Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΠΑΘΕ: Απαγόρευση στην κυκλοφορία φορτηγών και στη Φθιώτιδα

xionia-ethniki

Χιονίζει ασταμάτητα στην περιοχή Μαρτίνου, Αταλάντης και μέχρι τον Άγιο Κωνσταντίνο – Πού χρειάζονται αλυσίδες στη Βοιωτία

Μία μικρή ύφεση του φαινομένου προσπαθούν να αξιοποιήσουν στην Εύβοια για να μπορέσουν να παρέμβουν σε κρίσιμα σημεία του οδικού δικτύου και αποκαταστήσουν την κυκλοφορία. Ήδη, το μεγαλύτερο μέρος του νησιού δοκιμάζεται και σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Κελαϊδίτη περισσότερα από 150 μηχανήματα προσπαθούν να κρατήσουν το δρόμο ανοιχτό.

«Βασική μας προτεραιότητα ήταν να κρατήσουμε ανοιχτό το Σχηματάρι -Χαλκίδα αλλά και τα πεδινά τμήματα» τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως «σε κάποιες περιοχές τα μηχανήματα που διατέθηκαν δεν μπόρεσαν να φέρουν αποτέλεσμα και έτσι ενισχύονται περαιτέρω», αποδίδοντας τις αιτίες στο μεγάλο όγκο χιονιού που έχει πέσει σε διάφορες περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό πως στα ορεινά το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει και το ένα μέτρο.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη «προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τους δρόμους για να έχουν πρόσβαση οι πολίτες κυρίως σε υπηρεσίες υγείας», σχολιάζοντας με αυτό τον τρόπο το γεγονός ότι δεν υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης από τις Ροβιές μέχρι το Μαντούδι που είναι το Κέντρο Υγείας, καθώς ο δρόμος είναι απροσπέλαστος.

Την ίδια στιγμή δίδεται μία μεγάλη μάχη για να εξασφαλιστεί η επιστροφή των εργαζομένων από τη βιομηχανική περιοχή στα Οινόφυτα και το Σχηματάρι προς τη Χαλκίδα, αλλά και στους τόπους που κατοικούν και οι οποίοι μετακινούνται με λεωφορεία.

Ωστόσο, η κυκλοφορία των οχημάτων επιτρέπεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στο σύνολο του οδικού δικτύου της Εύβοιας. Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα ηλεκτροδότησης έχουν εντοπιστεί σε αρκετά ορεινά χωριά του Δήμου Καρύστου και μάλιστα έγινε έκκληση στη ΔΕΔΔΗΕ να ενισχύσει τα συνεργεία αλλά με τον αποκλεισμό της πορθμειακής γραμμής Αρκίτσας - Αιδηψού πλέον τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φτάσουν. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Κελαϊδίτη «σε όλο τον νομό επικρατούν πυκνές χιονοπτώσεις, ακόμη και σε παραθαλάσσιες περιοχές, ισχυρός παγετός και θυελλώδεις άνεμοι». Συγχρόνως κάνει έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης καθώς όπως σημειώνει «με αυτό τον τρόπο διευκολύνουν τα μέγιστα την αντιμετώπιση των προβλημάτων, με την απρόσκοπτη λειτουργία των μηχανημάτων».

 

Στη Φθιώτιδα

Με ιδιαίτερη ένταση ξεκίνησαν τα προβλήματα και στην περιοχή της Φθιώτιδας καθώς χιονίζει ασταμάτητα στην περιοχή του Μαρτίνου, της Αταλάντης και μέχρι τον Άγιο Κωνσταντίνο. Η χιονόπτωση που είναι συνεχόμενη και με μεγάλη ένταση έχει καλύψει ένα μεγάλο μέρος των περιοχών και αρχίζουν σιγά - σιγά τα προβλήματα να παρουσιάζονται. Το κύριο βάρος μέχρι τώρα έχει δοθεί στην εθνική οδό στο ύψος του Μαρτίνου, αλλά με τη διακοπή της κυκλοφορίας των φορτηγών αυτοκινήτων πλέον καταβάλλεται προσπάθεια για να απεγκλωβιστούν οι οδηγοί που βρίσκονταν στο τμήμα της εθνικής οδού από την Τραγάνα μέχρι τα Οινόφυτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγο ανακοινώθηκε και η επέκταση της απαγόρευσης στο εθνικό δίκτυο, ιδιαίτερα στο ρεύμα της καθόδου προς την Αθήνα, καθώς πλέον τα φορτηγά πάνω από 3,5 τόνους θα σταματούν στις Ράχες της Φθιώτιδας, στο 242 χλμ του εθνικού δρόμου. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, επιβάλλονται αλυσίδες σε όλα τα οχήματα τα οποία θα κινούνται από το ύψος της Αταλάντης στο 135 χλμ μέχρι τα διόδια της Τραγάνας.

«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ελεγχόμενη» σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης Αθανάσιος Καρακάντζας που -όπως τονίζει- το χιόνι στην περιοχή του Μαρτίνου έχει ξεπεράσει τα 10 εκατοστά. Ο ίδιος υπογραμμίζει ακόμη πως δίδεται το κύριο βάρος στο οδικό δίκτυο για να παραμείνει ανοιχτό ενώ υποστηρίζει ότι οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες καθώς όπως δηλώνει «από το μεσημέρι και μετά περιμένουμε την κύρια ένταση του φαινομένου στη Φθιώτιδα που αναμένεται να ρίξει χιόνι και μέσα στη Λαμία».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι χιονίζει αυτή τη στιγμή και στα ορεινά χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας αλλά κυρίως στο τμήμα από τη Λαμία μέχρι και την Ανατολική Φθιώτιδα και μάλιστα με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση.

 

Στη Βοιωτία

Εκτός από τις απαγορεύσεις στο εθνικό δίκτυο έχει απαγορευθεί και η κυκλοφορία

• Στην Επαρχιακή Οδό Νεοχωρακίου - Φυλή, από την 1η χ/θ έως την 26η χ/θ.

• Στην Επαρχιακή Οδό Οινόης - Μαγούλας, από την 10η χ/θ έως την 25η χ/θ.

Επιπλέον, η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης - παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

• Στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας - Επταλόφου, από την 13,500η χ/θ (διασταύρωση Σκαμνού), έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού (θέση Κελάρια).

• Στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας - Επταλόφου, από την 4η έως την 16η χ/θ (όρια με Φωκίδα).

• Στην Επαρχιακή Οδό Φυλής - Δερβενοχωρίων - Ερυθρών Αττικής, από την Μονή Κλειστών έως το χωριό Δάφνη.

•Στην Επαρχιακή Οδό Μαγούλας - Οινόης Σχηματαρίου, από την 10η χ/θ (θέση «Καμάρι») έως την 25η χ/θ (θέση «Άγιος Αθανάσιος»).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ