Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αποκαλύψεις σοκ για το γηροκομείο στα Χανιά - Συνεχίζονται οι απολογίες

«Έβλεπα ανθρώπους να κλαίνε και να φωνάζουν "βοήθεια"», λέει πρώην φιλοξενούμενος

Συνεχίζονται, ενώπιον του ανακριτή Χανίων, οι απολογίες των κατηγορουμένων για την υπόθεση της ιδιωτικής δομής φιλοξενίας ηλικιωμένων. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγο μετά τις 11.30 το πρωί ολοκληρώθηκαν οι απολογίες της 67χρονης ιδιοκτήτριας της δομής και της 43χρονης κόρης της και συνδιαχειρήστριας, και αυτή την ώρα καταθέτει ο 70χρονος ψυχίατρος της δομής.

Έξω από το χώρο του δικαστικού μεγάρου Χανίων υπάρχουν συγγενικά πρόσωπα ηλικιωμένων που είχαν φιλοξενηθεί στη δομή, κάποιοι εκ των οποίων αποδοκίμαζαν τους κατηγορουμένους κατά την προσέλευσή τους και κάποιοι που δηλώνουν συμπαραστάτες τους.

Η απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα για το αν κριθούν ή όχι προσωρινά κρατούμενοι οι κατηγορούμενοι, θα ανακοινωθεί μετά το τέλος της εξέτασης και των επτά κατηγορουμένων.

Στο μεταξύ, αποκαλύψεις που ανατριχιάζουν και προκαλούν αποτροπιασμό έκανε μιλώντας στην εκπομπή ΣΚ παρέα στον ΣΚΑΪ πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου. Εξήγησε πως η ίδια εργάστηκε για 9 μήνες στο γηροκομείο αλλά όταν ρωτούσε σχετικά με τα όσα συνέβαιναν εντός της δομής, δεν έπαιρνε απαντήσεις: «Ότι και να τους ρωτούσα, δεν μας έδιναν εξηγήσεις.Εγώ μιλούσα στη διεύθυνση και μου λέγανε είσαι πολύ ευαίσθητή μου λέγαν πάψε θα απολυθούμε, βούλωστο ήμουν το μαύρο πρόβατο», δήλωσε.

«Δίναμε τα κατασταλτικά φάρμακα σαν καραμέλες στους ανθρώπους και ρωτούσαμε τι είναι αυτά. Όλοι πεθαίναν με τον ίδιο τρόπο. Τρεις μέρες εμπύρετοι ξέραν ότι θα πεθάνουν και μάλιστα γελούσαν, φεύγαν από το δωμάτιο και τους αφήναν μόνους τους στο δωμάτιο. Την ώρα που έφευγε η ψυχή τους καθόμουν στο δωμάτιο για να τους κρατάω στο χέρι. Τους τραγουδούσα ω γλυκή μου έαρ για να ηρεμούν» ανέφερε χαρακτηριστικά η Κική Στεφανίδου για τις τραγικές στιγμές που βίωναν οι ηλικιωμένοι.

«Αυτή η δομή ήταν μια βιτρίνα που κάλυπτε τα ψέματά τους, μια καλομελετημένη κομπίνα» ανέφερε ενώ τόνισε πως οι υπεύθυνοι έφταναν μέχρι στο σημείο να κάνουν διαλογή στο προσωπικό: «Μας βάζανε τόση δουλειά, ήμασταν 3 νοσηλευτές για 60 τροφίμους. Κάνανε διαλογή στους εργαζόμενους, θέλανε να είσαι ανειδίκευτους για να σε χειραγωγούν»

«Όλα γινόντουσαν για τα λεφτά». Δήλωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε δεν τους δίναν τα φάρμακα ώστε να πάρουν τηλέφωνο τα παιδιά τους και να πουν γιατί δεν ήρθες να πληρώσεις. Πολλές φορές σε τροφίμους που  είχαν αντιδικίες με τους οικείους τους, τους βάζανε και μαλώνανε ώστε να πάρουν λεφτά και να έρθουν να πληρώσουν στο γηροκομείο

«Έβλεπα ανθρώπους να κλαίνε και να φωνάζουν "βοήθεια"»

Έζησα τραγικές καταστάσεις στο γηροκομείο. Έβλεπα ανθρώπους να κλαίνε και να φωνάζουν "βοήθεια", αδιαφορόσουν οι νοσοκόμοι», περιγράφει ο 76χρονος Χρήστος Δερμιτζάκης, πρώην φιλοξενούμενος της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων. «Έτρωγα κρεμμύδια από την πείνα μου. Κι όταν τους έλεγα ότι πεινάω μου απαντούσαν "αυτά είναι, δεν έχουμε άλλο"», αναφέρει σε άλλο σημείο ο κ. Δερμιτζάκης.

Το χρονικό της υπόθεσης

Οι πρώτες καταγγελίες έφτασαν στις Αρχές τον Σεπτέμβριο του 2020 από τη δικηγόρο, Μαρία Παπαδάκη, η οποία είχε τον πατέρα της τρόφιμο στο συγκεκριμένο γηροκομείο.

Η ίδια, όπως ανέφερε στην τηλεόραση του Alpha παρέλαβε τον πατέρα της από το γηροκομείο σε άθλια κατάσταση με αποτέλεσμα να υποβάλει έγκληση.

Την τρίτη μέρα από την εισαγωγή του πατέρα μου, πήγα στη δομή και τον είδα δεμένο σε αναπηρικό καροτσάκι. Αμέσως τον πήρα και τον πήγα σε νοσοκομείο καθώς δεν πείστηκα από τις διαβεβαιώσεις της υπεύθυνης ότι ο πατέρας μου είναι καλά» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαδάκη.

 «Όταν το πήγα στο νοσοκομείο οι γιατροί μου είπαν ότι ο πατέρας μου είχε υποστεί σηπτικό σοκ και πεθαίνει», προσθέτει η κυρία Παπαδάκη.

 «Όχι μόνο δεν με ενημέρωσαν ότι ο πατέρας μου κινδυνεύει, αλλά προσπάθησαν να με αποτρέψουν και από τον δω και να τον πάρω από τη δομή, λέγοντας μου ότι χαίρει άκρας υγείας», καταλήγει.

Τι δήλωνε μια από τις ιδιοκτήτριες 

Στο μεταξύ, η εκπομπή «Φως στο Τούνελ» παρουσίασε το τί έλεγε η μια εκ των δύο ιδιοκτητριών της δομής όταν η εκπομπή έκανε έρευνα για το τί συνέβαινε εντός των τειχών του, όταν έγιναν οι πρώτες καταγγελίες.

«Θα φτάσουν σε σημείο να μετράνε και τους αποθανόντες στη μονάδα και ότι θα απολογούμαι εγώ γιατί επέλεξε ο χάρος να τους πάρει, θεωρώ ότι είναι παράλογο. Φιλοξενούσα τρόφιμους που έρχονταν σε προθανάτιο στάδιο», είχε δηλώσει τότε μεταξύ άλλων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χαλκιδική: Καλλιεργούσε «δάσος» κάνναβης σε σπίτι – Πάνω από 300 δενδρύλλια (ΦΩΤΟ)
Συνελήφθη από την αστυνομία ένας άντρας – Βρέθηκαν, επίσης, 11 κιλά κάνναβης αλλά και μεγάλο χρηματικό ποσό
Χαλκιδική: Καλλιεργούσε «δάσος» κάνναβης σε σπίτι – Πάνω από 300 δενδρύλλια (ΦΩΤΟ)