Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χριστίνα Πολύζου: «”Ναι” στο Pilates και στην τρίτη ηλικία»

Δωρεάν δίωρο μάθημα θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν την 1η Οκτώβρη άτομα άνω των 60 ετών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Κατάλληλο για όλες τις ηλικίες είναι το πιλάτες όπως τονίζει η Χριστίνα Πολύζου. Λίγο πριν το δίωρο δωρεάν μάθημα για γυναίκες και άνδρες ηλικίας 60 ετών και άνω στο ARTaction Pilates Studio στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας (1/10), μίλησε μαζί μας. Αναφέρθηκε στο τι πρέπει να προσέχουν οι γυναίκες και τι οι άνδρες, αλλά και στη σημασία της κίνησης στην καθημερινότητά μας. Περισσότερα στην συνέντευξη που ακολουθεί.

 

-Το Pilates είναι ένα είδος άσκησης για όλες τις ηλικίες;

-Με βεβαιότητα απαντάμε ΝΑΙ! Το Pilates είναι η ιδανική άσκηση για ενδυνάμωση, χωρίς να επιβαρύνει τα ευαίσθητα σημεία του σώματός μας, όπως είναι ο αυχένας, η μέση και τα γόνατα. Οι ασκήσεις, τόσο στο έδαφος, όσο και με τη χρήση των οργάνων της μεθόδου, είναι ευεργετικές για τους μύες, καθώς τους βοηθούν να είναι ελαστικοί και δυνατοί. Σε όλες τις ηλικίες, αυτή η ποιότητα στο σώμα είναι απαραίτητη και προσδίδει αρμονία και ισορροπία.

-Πόσο βοηθά στην Τρίτη Ηλικία;

-Με την πάροδο των χρόνων, το κολλαγόνο από τις αρθρώσεις μειώνεται και η κίνηση δυσχεραίνει. Γινόμαστε άκαμπτοι, εύθραυστοι και φοβόμαστε να κινηθούμε με ορμή. Όσο όμως διατηρούμε την κινητικότητα στις αρθρώσεις, αναπνέουμε σωστά για να οξυγονώνονται οι μύες και ο εγκέφαλος και γυμνάζουμε τους μύες με αντιστάσεις, τότε η νεότητα μπορεί να χάνεται, αλλά τη θέση της παίρνει η ωριμότητα του σώματος και η ψυχική ανάταση. Έτσι, σε όποια ηλικία και αν είμαστε, μπορούμε να έχουμε ένα σώμα που να μας ακολουθεί στις επιθυμίες της καρδιάς.

-Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες άσκησης σε ηλικιωμένα άτομα; Τι πρέπει να προσέχουν;

-Ζωτικής σημασίας στις μεγάλες ηλικίες είναι η ισορροπία στα κάτω άκρα. Οι γοφοί, η λεκάνη και η μέση χρειάζονται τόσο κινητοποίηση, δηλαδή να μπορούν να κινούνται εύκολα, όσο και σταθεροποίηση, δηλαδή να μπορούν να σηκώσουν το βάρος μας και τα βάρη που κουβαλάμε. Στις γυναίκες, μπορεί να έχει εκδηλωθεί οστεοπόρωση ακόμα και από μικρότερες ηλικίες. Θα πρέπει να προσέχουν τις έντονες κάμψεις στα ισχία και τη σπονδυλική στήλη. Οι άντρες συχνά θα έχουν την εικόνα κύρτωσης στον κορμό και θα έχουν φτωχους μύες στον θώρακα. Χρειάζονται ενίσχυση και άνοιγμα στον θώρακα. Η σπονδυλική στήλη, ο βασικός άξονας στήριξης και σταθερότητας,  χρειάζεται ευκαμψία σε όλους μας.

pilates_stin_triti_ilikia.jpg

-Στην πανδημία, αρκετοί μείναμε για καιρό χωρίς γυμναστική. Γιατί πρέπει να την εντάξουμε και πάλι στη ζωή μας;

-Η άσκηση μπορεί να μην αποτελεί προτεραιότητα για όλους. Η κίνηση, όμως, είναι αναγκαία τροφή για το σύστημα του ανθρώπου. Χωρίς κίνηση, δεν υπάρχει ζωή. Και η ζωή παίρνει εκκίνηση από την αναπνοή. Κάθε πολύχρονη παύση από την αναπνοή, την κίνηση και την αίσθηση ότι ζούμε, οδηγεί τον ψυχισμό και το μυαλό σε γκρίζες ζώνες. Ότι ζήσαμε δεν είναι τελεσίδικα καταδικαστικό για το σώμα μας, αλλά είναι μια επαγρύπνηση και βαθιά συνειδητοποίηση για το πώς, όλα όσα είχαμε κεκτημένα, μας δίνουν αυτό που ονομάζουμε καθημερινότητα: ζωή – κίνηση – άσκηση.

Το μάθημα θα γίνει 11.00-13.00, 1/10/21. Είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης στο 2310 517 334.  Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μαζί τους άνετα ρούχα, πετσέτα, το δικό τους μπουκάλι με νερό και την καλύτερη διάθεσή τους. Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του Covid19.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ