Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μερομήνια: Πότε έρχεται βαρυχειμωνιά, χιόνια – Η πρόγνωση για Χριστούγεννα

Τι απαντά μετεωρολόγος σχετικά με τα δημοσιεύματα για «Βαρυχειμωνιά» από βδομάδα

Την ώρα που μετεωρολόγοι διαφωνούν ως προς την πρώτη «βαρυχειμωνιά» (δείτε παρακάτω), τα μερομήνια έχουν κάνει την δική τους πρόγνωση σχετικά με τα πρώτα χιόνια, τι καιρό θα έχει τα Χριστούγεννα αλλά και πότε να περιμένουμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Υπενθυμίζεται πως τα Μερομήνια έχουν αποδειχθεί διαχρονικά σημαντικό εργαλείο για την παρατήρηση του καιρού. Είναι μια πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού για ολόκληρο τον χρόνο. Η μέθοδος είναι πολύ απλή. Όσοι γνωρίζουν παρατηρούν τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μία αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών. Δηλαδή, η πρώτη ημέρα μας δείχνει τι καιρό θα κάνει τον ερχόμενο Αύγουστο, η δεύτερη για τον Σεπτέμβριο, η τρίτη για τον Οκτώβριο, κ.ο.κ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του εμπειρικού μετεωρολόγου Νίκου Βογιατζή αναμένονται ανατροπές στο σκηνικό του καιρού μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με τα μερομήνια, ο Δεκέμβριος από τις αρχές έως και τις 20 περίπου του μήνα προβλέπεται ήπιος με αρκετές όμως βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ωστόσο, οι νοτιάδες της συγκεκριμένης περιόδου θα διατηρήσουν μαλακό τον καιρό.

Ουσιαστικά, χειμωνιάτικο θα είναι το σκηνικό μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, οπότε και προβλέπεται κάθετη πτώση της θερμοκρασίας με χιονοπτώσεις στη χώρα, εκτός από την Νότια Ελλάδα.

Η κακοκαιρία θα διατηρηθεί έως και τις 5 Ιανουαρίου του νέου έτους, ενώ για 10 ημέρες μετά και έως τις 15 Ιανουαρίου θα έχουμε Αλκυονίδες.

Αυτό που λέμε βαρύς χειμώνας θα έρθει μετά τις 15 Ιανουαρίου με πολικές θερμοκρασίες σε ολόκληρη την Ελλάδα ακόμη και στις πιο πεδινές περιοχές, Τα μερομήνια προβλέπουν κακοκαιρία διαρκείας με πολικές θερμοκρασίες έως τις αρχές Φεβρουαρίου.

Στη συνέχεια οι νοτιάδες θα επικρατήσουν αλλά όχι για πολύ. Ο φετινός χειμώνας όντως θα είναι δύσκολος με τα χιόνια να μας επισκέπτονται αρκετές φορές, σκηνικό που θα επαναλαμβάνεται ακόμη και μέχρι τα μέσα του Μαρτίου. Από τις 15 Μαρτίου και μετά θα δούμε κάποιες ήπιες ημέρες, θα έχουμε όμως βροχές ακόμη και μέχρι τις αρχές Μαΐου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρακτικό μετεωρολόγο Νικόλαο Γεωργίου Βογιατζή, συνταξιούχο του 307 ΤΣΥΑΥ (ΠΕΒ) τα μερομήνια κατέγραψαν ανά μήνα τα εξής για τον φετινό χειμώνα:

Με δύο «όψεις» ο Δεκέμβριος

Ο Δεκέμβριος θα μπει με καλοσύνη. Από 1 έως 5 του μήνα θα έχουμε καλοκαιρία. Από 6 όμως Δεκεμβρίου, ανήμερα του Αγίου Νικολάου έως 12 κακοκαιρία προβλέπονται βροχές, αέρα, μπουρίνια και πτώση της θερμοκρασίας, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα.

Από 13 έως 18 ο καιρός καλυτερεύει, όμως το επόμενο τετραήμερο από 19 ως 23 θα χαλάσει, για να ξαναφτιάξει παραμονή Χριστουγέννων.

Έτσι από 24 έως 28 Χριστούγεννα προβλέπεται καλοσύνη.

Με χιόνια κάνει ποδαρικό το 2022

Πρωτοχρονιά θα κάνουμε με χιόνια, καθώς από τις 29 έως τις 31 Δεκεμβρίου, δηλαδή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο καιρός χαλάει. Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι ιδιαίτερα αισθητή, ενώ προβλέπονται χιονοπτώσεις που θα συνεχιστούν έως τις 6 Ιανουαρίου 2022.

Ο καιρός βελτιώνεται από τις 7 έως  τις 12 Ιανουαρίου, όχι όμως για πολύ, αφού από τις 13 έως τις 18 προβλέπεται νέα πτώση θερμοκρασίας.

Το διάστημα από 19 έως 26 Ιανουαρίου ο κ. Βογιατζής προβλέπει Αλκυονίδες μέρες. Θα ακολουθήσει όμως νέα ανατροπή του καιρικού σκηνικού από το βράδυ της 26ης Ιανουαρίου έως 31 του μήνα, όποτε προβλέπεται να εκδηλωθούν μπουρίνια, χιόνια, κρύο σε όλη την Ελλάδα.

Ο Φεβρουάριος κάνει ποδαρικό με χιόνια. Κατά τη διάρκεια όλου του μήνα ο καιρός θα είναι άστατος.

Καλλιανός: Τι απαντά σχετικά με βαρυχειμωνιά την ερχόμενη εβδομάδα

Σε ένα νέο «κύμα» ισχυρής κακοκαιρίας από την ερχόμενη εβδομάδα με μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια ακόμα και στα χαμηλά ορεινά της βόρειας Ελλάδας αναφέρονται κάποιες ιστοσελίδες.

Αντικρούοντας τις προβλέψεις,  ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Καλλιάνος, μιλώντας στο protothema, διευκρινίζει: «Εχω εξηγήσει χιλιάδες φορές οτι η πρόγνωση του καιρού είναι ένα χαοτικό φαινόμενο, όπου όποιος ‘’τολμήσει’’ να ρισκάρει για να μας πει τι καιρό θα κάνει μετά από μια εβδομάδα τις περισσότερες φορές θα εκτεθεί. Στη μετεωρολογία δεν μπορεί κανείς να αποφανθεί με απόλυτη ασφάλεια για πρόγνωση που αφορά μετά από οκτώ και δέκα ημέρες».

Ο ίδιος, αναλύοντας τα καιρικά φαινόμενα, δηλώνει ότι, το μόνο σίγουρο για τις επόμενες ημέρες είναι ότι από την Κυριακή και έπειτα έρχονται βροχοπτώσεις και τοπικές καταιγίδες που θα επηρεάσουν τα κεντρικά και δυτικά τμήματα της χώρας.

Το διήμερο Κυριακής και Δευτέρας θα επηρεαστούν από βροχοπτώσεις οι εξής περιοχές:

-Δυτική και Κεντρική Μακεδονία

-Ηπειρος

-Θεσσαλία

-Εύβοια και Σποράδες

-Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής)

-Πελοπόννησος

-Επτάνησα

Ο έμπειρος μετεωρολόγος σπεύδει να διευκρινίσει: «Φαίνεται ότι, ίσως και την Τρίτη επιμείνουν κάποια υπολείμματα κακοκαιρίας που θα επηρεάσουν τις συγκεκριμένες περιοχές, αλλά θα είναι φαινόμενα τοπικού χαρακτήρα. Οι θερμοκρασίες δε, θα φθάνουν τους 19 με 20 βαθμούς στα πεδινά ηπειρωτικά τμήματα, ενώ οι άνεμοι δεν θα προκαλούν προβλήματα στις θάλασσιες συγκοινωνίες μιας και οι βοριάδες τη Δευτέρα θα φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ.

Οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν από την ερχόμενη Τετάρτη

«Από την ερχόμενη Τετάρτη και στη συνέχεια, παρά τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν μέσα στην ημέρα στο διαδίκτυο, δεν φαίνεται να μας επηρεάζει καμιά βαρυχειμωνιά από την Τετάρτη 17 του Νοέμβρη και στη συνέχεια.

Ναι μεν, η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά τμήματα εκείνες τις ημέρες θα φθάνει τους 17 με 18 βαθμούς Κελσίου ως μέγιστη τιμή, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως συνθήκες βαρυχειμωνιάς.

Βέβαιά νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ θα επικρατεί μία σχετική ψύχρα ιδιαίτερα στις πιο ορεινές περιοχές της χώρας. Αλλά και αυτό δεν χαρακτηρίζεται σε καμία περίπτωση βαρυχειμωνιά, γιατί βρισκόμαστε στο τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και οι θερμοκρασίες χαρακτηρίζονται ως απολύτως φυσιολογικές.

Ο μετεωρολόγος καταλήγει, αναφέροντας: «Μετά και τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, κατα την προσωπική μου άποψη,  θα πρέπει να περιμένουμε τέσσερις με πέντε ημέρες, για να δούμε με ακρίβεια τι καιρός θα επικρατήσει τότε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ