Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ευρωβαρόμετρο: Υπέρ του ευρώ το 73% των Ελλήνων

Το 73% των Ελλήνων θεωρεί ότι το ευρώ είναι «θετικό» για τη χώρα

Ισχυρή είναι η δημόσια στήριξη για το ευρώ στις χώρες της ευρωζώνης, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή δημοσκόπηση «Ευρωβαρόμετρο» που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 73% των Ελλήνων θεωρεί ότι το ευρώ είναι «θετικό» για τη χώρα, έναντι μέσου ποσοστού 69% στην ευρωζώνη. Επιπλέον, το 79% των Ελλήνων θεωρεί ότι το ευρώ είναι «καλό» για την ΕΕ, έναντι μέσου ποσοστού 78% στην ευρωζώνη.

«Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν τη δεύτερη υψηλότερη υποστήριξη για το ευρώ από την έναρξη των ετήσιων ερευνών το 2002», επισημαίνει η έρευνα, σημειώνοντας ότι το εν λόγω «Ευρωβαρόμετρο» πραγματοποιήθηκε σε περίπου 17.600 ερωτηθέντες στα 19 κράτη-μέλη της ευρωζώνης, μεταξύ 25 Οκτωβρίου και 9 Νοεμβρίου 2021.

Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ισχυρή υποστήριξη για το ευρωπαϊκό μέσο προσωρινής στήριξης για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (SURE), με το 77% των Ελλήνων και το 82% των ερωτηθέντων σε όλη την ευρωζώνη, να συμφωνούν σχετικά με τη σημασία της παροχής δανείων για να βοηθηθούν τα κράτη-μέλη να στηρίξουν την απασχόληση. Ομοίως, η οικονομική υποστήριξη που παρέχεται από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) είναι «θετικά» αντιληπτή από το 77% των ερωτηθέντων στην ευρωζώνη, έναντι του 83% στην Ελλάδα.

Τέλος, το 65% των ερωτηθέντων στην ευρωζώνη και το 55% στην Ελλάδα, τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των κερμάτων του ενός και των δύο λεπτών μέσω της υποχρεωτικής στρογγυλοποίησης του τελικού ποσού των αγορών στα πλησιέστερα πέντε λεπτά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ