Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η «Αθηνά» χτυπά την Κ. Μακεδονία: Έρχεται ολικός υετός προς Θεσσαλονίκη (ΧΑΡΤΕΣ)

Η προειδοποίηση από το meteo για την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας

Η κακοκαιρία «Αθηνά» θα επηρεάσει την Κεντρική Μακεδονία με βροχές αλλά και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές.

Ιδιαίτερα προσοχή απαιτείται από αργά το βράδυ της Πέμπτης 07/10 έως και το βράδυ της Παρασκευής 08/10 στους νομούς Ημαθίας και κυρίως Πιερίας, όπου σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για κατά τόπους πολύ έντονα φαινόμενα.

Στους χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται ενδεικτικά ο ολικός υετός που αναμένεται από το πρωί έως το μεσημέρι της Παρασκευής 08/10. Στη Θεσσαλονίκη οι βροχές αναμένονται από το μεσημέρι της Παρασκευής.

abb9c069.png

 

Ψυχρή λίμνη θα προκαλέσει τοπικά ισχυρά φαινόμενα

Η ατμοσφαιρική διαταραχή στην ευρύτερη περιοχή της Ιταλίας που συνοδεύεται από ψυχρές αέριες μάζες στη μέση τροπόσφαιρα με τη μορφή ψυχρής λίμνης, αποτελεί το αίτιο για την κακοκαιρία "Αθηνά" που από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 07/10 επηρεάζει αρκετές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, κατά τη διάρκεια της ημέρας έντονα καιρικά φαινόμενα θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά. Περισσότερο θα επηρεαστούν τα νησιά του Ιονίου (ιδιαίτερα Κέρκυρα και Παξοί), τα δυτικά και βορειοδυτικά ηπειρωτικά και βαθμιαία τμήματα των νομών Μαγνησίας, Λάρισας, Ημαθίας και Πιερίας.

meteo-2.jpg

 

Οι ψυχρές αέριες μάζες στη μέση τροπόσφαιρα σε συνδυασμό με τις θερμότερες αέριες μάζες κοντά στο έδαφος ευνοούν την εκδήλωση ισχυρών κατακόρυφων κινήσεων, οι οποίες αποτελούν βασικό μηχανισμό σχηματισμού καταιγίδων. Παράλληλα, η θέση της ατμοσφαιρικής διαταραχής σε συνδυασμό με τις θερμές θάλασσες της εποχής, προσδίδουν αυξημένη δυναμική στα καιρικά φαινόμενα.

Ο προγνωστικός χάρτης που ακολουθεί αποτελεί ενδεικτικό στιγμιότυπο της κατανομής των ισχυρών βροχών και καταιγίδων μετά το μεσημέρι της Πέμπτης.

meteo-3.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ