Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ουκρανία - Τσέρνομπιλ: Πότε θα κινδυνεύσει η Ελλάδα από διαρροή ραδιενέργειας

Τι είπε ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής Θεόδωρος Λιόλιος και για τα πυρομαχικά που έχει γεμίσει η περιοχή

O καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής, Θεόδωρος Λιόλιος, μίλησε στο Νίκο Ευαγγελάτο και την εκπομπή “Live News” για το μπλακ άουτ και τον κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας στο Τσέρνομπιλ, που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία

Όπως εξήγησε ο κ. Λιόλιος δεν υφίσταται άμεσος κίνδυνος για την Ελλάδα. «Για να προκληθεί μια διαρροή που θα φτάσει στην Ελλάδα, πρέπει να υπάρχει μια πυρκαγιά πολλών ημερών, να υπάρχει βομβαρδισμός με τεράστιες ποσότητες», επισήμανε ο καθηγητής.

Αναφορικά με τα πυρομαχικά που έχει γεμίσει η περιοχή, ο κ. Λιόλιος εξέφρασε την ανησυχία του, καθώς όπως είπε δεν γίνεται αποναρκοθέτηση εύκολα και εκτίμησε πως θα μας απασχολήσουν αρκετά στο μέλλον.

Νωρίτερα, σήμερα, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής ενέργειας (IAEA), τόνισε ότι η διακοπή της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ «δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ασφάλεια».

Δεδομένου του χρόνου που έχει περάσει από το δυστύχημα του Τσέρνομπιλ του 1986 και τη διαρροή ραδιενέργειας τότε, «το θερμικό φορτίο της πισίνας εναπόθεσης του χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου και ο όγκος του ύδατος ψύξης είναι ικανά για να διασφαλίσουν την απελευθέρωση της θερμότητας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα», εξήγησε στο Twitter η IAEA.

Η καθησυχαστική ανακοίνωση της IAEA ήρθε μετά τη δραματική δήλωση του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, ότι «οι εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ έχουν 48ωρη ικανότητα παροχής ενέργειας στον σταθμό του Τσέρνομπιλ. Μετά από αυτό, τα συστήματα ψύξης της δεξαμενής αποθήκευσης χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου θα σταματήσουν να λειτουργούν και οι διαρροές ραδιενέργειας θα είναι επικείμενες».

Οι στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ προκάλεσαν την «πλήρη» διακοπή ηλεκτροδότησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της διαχειρίστριας του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης, Ukrenergo.

Επικρατεί ανησυχία, ωστόσο, για τις ραδιενεργές ουσίες που είναι πιθανόν να διαφύγουν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ, επειδή το χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο δεν μπορεί να ψυχθεί μετά την διακοπή της ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσε από την πλευρά της η ουκρανική κρατική εταιρεία Energoatom, διαχειρίστρια των τεσσάρων πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας.

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσέρνομπιλ «έχει πλήρως αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτροδότησης εξαιτίας των στρατιωτικών ενεργειών του ρώσου κατακτητή. Ο σταθμός δεν διαθέτει πλέον ηλεκτρική τροφοδοσία», αναφέρεται στην σελίδα της Ukrenergo στο Facebook.

Οι εργασίες για την αποκατάσταση της σύνδεσης με το δίκτυο και της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού, ο οποίος έχει καταληφθεί από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, δεν είναι δυνατές λόγω των εχθροπραξιών, διευκρίνισε η Energoatom. Καθώς η επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, «δεν υπάρχει δυνατότητα αποκατάστασης των γραμμών».

Δείτε τι είπε ο κύριος Λιόλιος:

Πηγή newsit.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:

Ψήφο εμπιστοσύνης στη Θεσσαλονίκη, δίνουν εκπρόσωποι ξενοδοχειακών μονάδων

Συναγερμός στο Τσερνόμπιλ: Κίνδυνος διαρροής ραδιενεργών ουσιών

Ειδικό επίδομα Covid-19: 354 αιτήματα στην 1η μέρα λειτουργίας της υπηρεσίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ