Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η Μυτιλήνη γιορτάζει τον Άγιο Βαλεντίνο - Το 1907 βρέθηκαν τα λείψανα στο νησί

Στην εκκλησία της Παναγίας των καθολικών της πόλης φυλάσσονται εδώ και 120 περίπου χρόνια τα λείψανα

Με την τήρηση όλων των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα τιμηθεί φέτος ο 'Αγιος Βαλεντίνος στη Μυτιλήνη, στην εκκλησία της Παναγίας των καθολικών της πόλης, τη γνωστή «φραγκοκλησιά» της οδού Ερμού, όπου φυλάσσονται εδώ και 120 περίπου χρόνια λείψανα του διασημότερου ίσως Αγίου της εποχής μας.

Η λειτουργία για τον 'Αγιο Βαλεντίνο θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας 14 Φεβρουαρίου χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Μητροπολίτη Νάξου - 'Ανδρου - Τήνου - Μυκόνου και Αποστολικού Τοποτηρητή της Επισκοπής Χίου, στην οποία ανήκει και η καθολική Κοινότητα της Μυτιλήνης.

Όπως είναι γνωστό, και από παλαιότερα ρεπορτάζ του ΑΠΕ ΜΠΕ, τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου στη Μυτιλήνη βρέθηκαν το 1907. Προηγήθηκε ένα ταξίδι πολλών αιώνων που ξεκίνησε από το μαρτύριο του επί Κλαύδιου του Β του επονομαζόμενου και Γότθου στις 14 Φεβρουαρίου του 268 στην οδό Φλαμίνια της Ρώμης και την ταφή του μαζί με ένα φιαλίδιο με αίμα του στην κατακόμβη της αγίας Πρισκίλλας. Σύμφωνα με την αγιολογία των καθολικών, ο πιθανότατα πρεσβύτερος Βαλεντίνος συνελήφθη στη Ρώμη όταν αυτοκράτορας ήταν ο Κλαύδιος Β', ο επονομαζόμενος και Γότθος. Αφού βασανίστηκε, εκτελέστηκε διά αποκεφαλισμού στις 14 Φεβρουαρίου του 268 στην οδό Φλαμίνια. Οι σύντροφοί του τότε περισυνέλεξαν το αίμα του σε ένα γυάλινο φιαλίδιο και έθαψαν το σώμα του μαζί με το γυάλινο φιαλίδιο στις κατακόμβες της Αγίας Πρισκίλλας. Το 1815 ο φύλακας των κατακομβών π. Πέτρος Κόμπι, ανακαλύπτει τον σκαλισμένο στο τοίχωμα των κατακομβών, τάφο με τη μισοσβησμένη επιγραφή ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΣ. Στις 22 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου επί Πάπα Πίου του 7ου ο τότε βικάριός του καρδινάλιος Ιούλιος ντι Σομάλια προβαίνει σε ανακομιδή των λειψάνων τα οποία δωρίζονται στον ιερέα ευγενή Ιωάννη-Βαπτιστή Longarini di S. Costanzo από το δουκάτο του Ουρμπίνο παρεκκλησιάρχη και υμνωδό στο βασιλικό παρεκκλήσι του καθεδρικού ναού του Ispali στη Σεβίλλη της Ισπανίας.

Το πώς αυτά τα λείψανα συνοδευόμενα από συνοδευτικά έγγραφα έφτασαν στη Μυτιλήνη δεν είναι γνωστό. Προφανώς μετά το θάνατο του Ιωάννου-Βαπτιστού Longarini di S. Costanzo, κληροδοτήθηκαν σε κάποιον από τους συγγενείς του που απόγονος του μετανάστευσε στη Μυτιλήνη όπου τότε η καθολική κοινότητα είχε σημαντικά οικονομικά συμφέροντα συνδεόμενα με τη Χίο και φυσικά τη Σμύρνη.

Της τοποθέτησης των λειψάνων στον καθολικό ναό ακολουθεί άλλη μια περίοδος σιωπής μέχρι το 1990 που ο υπερήλικας εφημέριος του καθολικού ναού της Μυτιλήνης, φραγκισκανός μοναχός π. Τορκουάτο Μορίνι σφράγισε τη Φραγκοκλησιά ελλείψει καθολικού ποιμνίου, πήρε τα λείψανα και αναχώρησε για την Αθήνα. Μέρος των λειψάνων τοποθετήθηκε στο παρεκκλήσι του Τάγματος των Καπουτσίνων, το αφιερωμένο στους αγίους Φραγκίσκο και Κλάρα, στην οδό Γκιλφόρδου 7 στην πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα, και άλλο στάλθηκε στην έδρα της Καθολικής Εκκλησίας στη Ρώμη.

Τα τελευταία χρόνια με αφορμή την επισκευή του καθολικού ναού - μνημείου και την επανασύσταση μιας μικρής καθολικής κοινότητας αποτελούμενης κυρίως από μετανάστες και Ευρωπαίους καθολικούς που ζουν στη Μυτιλήνη, τα λείψανα επέστρεψαν στο χώρο όπου ανήκουν.

Σαν σήμερα τα τελευταία χρόνια η καθολική εκκλησία συγκέντρωνε εκατοντάδες προσκυνητές ενώ τα λείψανα του αγίου λατρεύονταν στους δρόμους της Μυτιλήνης όπου λιτανεύονταν.

Πέρυσι ο εορτασμός ήταν μοναχικός λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό και η λειτουργία πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών. Φέτος η Εκκλησία ανοίγει αλλά για συγκεκριμένο αριθμό πιστών και με την ελπίδα του χρόνου τα πράγματα να είναι καλύτερα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βουλή: Θετική η Επιτροπή Ακροάσεων για τον Άγι Παπαδόπουλο στη θέση του προέδρου της ΕΥΑΘ
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής ότι έχει ζητήσει από την ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ να...
Βουλή: Θετική η Επιτροπή Ακροάσεων για τον Άγι Παπαδόπουλο στη θέση του προέδρου της ΕΥΑΘ