Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μπαίνει εισιτήριο 6 ευρώ/μέρα και 12 ευρώ ανά ΙΧ στον… Όλυμπο

Το σχέδιο της υπουργικής απόφασης

Στο φως της δημοσιότητας ήρθε τις τελευταίες ημέρες υπουργική απόφαση,συνυπογράφουν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης σύμφωνα με την οποία αναμένεται η θέσπιση εισιτηρίου για είσοδο στον Όλυμπο.

και εκχωρεί αρμοδιότητες έλεγχου σε ιδιωτικές εταιρείες.

Η απόφαση δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ κάτι που συνεπάγεται πως υπάρχει η δυνατότητα διορθώσεων, δημοσιεύεται από το anevenontas.gr, έχοντας προκαλέσει αντιδράσεις.

Η απόφαση έχει τίτλο «Θέσπιση εισιτηρίου εισόδου στην περιοχή του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου με κωδικό GR1250001 και ονομασία Όρος Όλυμπος». Η περιοχή αυτή είναι το μεγαλύτερο τμήμα του βουνού, εκτός της περιοχής του καταφυγίου του ΣΕΟ Λεπτοκαρυάς, ένα κομμάτι – το χαμηλότερο – των πλαγιών του νότιου Όλυμπου και δυτικά, οι πλαγιές δυτικά της κορυφογραμμής Φλάμπουρο – Κίτρος έως κάτω το οροπέδιο Μπάρα.

Όπως φαίνεται στο σχετικό παράρτημα της απόφασης το εισιτήριο διαμορφώνεται για το γενικό πληθυσμό στα 6 ευρώ, ενώ εξαιρούνται ΑμεΑ, οι πολίτες άνω των 67 ετών, οι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα και άλλες κατηγορίες εργαζόμενων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Αξίζει να αναφερθεί ότι προβλέπεται πρόστιμο για τους παραβάτες που ισούται με το 20πλάσιο του αντιτίμου του εισιτηρίου. 

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τις τιμές όπως σχεδιάζεται να διαμορφωθούν για κατηγορίες πολιτών αλλά και οχημάτων:

 

apofasi-eisitirio-olympos6.jpg

 

apofasi-eisitirio-olympos7.jpg

apofasi-eisitirio-olympos8.jpg

 

 

 

 

Σύμφωνα με το anevainontas.gr, η απόφαση προκαλεί αντιδράσεις με συγκεκριμένες ενστάσεις όπως:

  • Όλοι μεταξύ 15 και 67 χρ. Θα πληρώνουν κανονικά (μουσείο Ακρόπολης: 18-67). Δηλαδή σε έναν έφηβο δημιουργείται αντικίνητρο!
  • Ο κάθε επισκέπτης πληρώνει 6€ και το κάθε ΙΧ 12, ανά ημέρα. Είναι υπερβολικό για τους περισσότερους πολίτες και μάλιστα με το δεδομένο ότι μια ανάβαση στον Όλυμπο απαιτεί 2-3 ημέρες. Δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για άνεργους, καμιά μέριμνα για οικογενειακό εισιτήριο, καμιά μέριμνα για φοιτητές.
  • Ο προστιθέμενος ΦΠΑ είναι 24% (τύπος, βιβλία, συναυλίες: 6%)!
  • Δεν υπάρχει καμιά εποχικότητα. Έτσι, είτε ο επισκέπτης μπει τον Αύγουστο είτε μπει το Φεβρουάριο (όπου οι παροχές είναι ελάχιστες), πληρώνει το ίδιο.
  • Παρά το ότι το εισιτήριο για ΙΧ είναι σχεδόν απαγορευτικό, καμιά μέριμνα για εναλλακτική μεταφορά δεν υπάρχει (λεωφορείο ανά τακτή ώρα προς Πριόνια π.χ.). Η μόνη εναλλακτική είναι το ξεκίνημα της πορείας από τα 300μ. υψόμετρο! Να σημειωθεί ότι αν κάποιος, προκειμένου να αφήσει μικρό οικολογικό αποτύπωμα από την επίσκεψη του θελήσει να χρησιμοποιήσει τραίνο, κανένα ΜΜΜ δεν συνδέει το ΣΣ Λιτοχώρου, με το… Λιτόχωρο! Δηλαδή ούτε τα βασικά.
  • Δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για τα μέλη των ορειβατικών συλλόγων. Έτσι παρά το ότι τα μέλη τους βοηθούν (άμεσα ή έμμεσα) στην προβολή των ορεινών δραστηριοτήτων, στη φύλαξη των οικοσυστημάτων, στην κατασκευή και συντήρηση μονοπατιών, καταφυγίων κλπ. η αντιμετώπιση τους είναι ακριβώς η ίδια. Εξαίρεση αποτελούν οι δημότες των παραολύμπιων δήμων (και άρα και τα μέλη των εκεί ορειβατικών συλλόγων), που μπορούν με ετήσιο πάσο 20€ να έχουν απεριόριστες επισκέψεις (δεν συμπεριλαμβάνεται το ΙΧ).
  • Αντίθετα οι επισκέπτες της Ι.Μ. Διονυσίου (μέσα στα όρια του Φορέα), δεν θα πληρώνουν εισιτήριο (εξόφθαλμη εξαίρεση, πελατειακής λογικής).

Με βάση την τιμολογιακή πολιτική που προτείνεται, το κόστος μερικών τυπικών αναβάσεων στον Όλυμπο:

  • Διήμερη εξόρμηση ορειβατικού συλλόγου: Πούλμαν: 70€ Χ2 ημέρες= 140€. 50 ορειβάτες Χ 5€ (ομαδικό εισιτήριο)= 250€ Χ 2 ημέρες= 500€, Σύνολο 640€! Ανά άτομο 12.80€.
  • Παρέα τριών ατόμων που θα κάνει τριήμερη ανάβαση στον Όλυμπο και με ΙΧ θα προσεγγίσει το σημείο εκκίνησης που είναι εντός ζώνης φορέα (π.χ. Πριόνια, Διασταύρωση, Κρεβάτια, Ξερολάκι κλπ.): 3 άτομα Χ 3 ημέρες Χ 6€= 54€. ΙΧ: 3Χ12€= 36€. Σύνολο 90€ ή 30€ το άτομο.
  • Σχοινοσυντροφιά δυο ατόμων που θα πάει για σκαρφάλωμα 5 ημερών στις ψηλές κορυφές: 2 άτομα Χ 6€ = 12€ Χ 5 ημέρες = 60€. ΙΧ: 12Χ5 = 60€. Σύνολο 120€. Ανά άτομο 60€.
  • Τετραμελής οικογένεια (το ένα παιδί κάτω των 15) που ανεβαίνει αυθημερόν με ΙΧ Σταυρό, Πριόνια, Κορομηλιά κλπ: 12€ το ΙΧ. 3Χ6€ οι άνω των 15= 18€. Σύνολο επιβάρυνσης οικογενειακού προϋπολογισμού: 30€.
  • Ορειβάτης που έχει αγοράσει ετήσιο πάσο (το ετήσιο πάσο συμφέρει όποιον έχει σκοπό να περάσει πάνω από 7 ημέρες στο βουνό). Αν υποθέσουμε ότι 7 ημέρες θα έχει το ΙΧ του στο βουνό, το κόστος ετήσια είναι: 40€ το πάσο. Για το ΙΧ: 7Χ12€= 84€. Ετήσιο κόστος: 124€ το λιγότερο.

Κάλεσμα στο λαό και τους μαζικούς φορείς της Πιερίας σε αγώνα, για να μην περάσει η κυβερνητική πρόθεση για επιβολή εισιτηρίου ανόδου στον Όλυμπο και γενικότερα η πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των ορεινών όγκων και δασών απευθύνει η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Λέμε όχι στην εμπορευματοποίηση των βουνών και την προσπάθεια επιβολής εισιτηρίου στον Όλυμπο.

Το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ να προωθήσει και να υλοποιήσει απόφαση, με την οποία προτίθεται να θεσπίσει εισιτήριο εισόδου στον Όλυμπο και να εκχωρήσει αρμοδιότητες ελέγχου σε ιδιωτικές εταιρείες, έρχεται την ώρα που έχουν γίνει στάχτη εκατοντάδες χιλιάδες δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα, αποθήκες, ζώα και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, την ώρα που ακόμα τα πύρινα μέτωπα σκορπίζουν την καταστροφή σε όλη τη χώρα.

Οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ είναι εγκληματικές λόγω της ανυπαρξίας ολοκληρωμένης πολιτικής δασοπροστασίας-πυροπροστασίας, της υποχρηματοδότησης αλλά και της εμπορευματοποίησης της γης που προωθείται διαχρονικά από τις αστικές κυβερνήσεις, όπως και με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο 4685/20 που ψήφισε πέρσι η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, δίνοντας νέες διευκολύνσεις για επενδύσεις σε δασικές εκτάσεις ακόμη και προστατευόμενες περιοχές.

Η απόφαση έχει τίτλο "Θέσπιση εισιτηρίου εισόδου στην περιοχή του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου με κωδικό GR 1250001 και ονομασία Όρος Όλυμπος" και δεν είναι κεραυνός εν αιθρία μια που βουλευτής της ΝΔ στην Πιερία, σε συνέντευξή του (Οκτώβρης 2020), δήλωσε την επιβολή "ενδεχομένως εισιτηρίου εισόδου στον Όλυμπο" με πρόσχημα την ασφάλεια των επισκεπτών.

Εξάλλου, η κυβέρνηση με διάφορους τρόπους ενισχύει την εμπορευματοποίηση της δασικής γης, τις επενδύσεις μέσα στα δάση, τις οποίες επιδοτεί, μετατρέποντάς τα σε δάση ανεμογεννητριών . Σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού περί επιχειρηματικών ομίλων - "αναδόχων" για το πρόγραμμα αναδασώσεων, που θα λειτουργεί ως εργαλείο κερδοφορίας, με τις αναδασώσεις ή τμήματά τους να δίνονται μέσω ΣΔΙΤ, με μελέτες και έργα όχι μέσω της Δασικής Υπηρεσίας αλλά διαφόρων "ευαγών" ιδρυμάτων, καταλαβαίνει κανείς ότι προσφέρεται σε επιχειρηματικούς ομίλους ένα νέο πεδίο κερδοφόρας δράσης.

Η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ καλεί το λαό και τους μαζικούς φορείς της Πιερίας σε αγώνα, για να μην περάσει η κυβερνητική πρόθεση για επιβολή εισιτηρίου ανόδου στον Όλυμπο και γενικότερα η πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των ορεινών όγκων και δασών.

  • Να ακυρωθούν όλοι οι δασοκτόνοι νόμοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που αποχαρακτηρίζουν δασικές εκτάσεις και νομιμοποιούν καταπατητές. Να προστατευθούν οι καμένες δασικές εκτάσεις από καταπατητές και να αναδασωθούν.
  • Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στα δασικά οικοσυστήματα. Όχι στην εμπορευματοποίηση των δασών, ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων µε κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.
  • Να ενισχυθούν οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών, των τεχνικών μέσων και επίγειων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε πυροσβεστικά οχήματα και σύγχρονα πλωτά μέσα στους Πυροσβεστικούς και Λιμενικούς Σταθμούς.
  • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι πυροσβέστες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να ενισχυθεί το Πυροσβεστικό Σώμα και η Δασική Υπηρεσία με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.
  • Ενιαίο αντιπυρικό σχεδιασμό εξειδικευμένο για κάθε ορεινό όγκο με την ευθύνη των Δασικών Υπηρεσιών και την επικουρική στήριξη των δήμων και Περιφερειών.
  • Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων και των εκτάσεων της Εκκλησίας στα βουνά, στις δασικές εκτάσεις.
  • Να καταργηθεί ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος της ΝΔ 4685/20 και όλοι οι δασοκτόνοι νόμοι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ που αποχαρακτηρίζουν δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και αναδασωτέες περιοχές και νομιμοποιούν τους καταπατητές και ανοίγουν το δρόμο για επενδύσεις σε δασικές εκτάσεις, ακόμα και σε περιοχές Νatura».

Από τη μεριά του η παράταξη ΑΝΤΑΡΣΙΑ στην Κεντρική Μακεδονία αναφέρει:

Δυσάρεστη εξέλιξη που προκαλεί οργή αποτελεί στο φόντο των ημερών η υπό διαμόρφωση κυβερνητική απόφαση που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο και ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί για την επιβολή εισιτηρίου στον Όλυμπο (https://tinyurl.com/yecrhume ). Επιχειρεί να επιβάλλει εισιτήριο μια κυβέρνηση που έχει αφήσει στην τύχη του το φυσικό περιβάλλον, χωρίς υποδομές που διασφαλίζουν μια αρμονική σχέση με την κοινωνική ζωή, αλλά και χωρίς καμιά προστασία, ειδικά από τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Ως άλλο ένα αναπτυξιακό φιλέτο αντιμετωπίζεται ο Εθνικός Δρυμός με τα καταφύγια, τις πεζοπορικές, ορειβατικές και αναρριχητικές διαδρομές, μέλος του δικτύου NATURA με τμήματα Καταφυγίων Άγριας Ζωής. Ο Όλυμπος είναι στολίδι, σύμβολο, ιστορικό και πολιτιστικό ορόσημο, μια ανάσα δροσιάς για τη βόρεια Ελλάδα, αλλά και για επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Για την κυβέρνηση της ΝΔ όμως δεν αποτελεί ένα κομμάτι του φυσικού μας πλούτου και δημόσιο αγαθό, παρά μια τρύπα για να βγάλει λεφτά το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Στο προσχέδιο της απόφασης που κυκλοφορεί προβλέπεται αντίτιμο για επισκέπτες/τριες 15-67 ετών για οποιαδήποτε δραστηριότητα (αναψυχή, επίσκεψη σε καταφύγιο, πεζοπορία κλπ), ακόμα και για τους μόνιμους κατοίκους των Δήμων Διού-Ολύμπου, Κατερίνης και Ελασσόνας, με τη φαιδρή έκπτωση του 50%! Μια επίσκεψη στον Όλυμπο θέλουν να κοστίζει το λιγότερο 15 ευρώ ανά άτομο! Φυσικά δεν διστάζουν να καθορίσουν με κάθε λεπτομέρεια και τα σημεία ελέγχου εισιτηρίων, τους αρμόδιους για έλεγχο και να βάλουν στο εισιτήριο ΦΠΑ 24%!

Μετά την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας, την καταστροφική διαχείριση των πυρκαγιών και την παράλογη απαγόρευση για είσοδο σε δάση και άλση λόγω αδυναμίας του να τα προστατέψουν, έρχεται στο φως αυτή η εισήγηση. Μάλιστα, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ) έχει εκδώσει σχετικό «αίτημα για τη σύνταξη Εισηγητικής Έκθεσης και σχεδίου ΚΥΑ για την τεκμηρίωση και τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου στον Εθνικό Δρυμό του Ολύμπου» από τον Δεκέμβριο του 2020 (https://tinyurl.com/2mes5dxk)!

Φυσικά δε λέγεται κουβέντα για το πού θα πάνε τα κολοσσιαία ποσά που θα προκύψουν αν εφαρμοστεί το επαίσχυντο μέτρο. Καραδοκούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα για να τα εισπράξουν είτε άμεσα είτε σαν επιχορήγηση της δήθεν “πράσινης επιχειρηματικότητας”.

Γίνεται αντιληπτό έτσι τι εννοεί ο Μητσοτάκης όταν μιλάει για αναδάσωση “με βάση το νόμο”, δηλαδή το πέρασμα του δημόσιου και φυσικού πλούτου στο υπερταμείο, την πρόβλεψη για παράδοσή του στην επιχειρηματική κερδοσκοπία για “αξιοποίηση”, τους «αναδόχους αναδάσωσης», τις αποφάσεις του ΣτΕ που επιτρέπουν ανεμογεννήτριες σε αναδασωτέες περιοχές, την “πράσινη πολιτική” της ΕΕ που ισοδυναμεί με την αθρόα επιδότηση της “πράσινης βιομηχανίας”. Οι επιλογές που βάζουν το κέρδος πάνω από τον άνθρωπο και το περιβάλλον έχουν προκαλέσει την κλιματική κρίση, γιατί αυτό είναι η «κλιματική αλλαγή». Πλέον παίρνουν επικίνδυνη διάσταση καθώς αντί ο λαός να είναι αφέντης στον τόπο του, μετατρέπεται σταδιακά σε φιλοξενούμενο σε χώρο επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Καλούμε το περιφερειακό συμβούλιο Κ. Μακεδονίας και τα δημοτικά συμβούλια της περιοχής να τοποθετηθούν αποφασιστικά ενάντια στην απαράδεκτη μεθόδευση.

Το λαϊκό κίνημα, οι φορείς του μαζικού και περιβαλλοντικού κινήματος είναι ανάγκη να μπουν μπροστά για να μην περάσει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης.

  • Να μπει φραγμός στην επιχειρηματική επέλαση στο φυσικό περιβάλλον.
  • Να καταργηθεί το υπερταμείο και το σχετικό μνημονιακό πλαίσιο, κάθε διάταξη που εμπορευματοποιεί το φυσικό περιβάλλον και το δημόσιο πλούτο.
  • Να καταργηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, τα διόδια και τα εισιτήρια σε εθνικούς οδούς και στο φυσικό περιβάλλον.
  • Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση των βουνών! Ούτε ανεμογεννήτριες, ούτε εισιτήρια- ελεύθερη πρόσβαση για όλους και όλες- προστασία του φυσικού πλούτου

 

Δείτε παρακάτω την απόφαση όπως έχει δημοσιευτεί στο anevenontas.gr

.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θρήνος για τον Γιάννη Καλλιάνο - Πέθανε ο πατέρας του στη ΜΕΘ του «Αττικόν»
Σε ηλικία 79 ετών – Οι αιχμές του βουλευτή για την αντιμετώπιση από το νοσοκομείο και η κόντρα με τον Άδωνι Γεωργιάδη
Θρήνος για τον Γιάννη Καλλιάνο - Πέθανε ο πατέρας του στη ΜΕΘ του «Αττικόν»
Θεσσαλονίκη: Σεμινάριο επιχειρηματικότητας για Ουκρανούς πολίτες διοργάνωσε ο ΔΟΜ
Συνολικά 32 Ουκρανοί συμμετέχοντες στο τριήμερο σεμινάριο, επωφελήθηκαν από τις γνώσεις έμπειρων νομικών και συμβούλων επιχειρήσεων
Θεσσαλονίκη: Σεμινάριο επιχειρηματικότητας για Ουκρανούς πολίτες διοργάνωσε ο ΔΟΜ