Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Στον αέρα» οι χειμερινές διακοπές Ελλήνων στη Βουλγαρία - Επιστροφές στον Προμαχώνα

Τι προβλέπουν τα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε η Σόφια

Έκλεισαν τα σύνορα στον Προμαχώνα, έπειτα από αιφνίδια απόφαση της Βουλγαρίας στις 19 Νοεμβρίου, να  θέσει την Ελλάδα στην κόκκινη ζώνη του επιδημιολογικού χάρτη της πανδημίας.

Με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, οι βουλγαρικές αρχές ανακοίνωσαν νέα αυστηρά μέτρα στην διέλευση των συνόρων από την Ελλάδα, που ισχύουν το τελευταίο διήμερο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ αυτά περιλαμβάνουν επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού 14 ημερών μετά την 2η δόση ή πιστοποιητικό νόσησης. Επιπροσθέτως όσοι περνούν τα σύνορα θα πρέπει να  παρουσιάζουν και αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών, κάτι που ισχύει και για παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών.

Καθώς το θέμα δεν είχε γίνει ευρύτερα γνωστό, πολλοί βρέθηκαν προ εκπλήξεως και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν. Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους, θα τίθενται σε καραντίνα για δέκα ημέρες και θα πρέπει να έχουν καθαρό τεστ 72 ωρών.

Από τις απαγορεύσεις εξαιρούνται, επιχειρηματίες, οδηγοί λεωφορείων διεθνών μεταφορών και φορτηγών, εργαζόμενοι στην μεθόριο, μαθητές και φοιτητές που θα μετακινούνται από και προς την Βουλγαρία μία φορά την εβδομάδα, καθώς και παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.

Εν όψει της νέας καταστάσεως και των εορτών οι επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου βρίσκονται σε δύσκολη θέση, όπως εξηγεί ο επιχειρηματίας Γιώργος Σερέτης.

«Αυτό που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα είναι οι κρατήσεις που έγιναν με τα προηγουμένως ισχύοντα μέτρα, καθώς το κόστος ενός ταξιδιού επιβαρύνεται με τα έξοδα ενός μοριακού τέστ, που κυμαίνεται από 50 έως 80 ευρώ και αφορά περίπου 45.000 επισκέπτες, που θα μετέβαιναν στην Βουλγαρία για διακοπές, αρχής γενομένης το τριήμερο 9-12 Δεκεμβρίου». Σύμφωνα πάντως με την πληροφόρηση του κ. Σερέτη, τα μέτρα θα ισχύσουν έως τις 30 Νοεμβρίου.

Οι λόγοι τους οποίους επικαλείται η Σόφια για την επιβολή των περιορισμών θα ήταν  δικαιολογημένοι εάν είχαν καθολικό χαρακτήρα. Εν τούτοις, τα μέτρα δεν ισχύουν για επαγγελματίες οδηγούς, γιατρούς και για μεταφορά φαρμάκων.

Σημειώνεται ότι στην Βουλγαρία υπάρχει έξαρση της πανδημίας, με 254 θανάτους και 2.569 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, ενώ το ποσοστό εμβολιασμού είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη, στο 24,5% και συνολικά 27.778 θανάτους.

Πηγή: ertnews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ