Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νέο εργαλείο στην υγειονομική θωράκιση των σχολείων

Μέσω του edupass.gov.gr από 1/11 η «σχολική κάρτα» για τα δημόσια σχολεία – «Πιο αξιόπιστη η εικόνα για τα τεστ» σημείωσε ο αν. περιφερειακός διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Μέσω του edupass.gov.gr θα γίνεται από τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021 η δήλωση συμμετοχής μαθητών, εκπαιδευτικών και κάθε επισκέπτη με φυσική παρουσία στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία στις δημόσιες σχολικές μονάδες.

Με αυτό τον τρόπο ένα νέο εργαλείο στην προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και στην απλούστευση των διαδικασιών ελέγχου για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων έρχεται να προστεθεί στον τρόπο λειτουργίας σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Προς το παρόν απευθύνεται σε σχολικές μονάδες της δημόσιας πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής. Η πλατφόρμα ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά πριν από λίγες εβδομάδες για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ).

«Ουσιαστικά το edupass.gov.gr θα βοηθήσει στον τρόπο ελέγχου των μέτρων κατά της πανδημίας στα σχολεία. Δεν θα δημιουργούνται ουρές, θα υπάρχει ταχύτερος και πιο λειτουργικός έλεγχος. Ο κάθε διευθυντής θα μπορεί να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πόσα παιδιά βρίσκονται στο σχολείο, πόσα έχουν νοσήσει, πόσα έχουν εμβολιαστεί. Θα έχει μια πιο αξιόπιστη εικόνα για τα τεστ και πιο γρήγορη ενημέρωση. Όλα θα είναι μέσα στο σύστημα. Είναι ένα λειτουργικό εργαλείο. Είναι διαφορετικό να βλέπεις ένα ένα τα δεδομένα και άλλο τακτοποιημένα μέσα στο σύστημα», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο αναπληρωτής περιφερειακός διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας, Θωμάς Μπαχαράκης.

Παράλληλα συμπλήρωσε πως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση από πλευράς γονέων και πρόσθεσε πως στην πορεία θα γίνει και περισσότερο αντιληπτός ο τρόπος λειτουργίας της πλατφόρμας.

Ερωτηθείς σχετικά με την εικόνα που υπάρχει αναφορικά με τα κρούσματα κορωνοϊού σε σχολικές μονάδες της Κεντρικής Μακεδονίας παρέπεμψε στο υπουργείο Παιδείας και στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας. Όπως εξήγησε φέτος είναι διαφορετικός ο τρόπος δήλωσης των τμημάτων που μπαίνουν σε αναστολή λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού, και «όταν κλείνει ένα τμήμα αυτό  καταχωρείται στο σύστημα του υπουργείου Υγείας και εμείς θα το μάθουμε με κοινοποίηση που θα μας κάνει το κάθε σχολείο. Οπότε η ενημέρωσή μας μπορεί να μην είναι σε πραγματικό χρόνο και να υπάρχει κάποια απόκλιση», σημείωσε.

Το πρακτικό κομμάτι

Στο πρακτικό κομμάτι στην πλατφόρμα edupass.gov.gr ενσωματώνονται όλες οι λειτουργίες του self-testing.gov.gr και η διαδικασία έκδοσης της Σχολικής Κάρτας για COVID-19. Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την σχολική κάρτα για COVID-19, ακολουθώντας την ίδια ακριβώς διαδικασία που ακολουθούν μέχρι και σήμερα.

Να σημειωθεί πως το self-test που πρέπει να δηλωθεί στις 28-29/10/2021 από τους γονείς/κηδεμόνες μαθητών που φοιτούν σε δημόσιες σχολικές μονάδες  θα δηλωθεί -για τελευταία φορά- στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Υποβολή στην πλατφόρμα edupass.gov.gr δήλωσης συμμετοχής με φυσική παρουσία στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία στις δημόσιες σχολικές μονάδες πρέπει να κάνουν: (α) οι μαθητές/τριες, (β) το εκπαιδευτικό προσωπικό και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), (γ) κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο, που συμμετέχει με φυσική παρουσία σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διενεργείται εντός των χώρων της δημόσιας εκπαιδευτικής δομής («επισκέπτες»), όπως για παράδειγμα φοιτητές/τριες που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση στη σχολική μονάδα.

Οι υπόχρεοι ή οι γονείς/κηδεμόνες των υπόχρεων εισέρχονται στην πλατφόρμα και δηλώνουν την πρόθεση φυσικής παρουσίας τους στους χώρους της σχολικής μονάδας, ζητώντας να αποστέλλεται στη θυρίδα της σχολικής μονάδας τους η κατάστασή τους.

Α) Σε περίπτωση που οι υπόχρεοι έχουν εμβολιασθεί ή που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, η δήλωση αυτή πρέπει να γίνει μία μόνο φορά και

Β) σε περίπτωση που υπόχρεοι υποβάλλονται σε διαγνωστικό (rapid/PCR) ή αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), η δήλωση πρέπει να γίνεται όσες φορές απαιτείται από το εκάστοτε ισχύον πλαίσιο, π.χ. για τους μαθητές που δεν έχουν εμβολιασθεί/νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, η αντίστοιχη δήλωση στο edupass.gov.gr πρέπει να υποβάλλεται δύο φορές την εβδομάδα.

Η νέα πλατφόρμα αποτελεί καρπό της συνεργασίας των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και είναι προσβάσιμη από το gov.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γάζα: Η Χαμάς αποδέχεται σχέδιο εκεχειρίας - Πληροφορίες για αρνητική στάση Ισραήλ
Ο Χανίγιε ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου για την αποδοχή της πρότασής τους - Ισραήλ:...
Γάζα: Η Χαμάς αποδέχεται σχέδιο εκεχειρίας - Πληροφορίες για αρνητική στάση Ισραήλ