Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πλημμύρισαν τα κοιμητήρια Κοζάνης - Προβλήματα σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία

Τουλάχιστον 20 απεγκλωβισμοί σε Αχαΐα - Έντονα προβλήματα σε Μεσολόγγι και Ναύπακτο

Πλημμύρισαν τα κοιμητήρια της Κοινότητας Αλωνακίων Κοζάνης και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κοινότητας, Θεοχάρη Ευσταθιάδη, που μίλησε, τηλεφωνικά, στο kozan.gr, το πλημμυρικό φαινόμενο οφείλεται στο μη καθαρισμό των καναλιών στην κάτω πλευρά του χωριού. Από πλευράς Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας υπάρχει σχεδιασμός για καθαρισμό των καναλιών ωστόσο πρέπει να επισπευσθεί για να μην υπάρξουν – και πάλι – αντίστοιχα φαινόμενα. Ο Δήμος Κοζάνης μ’ ένα jcb επιχείρησε, άμεσα, στο σημείο, όπως και κάποιοι ιδιώτες με τα μηχανήματά τους.

Μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας λόγω της συνεχούς έντονης βροχόπτωσης. Δεκάδες σπίτια, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας Σπύρο Μυλωνά, έχουν πλημμυρίσει και πολλοί άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί.     

Όπως αναφέρει το achaianews.gr sύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου δυτικής Αχαΐας Κώστα Ταπεινό, μέχρι τώρα έχουν γίνει 20 απεγκλωβισμοί από σπίτια που πλημμύρισαν. Οι οικογένειες θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία της περιοχής κατόπιν απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Πολύ σοβαρά παραμένουν τα προβλήματα στη Δυτική Αχαΐα που "χτυπιέται" αλύπητα τις τελευταίες ώρες από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας.  Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εγκλωβισμένες είναι και οι καλόγριες στην Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας, ενώ φαίνεται να είναι δύσκολο απόψε να μεταβούν οχήματα στο Μοναστήρι. Επίσης, έχουν σημειωθεί πολλές κατολισθήσεις, σε Αχαϊκό, Λουσικά, Φλόκα, Σανταμέρι, Μιχόι, Χαραυγή και Χαϊκάλι.

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί δεκάδες κλήσεις για παροχή βοήθειας ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται και το ερπυστριοφόρο όχημα της υπηρεσίας για να παρέμβει σε περιπτώσεις που δεν είναι εύκολη η προσέγγιση.     

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι «υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις οικιών που έχουν πλημμυρίσει στα χωριά Γομοστό Νιφορέϊκα, Καλαμάκι, Καρέϊκα, Λάππα Ράχη και Σαγέϊκά και αλλού. Έχουν σημειωθεί ζημιές στις υποδομές τόσο σε δρόμους και γέφυρες, όσο και σε αγροτικές καλλιέργειες. Τουλάχιστον 50 άτομα έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους προληπτικά».     

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας προτρέπει τους πολίτες να μην χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοί οδοί:

Υπόγεια διάβαση από Παλαιά Εθνική Οδό - Κάτω Αλισσός

Αράξου, στο ύψος της Βλαχέραινας

Άγιος Κωνσταντίνος - Μιχόι

Ριόλος - Λάππα

Άρλα - Γιουλέικα

Λάππα - Άραξος

Λουσικά - Άνω Αχαΐα

Καγκάδι - Ριόλος

Τέλος υπογραμμίζεται ότι πρέπει να αποφεύγεται η διέλευση από πλημμυρισμένα σημεία προς αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων.     

Στο μεταξύ, η Δημόσια Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Δυμαίων ενημερώνει με ανακοίνωσή της ότι εξαιτίας της θεομηνίας παρουσιάστηκαν προβλήματα στα αντλιοστάσια στην Κάτω Αχαΐα, τον Κάτω Αλισσό, το Αχαϊκό, τα Λουσικά καθώς και στο αντλιοστάσιο του διαδημοτικού.

Στην Αιτωλοακαρνανία

Στις περιοχές του Μεσολογγίου και της Ναυπάκτου εντοπίζονται τα σοβαρότερα προβλήματα από την δυνατή βροχόπτωση. 

Στον αποκλεισμό της διέλευσης οχημάτων στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου-Σκάλας (Ναυπάκτου-Λουτρών Στάχτης), στο ύψος του Γηπέδου Λυγιά, για λόγους ασφαλείας προχώρησαν οι αρχές.       Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Ναυπάκτου καλεί τους οι πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις για τη δική τους ασφάλεια και την διευκόλυνση των εργασιών που πραγματοποιούνται.

Στη Ναύπακτο, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 65 περίπου κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων, ενώ απομακρύνθηκαν και 15 άτομα προληπτικά από τις οικίες τους.     

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ναυπάκτου Βασίλειο Γκίζα έχουν σημειωθεί πλημμύρες σε υπόγεια ενώ οριακή είναι η κατάσταση στους χειμάρρους «Βαριάς» και «Σκας», ωστόσο όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και στην περιοχή γίνονται, με την βοήθεια μηχανημάτων έργου, οι απαραίτητες παρεμβάσεις».

Στο Μεσολόγγι, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Λύρο, η κατάσταση παραμένει οριακή καθώς εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος από ενδεχόμενη υπερχείλιση του ρέματος της Αγριλιάς. Νωρίτερα όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «απομακρύνθηκαν προληπτικώς περίπου 150 κάτοικοι των περιοχών Βαλτούλια, Κολοβέϊκα και Ταμπακαριά και ήδη φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία».     

Πηγές: ΑΠΕ- ΜΠΕ, kozan.gr , achaianews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ