Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Β. Ελλάδα: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων - Τα 4 νέα μέτρα στο «τραπέζι»

bar-club

Τι αναμένεται να συζητηθεί την Τετάρτη

Νέα μέτρα φαίνεται πως θα έρθουν προς εξέταση στο «τραπέζι» της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, που θα συνεδριάσει την Τετάρτη, στη σκιά των επιδημιολογικών στοιχείων, με «εκτόξευση» των ημερήσιων κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και πολλές περιοχές στη Β. Ελλάδα να βρίσκονται στο «κόκκινο».

Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, υπάρχουν σκέψεις να γίνει κατηγοριοποιήση των περιοχών ανάλογα με την επιδημιολογική τους εικόνα. Στο επίκεντρο της επιτροπής, ωστόσο, θα είναι κυρίως οι μεικτοί χώροι.

Ορισμός περιοχών μεγίστου κινδύνου

Σε αυτές τις περιοχές:

-    Μάσκα παντού

-    Διασκέδαση: Καθιστοί και με μάσκα και στους αμιγείς χώρους.

Τι λέει η κυβέρνηση

-    Δεν συζητά τον καθορισμό περιοχών μέγιστου κινδύνου

-    Μάσκα παντού: Αμφίβολη η αποτελεσματικότητα

-    «Όχι» μέτρα σε αμιγείς χώρους εστίασης και διασκέδασης

-    «Όχι» σε οποιοδήποτε τιμωρητικό μέτρο για εμβολιασμένους

-    «Ναι» σε επιπλέον μέτρα σε μεικτούς χώρους

-    Επιπλέον τεστ

Το ethnos.gr αναφέρει ότι οι πληροφορίες θέλουν τους επιστήμονες να ρίχνουν στο τραπέζι τα εξής μέτρα:

-επιβολή υποχρεωτικών εμβολιασμών στους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία

-διενέργεια  2 rapid test για τους ανεμβολίαστους πολίτες για την προσέλευση στην εργασία τους και με δική τους οικονομική επιβάρυνση

-υιοθέτηση πρόσθετων περιορισμών για την παρουσία ανεμβολίαστων πολιτών σε μεικτούς, ανοικτούς χώρους σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ.

Μαγιορκίνης: Αν πιεστεί το σύστημα, ίσως κλείσουν κέντρα διασκέδασης -Πιθανά μέτρα για κόκκινες περιοχές

Για την αύξηση των κρουσμάτων και το ενδεχόμενο νέων μέτρων μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Αν το σύστημα Υγείας φτάσει στα όριά του, τότε θα μπορούσαν να μπουν κάποια μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ίσως να κλείσουν τελείως τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης στις ‘κόκκινες’ περιοχές για κάποιο χρονικό διάστημα», τόνισε ο καθηγητής διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι στα μέτρα αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το lockdown.

Όπως εξήγησε, «το βασικό στοιχείο που έχουμε στο μυαλό μας σε όποια μέτρα συζητούνται είναι ότι η εκρίζωση του ιού έχει πρακτικά μηδενιστεί. Δεν πρόκειται να φύγει ο ιός και αργά ή γρήγορα θα έρθουμε σε επαφή μαζί του. Ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος.»

Και προσέθεσε: «Όποια μέτρα σκεφτόμαστε πρέπει να είναι βιώσιμα και βάθος χρόνου. Το μόνο βιώσιμο μέτρο είναι ο εμβολιασμός. Ακόμα και μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης να χρειαστεί να παρθούν θα είναι μόνο σε ακραίες συνθήκες και σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.»

Παρόλα αυτά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν αποφάσεις, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που υπάρχουν στις «κόκκινες» περιοχές, όπως Θεσσαλία, Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία, όπου ο αριθμός κρουσμάτων έχει αρχίσει και αυξάνεται.

Σχετικά με τη συνεδρίαση της επιτροπής την Τετάρτη, ανέφερε ότι υπάρχει συζήτηση περί νέων μέτρων. «Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε έναν διαρκή και πιο σταθερό έλεγχο στην εστίαση και τη νυχτερινή διασκέδαση, όπου υπάρχει παραβατικότητα. Υπάρχουν τρόποι να αυξηθεί ο έλεγχος για τήρηση των μέτρων.»

Τέλος, ανέφερε ότι όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα δημιουργηθεί ένας κορεσμός μέσω της νόσησης στα άτομα που είναι πιο ευαίσθητα και κάποια στιγμή θα μειωθεί ο αριθμός θανάτων και κρουσμάτων. «Αυτό, όμως, θα γίνει με βαρύ κόστος. Ο αριθμός θανάτων δεν πρόκειται να πέσει αν δεν αυξηθεί το επίπεδο εμβολιασμού.»

Γεωργιάδης: Δεν τίθεται θέμα lockdown

Ξεκάθαρη ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος το Σάββατο είπε πως «πλέον είμαστε αντιμέτωποι με την πανδημία των ανεμβολίαστων», ενώ απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επιβολής νέου lockdown, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχει εκλείψει το εθνικό μας δικαίωμα να κλείνουμε τον κόσμο σπίτι του».

Τα νέα κρούσματα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στη χώρα είναι 4.696 , εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 872 κρούσματα.

Η δραματική κατάσταση αποτυπώνεται στα όσα υπογράμμισε το πρωί του Σαββάτου ο διευθυντής της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος. «Για την επόμενη εφημερία δεν έχουμε καμία κλίνη εντατικής διαθέσιμη, κάνουμε απεγνωσμένες προσπάθειες να διαμορφώσουμε χώρους σε χειρουργεία για να προστατέψουμε όσους τυχόν κινδυνέψουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος.

 «Βρισκόμαστε εν μέσω μιας δύσκολης κατάστασης αναφορικά με την πανδημία, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «ή θα εμβολιαστούμε όλοι μαζί ή θα ζήσουμε τραγωδίες», πρόσθεσε ο ίδιος σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ.

Η πληρότητα στις ΜΕΘ σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα έφτασε το 95,7% ενώ στην Αθήνα το 75%, όπως σημείωσε η Πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ