Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τραγωδία στη Χίο: Νεκρά 3 ανήλικα κορίτσια σε ναυάγιο με βάρκα προσφύγων (VIDEO)

Συνολικά 4 οι νεκροί – Διασώθηκαν 22 άτομα, μετά από μεγάλη επιχείρηση του λιμενικού

Τέσσερα άτομα, 3 ανήλικα κορίτσια και 1 γυναίκα, ανασύρθηκαν νεκρές, μετά το ναυάγιο λέμβου με μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά-νοτιοανατολικά της Χίου. Στο σημείο, όπου είναι σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος, έχουν διασωθεί έως τώρα 22 άτομα (14 άνδρες, 7 γυναίκες και ένα παιδί), ενώ ένα ακόμη άτομο αγνοείται. Όπως ανέφεραν κάποιοι από τους διασωθέντες αλλοδαπούς, στη λέμβο επέβαιναν συνολικά 27 άτομα.

Στην περιοχή έπνεαν άνεμοι ισχύος 5 με 6 μποφόρ, ενώ από την πρώτη στιγμή στο σημείο έσπευσαν 2 περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού καθώς και παραπλέοντα σκάφη.

 

Μηταράκης: 3 έως 14 οι ηλικίες των παιδιών -Η Τουρκία πρέπει να κάνει περισσότερα

O υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης δήλωσε ότι τα παιδιά ήταν ηλικιών 3 έως 14 ετών. «Αυτή είναι η πραγματικότητα της εκμετάλλευσης μεταναστών από εγκληματικές συμμορίες στο Αιγαίο. Αδίστακτοι λαθροδιακινητές βάζουν σε κίνδυνο ζωές σε βαριά φορτωμένες, μη αξιόπλοες λέμβους ανοιχτά της Χίου», ανέφερε σε ανάρτησή του, επισημαίνοντας ότι «οι Τουρκικές Αρχές πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αποτρέπουν την εκμετάλλευση από εγκληματικές συμμορίες. Αυτές οι διελεύσεις δεν πρέπει να επιτραπούν ξανά».

Η ανάρτηση του κ. Μηταράκη:

 

 

Η ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ναυτιλίας αναφέρει:

Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών βρίσκεται σε εξέλιξη από τις πρωινές ώρες σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά νοτιοανατολικά ν. Χίου, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ειδικότερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημερώθηκε για την ύπαρξη ημιβυθισμένης λέμβου, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή με επιβαίνοντες αλλοδαπούς, κατά δήλωσή τους, είκοσι επτά (27) άτομα. Συνολικά, διασώθηκαν είκοσι δύο (22) άτομα από Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., περιπολικό και ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.   (14 άνδρες – 07 γυναίκες – 01 παιδί) και ανασύρθηκαν τέσσερις (04) σοροί (03 ανήλικα κορίτσια – 01 γυναίκα) δίχως να φέρουν ατομικά σωσίβια, ενώ αγνοείται ακόμη ένα (01) άτομο.

Στην εν λόγω επιχείρηση συμμετέχουν ένα (01) Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο (02) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα (01) ελικόπτερο του Ελληνικού Στρατού, ένα (01) πλοίο δύναμης ΝΑΤΟ, τρία (03) αλιευτικά σκάφη και τρία (03) παραπλέοντα πλοία. Στην περιοχή επικρατούν άνεμοι βόρειοι εντάσεως 6 bf.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω λέμβος είχε εκκινήσει από τα τουρκικά παράλια φορτωμένη με υπεράριθμους επιβάτες. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, οδήγησαν στην αποκόλληση της γάστρας (πάτωμα λέμβου) της μη αξιόπλοης λέμβου και την επακόλουθη ημιβύθισή της. Τονίζεται ότι κανένας εκ των επιβαινόντων δεν έφερε ατομικό σωσίβιο.

Λόγω αμεσότητας της επέμβασης των πληρωμάτων των περιπολικών σκαφών Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. και των εναέριων μέσων και με βασικό γνώμονα να περισυλλεγούν ασφαλώς οι επιβαίνοντες, επιτεύχθηκε η διάσωση των είκοσι δύο (22) επιβαινόντων, παρά την δυσκολία που επέφεραν στην επιχείρηση οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή σε συνδυασμό με το γεγονός ότι, ουδείς εκ των επιβαινόντων δεν έφερε ατομικό σωσίβιο.

Όλοι οι διασωθέντες αλλοδαποί οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους, μεταφέρθηκαν στον λιμένα Χίου.

Πηγή: iefimerida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης από Λέσβο: Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία που είχε απωλέσει
Επισκέφθηκε το λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου έχει τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή η χορήγηση βίζας με διαδικασία express για επισκέπτες από Τουρκία
Μητσοτάκης από Λέσβο: Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία που είχε απωλέσει
Έλλη Στάη: Είμαι 70 χρονών - Δεν κάνω διατροφή αλλά γυμνάζομαι (VIDEO)
Σπάνια συνέντευξη παραχώρησε η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια – Τι είπε για τις προσπάθειες να «πετάξει» από πάνω της τον τίτλο της όμορφης
Έλλη Στάη: Είμαι 70 χρονών - Δεν κάνω διατροφή αλλά γυμνάζομαι (VIDEO)
Θεσσαλονίκη: Στη Θέρμη τα νέα εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης
Το νέο σχολικό συγκρότημα θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 20 στρεμμάτων στο Νέο Ρύσιο – Τι ανακοινώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Θέρμης
Θεσσαλονίκη: Στη Θέρμη τα νέα εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης