για τις γυναίκες
Το εξωτικό φρούτο που ρυθμίζει το σάκχαρο και μειώνει τον κίνδυνο να νοσήσεις