Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πλημμύρισαν πάνω από 200 σπίτια στην Εύβοια - Ζημιές και σε Λάρισα και Πήλιο

Μετρούς τις πληγές τους από την κακοκαιρία "Αθηνά"

Πλημμυρισμένα πάνω από 200 σπίτια άφησε η «Αθηνά» στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια όπου κάτοικοι και φορείς μιλούν πλέον για πρωτόγνωρες καταστάσεις απόγνωσης και καταστροφής. Την ίδια ώρα πάνω από 30 σπίτια πλημμύρισαν στη Λάρισα ενώ και το Πήλιο βρίσκεται σε ζώνη κινδύνου καθώς αναμένεται νέα επιδείνωση.

«Στην παραλία της Αγίας Άννας το νερό είχε φτάσει στο ένα μέτρο. Απεγκλωβίστηκαν πάνω από 100 άτομα από την Αγία Άννα μέχρι την Κοτσικιά», δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

«Στις 4 το πρωί βγάλαμε ηλικιωμένη από σπίτι όπου το νερό έφτανε στο ένα μέτρο. Σπάσαμε περιφράξεις από σπίτια για να εκτονωθεί το νερό, αλλιώς θα είχαμε θύματα. Η καταστροφή που έχει γίνει στο ανατολικό μέτωπο, από την Αγία Άννα μέχρι τον Βασιλικό δεν περιγράφεται. Κοίτη 120 μέτρων μήκους σχηματίστηκε στην παραλία του Αχλαδίου», ανέφερε ο δήμαρχος.

Δεν υπάρχει νερό, οι πλημμύρες σάρωσαν και το δίκτυο ύδρευσης. Επιχειρούν πάνω από 20 μηχανήματα σε όλο το δήμο, είπε ο κ. Τσαπουρνιώτης. ‘Εκανε ακόμα λόγο για κατολισθήσεις στο χωριό του Αχλαδίου.

‘Εχουν πληγεί οι δύο πυρόπληκτοι δήμοι, από την παραλία Ψαροπουλίου, μέχρι την παραλία της Αγίας Άννας. Δεκάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει, υπάρχουν κατεστραμμένες οδοί κοντά σε ρέματα παρότι είχαν γίνει ετκενείς καθαρισμοί. Οι ζημιές προκλήθηκαν από βροχοπτώσεις διάρκειας 1- 2 ωρών και είναι προάγγελος του τι θα επακολουθήσει το χειμώνα, είπε στην ΕΡΤ ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης, επισημαίνοντας ότι τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα ακόμη δεν έχουν χρηματοδοτηθεί.

 «Έχουμε σπίτια πλημμυρισμένα, περισσότερα από 100 υπόγεια, δρόμους, πλατείες, παιδικές χαρές», δήλωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός και χαρακτήρισε το χθεσινό φαινόμενο «πολύ μεγάλο» . Ανέφερε πως από τις 20 Αυγούστου έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες για τα αντιπλημμυρικά έργα, για να προσθέσει ότι  «αυτά τα πράγματα θέλουν χρόνο».

Στις πληγείσες περιοχές βρίσκονται ο αρμόδιος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, για τον καλύτερο συντονισμό του έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε στον AΝΤ-1 πως θα γίνει ό,τι πρέπει για να αποκατασταθούν οι ζημιές και να στηριχθούν οι άνθρωποι, προσθέτοντας ότι η διαδικασία της αποτίμησης βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Σημείωσε επίσης, πως παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, είναι κατανοητό ότι μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες δεν μπορούσαν να γίνουν ολοκληρωμένα αντιπλημμυρικά έργα.

Για ξεκάθαρη έλλειψη προετοιμασίας από την κυβέρνηση, μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα παράλια της Αγιάς στη Λάρισα

Ολόκληρος ο παραλιακός οδικός άξονας από Σωτηρίτσα – Παλιουργιά έχει κλείσει και αστυνομικοί έχουν απαγορεύσει την κυκλοφορία, καθώς χείμαρροι έχουν κατακλύσει το οδόστρωμα ενώ έχουν σημειωθεί και κατολισθήσεις.

Ο δήμαρχος Αγιάς, Αντώνης Γκουντάρας, μίλησε για καταστροφές σε 30 σπίτια και  σοβαρές ζημιές στο παραλιακό δρόμο από Βελίκα προς την Παλιουριά.

Τα φαινόμενα θα επηρεάσουν τη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα όπου αναμένονται και χαλαζοπτώσεις. Η κακοκαιρία «Αθηνά» δεν αναμένεται να επηρεάσει άλλο την Αθήνα, όπου σημαντική επιδείνωση του καιρού προβλέπεται στα μέσα της εβδομάδας.

Μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας προβλέπονται τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη δυτική Ελλάδα ,τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες. Το νότιο Αιγαίο δεν θα επηρεαστεί, και η θερμοκρασία θα παραμείνει ανοιξιάτικη με 28 βαθμούς, σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο.

zagora-magnesianews.jpg

Πληροφορίες από ertnews.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ