Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Επιχείρηση της ΕΜΑΚ για τη φωτιά στο πλοίο: Αγωνία για αγνοούμενους - 3 οι Έλληνες

11 οι αγνοούμενοι σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία - Πώς θα γίνει η επιχείρηση της ΕΜΑΚ

Νεότερα στοιχεία για την φωτιά στο πλοίο Euroferry Olympia ανοικτά της Κέρκυρας έδωσε ο αρχιπλοίαρχος Νίκος Λαγκαδιανός. 

Σύμφωνα με αυτά έχουν διασωθεί, 278 άνθρωποι και ακόμα ένα άτομο που δεν είχε δηλωθεί στην λίστα και σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για παράτυπο μετανάστη. 

Όπως είπε ο κ. Λαγκαδιανός, η επιχείρηση απεγκλωβισμού δυο επιβατών είναι σε εξέλιξη, όπως και η επιχείρηση εντοπισμού 11 αγνοουμένων. Μάλιστα, σημείωσε ότι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία ανάμεσα στους αγνοούμενους είναι 3 Έλληνες. 

Στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των δυο επιβατών, ενός Τούρκου και ενός Βούλγαρου σπεύδει να συμμετάσχει και η ΕΜΑΚ.

Η επιχείρηση είναι πολύ δύσκολη καθώς όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Γλυκοφρύδης, επικεφαλής της ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, το πλοίο καίγεται ολοσχερώς και οι καπνοί είναι πάρα πολύ πυκνοί

Οι Έλληνες που βρίσκονταν στο πλοίο ήταν 21, 14 επιβάτες και επτά μέλη του πληρώματος. 

Στην προσπάθεια απεγκλωβισμού των ανθρώπων που βρίσκονται στο πλοίο Euroferry Olympia το οποίο καίγεται ανοιχτά της Κέρκυρας αναμένεται να συνδράμουν και άνδρες της ΕΜΑΚ.

Από την Αθήνα έφυγαν με ελικόπτερο δύο άνδρες της ΕΜΑΚ και από τα Γιάννενα αναχωρούν ακόμη έξι και κατευθύνονται προς την Ηγουμενίτσα. Από και τα οκτώ άτομα θα περάσουν στην Κέρκυρα και όταν φτάσουν στο νησί θα εκτιμηθεί η κατάσταση για το πότε και κάτω από ποιες συνθήκες θα μπορέσουν να επιχειρήσουν στο φλεγόμενο πλοίο.

Εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» από το Λιμενικό για να ξεκινήσουν την επιχείρηση θα φτάσουν στο πλοίο με ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού. Εκεί οι άνδρες της ΕΜΑΚ θα κατέβουν με ειδικό εξοπλισμό για να προσπαθήσουν να δουν ποιοι και πόσοι είναι οι αγνοούμενοι και που ακριβώς βρίσκονται. Πρόκειται για μια από τις πιο δύσκολες επιχειρήσεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας με τη διαδικασία να είναι άκρως επικίνδυνη.

Και αυτό γιατί αν ένα πλοίο έχει δεχτεί τόσο πολύ νερό μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να μπατάρει και να βυθιστεί εγκλωβίζοντας τους και αυτούς μέσα.

Υπάρχει μεγάλη δυσκολία στο προσανατολισμό, γιατί το πλοίο είναι μέσα στους καπνούς και βέβαια λόγω της φωτιάς είναι πολύ υψηλές οι θερμοκρασίες.

Η φωτιά στο Euroferry Olympia, που είχε αναχωρήσει από την Ηγουμενίτσα στη 01:30 τα ξημερώματα με προορισμό το Μπρίντεζι, ξέσπασε περίπου στις 04:18 (σ.σ. τότε ενημέρωσε για πρώτη φορά ο πλοίαρχος) και άμεσα δόθηκε εντολή για εκκένωση, η οποία ξεκίνησε στις 05:14.

Η φωτιά, σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρία Grimaldi, ξέσπασε στο γκαράζ νούμερο τρία. Η εταιρία τονίζει ότι το προσωπικό κινητοποιήθηκε άμεσα για την κατάσβεση της φωτιάς και στη συνέχεια, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ο κυβερνήτης πληροφόρησε τις αρμόδιες ελληνικές και ιταλικές Αρχές και αποφάσισε την εγκατάλειψη του πλοίου.

Τα μέλη του πληρώματος είναι ελληνικής και ιταλικής υπηκοότητας και στο γκαράζ υπήρχαν 153 επαγγελματικά οχήματα (φορτηγά και τρέιλερ), καθώς και 32 επιβατικά οχήματα.

Η εταιρεία αναφέρει επίσης ότι δεν έχει εντοπιστεί καμία διαρροή καυσίμου στη θάλασσα, ενώ δεν έχει επηρεαστεί η σταθερότητα του πλοίου.

Το πλοίο φέρει σημαία Ιταλίας και καθελκύστηκε το 1995.

Στην Κέρκυρα, αργά το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η επιχείρηση ταυτοποίησης και καταμέτρησης των επιβατών και του πληρώματος. Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 277 άτομα. 

Σε ό,τι αφορά στους τραυματίες, στο νοσοκομείο έχουν μεταφερθεί συνολικά 10 άνθρωποι, αλλά κανείς τους δεν είναι σοβαρά και αναμένεται να πάρουν εξιτήριο. Ανάμεσα στους είναι άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα, με ορθοπεδικά προβλήματα και ένας άνθρωπος με προβλήματα καρδιάς. 

Πηγή: newsit

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ