Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στην Ελλάδα ο Πάπας Φραγκίοκος - Το πρόγραμμά του

Στις 11 αναμένεται η άφιξή του στην Αθήνα

Στην Αθήνα έρχεται σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος, για 2η φορά από το 2016. Στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, στις 11 το πρωί, θα τον υποδεχθεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας . Πεντέμισι χρόνια από την τελευταία επίσκεψη, το μοτίβο είναι σταθερό. Πρόσφυγες, αλληλεγγύη, ανθρωπιά. Ο Ποντίφικας θα συναντηθεί το μεσημέρι με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και το απόγευμα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Εν τω μεταξύ, λόγω της επίσημης επίσκεψης του Πάπα, απαγορεύτηκαν για σήμερα από την αστυνομία όλες ο συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας, ενώ  θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικούς άξονες της Αττικής, με διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας των οχημάτων. Κατά την κίνηση της πομπής του Πάπα δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία λοιπών οχημάτων στο ίδιο ρεύμα κυκλοφορίας.

Αύριο ο Πάπας θα επισκεφθεί το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Λέσβο, μαζί με την κα. Σακελλαροπούλου, ενώ τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα τον συναντήσει στην πρεσβεία του Βατικανού στην Αθήνα.

Ενώ μετά το Σχίσμα των δύο Εκκλησιών το 1054 έως και το 2001 πραγματοποιήθηκε μόλις μία επίσκεψη Πάπα στην Ελλάδα, ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέπτεται για δεύτερη φορά μετά το 2016 τη χώρα μας.

Το μεσημέρι του Σαββάτου στις 12:00 αναμένεται η άφιξη του Ποντίφικα στο Προεδρικό Μέγαρο, τελετή υποδοχής και συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Πάπας θα απευθύνει και ομιλία.

Ο Πάπας φθάνει στην Ελλάδα κατόπιν πρόσκλησης της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Ένα ταξίδι προσκυνηματικό σε Κύπρο και Ελλάδα, όπως ο ίδιος έχει πει στα χνάρια των Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα.

Στις 16:30 ο Πάπας θα μεταβεί στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπου θα συναντηθεί με τον Μακαριότατο Ιερώνυμο.

Προσηλωμένος στην ανθρώπινη πτυχή του προσφυγικού ζητήματος, ο Πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφθεί την Κυριακή για δεύτερη φορά τη Λέσβο. Εκεί μπορεί να αντικρύσει μια εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή του 2016, αλλά το παναθρώπινο μήνυμα που θα εκπέμψει είναι το ίδιο: Η συνύπαρξη περνά μέσα από την αδελφοσύνη.

Το πρωί της Κυριακής στις 10:10 αναμένεται η άφιξή του στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα επισκεφθεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Καρά Τεπέ.

Το απόγευμα της Κυριακής, στις 16:45 ο Πάπας θα τελέσει Θεία Λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Συνολικά στη χώρα μας ζουν περισσότεροι από 250.000 Καθολικοί- Έλληνες και μη- για την πλειονότητα των οποίων η επίσκεψη του Πάπα στην Ελλάδα είναι μια μεγάλη γιορτή.

Το πρωί της Δευτέρας ο Πάπας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής, ενώ θα επισκεφτεί και ιδιωτικό σχολείο στα βόρεια προάστια. Λίγο αργότερα θα αναχωρήσει για τη Ρώμη.

Ο Πάπας στην Κύπρο – Ηχηρά μηνύματα ειρήνης στη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο

Μια ιστορική Θεία Λειτουργία, παρουσία χιλιάδων πιστών, τελέστηκε στη Λευκωσία την Παρασκευή. Ιστορική, γιατί χοροστάτησε ο Πάπας Φραγκίσκος, που επισκέφθηκε επίσημα την Κύπρο. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυξημένα, όπως και σε όλες τις μετακινήσεις του Ποντίφικα. Ο Πάπας Φραγκίσκος συνάντησε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο και μαζί έστειλαν μήνυμα αγάπης και αλληλεγγύης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος καλωσόρισε τον Πάπα Φραγκίσκο στον Καθεδρικό Ναό του Απόστολου Βαρνάβα. Εκεί οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες έστειλαν ηχηρά μηνύματα ειρήνης και διαθρησκευτικής αδελφοσύνης.

«Μας ενώνει ένας μόνο δρόμος, αυτός του Ευαγγελίου. Θα ήθελα να μας δω να προχωράμε στο ίδιο δρόμο, αναζητώντας ολοένα μεγαλύτερη αδελφοσύνη και πλήρη ενότητα» είπε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Η κούραση από το φορτωμένο πρόγραμμα του Ποντίφικα ήταν εμφανής στη διάρκεια της λειτουργίας που ακολούθησε.

«Πιστεύουμε ακράδαντα στην ειρηνική επίλυση των διαφορών μας είτε αυτές είναι εθνικές είτε θρησκευτικές. Και η ορθή οδός είναι μέσω ενός πραγματικά ειλικρινούς διαλόγου» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομος.

Ο Ποντίφικας απηύθυνε έκκληση για ενότητα ανάμεσα στις δύο κοινότητες του νησιού στη Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε λίγο αργότερα.

 

Περισσότεροι από 8.000 πιστοί, δεκάδες τηλεοπτικά συνεργεία από όλο τον κόσμο κατέκλυσαν το Στάδιο Γ.Σ.Π. στο κέντρο της Λευκωσίας, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία, την οποία τέλεσε ο Πάπας Φραγκίσκος στις 10 το πρωί της Παρασκευής.

«Θεραπευόμαστε, όταν κουβαλάμε μαζί τον πόνο μας, όταν αντιμετωπίζουμε τα προβλήματά μας μαζί, όταν ακούμε και μιλάμε ο ένας στον άλλον» τόνισε ο Πάπας.
Λίγο αργότερα, ο Ποντίφικας μετέβη στον τελευταίο σταθμό της επίσκεψής του στην Κύπρο, τον Καθολικό Ναό του Τιμίου Σταυρού. Εκεί προσευχήθηκε με μετανάστες.

«Είθε αυτό το νησί, που έχει σημαδευτεί από μια οδυνηρή διαίρεση, να γίνει με Τη Θεία Χάρη, εργαστήριο αδελφοσύνης» είπε χαρακτηριστικά.

Με ανακοίνωσή του, το κυπριακό Υπουργείο Εσωτερικών ευχαρίστησε τον Πάπα Φραγκίσκο για την πρωτοβουλία του να μετεγκατασταθούν στο Βατικανό 50 μετανάστες από την Κύπρο.

Πηγή: ertnews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης: Δεν γίνεται να μη διαγράφονται φοιτητές που παρανομούν
«Χρειαζόμαστε όμως και τη συνεργασία των πρυτανικών αρχών, οι οποίες κι αυτές πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν κι αυτές...
Μητσοτάκης: Δεν γίνεται να μη διαγράφονται φοιτητές που παρανομούν