Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τέλος τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και οι μάσκες - Από πότε

kafe-estiasi

Σε ποιους κλειστούς χώρους θα παραμείνουν προαιρετικές οι μάσκες

Οι εικόνες με ελέγχους των πιστοποιητικών εμβολιασμού για την είσοδο σε καταστήματα εστίασης και στο λιανεμπόριο θα είναι σύντομα παρελθόν.

Την σταδιακή κατάργηση των μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού, όπως αυτή παρουσιάστηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών, αποκάλυψε στο κεντρικό δελτίο του ο ΣΚΑΪ αναφέροντας μάλιστα δύο πιθανές ημερομηνίες με τη μία να είναι επικρατέστερη.

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με το σενάριο που φαίνεται το επικρατέστερο:

* Τη Δευτέρα 2 Μαΐου δεν θα απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο σε λιανεμπόριο και εστίαση και καταργούνται οι σχετικοί έλεγχοι.

* Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, θα σταματήσουν τα τεστ στα σχολεία και θα παραμείνει μόνο ένα τεστ την εβδομάδα για τους εργαζόμενους σε εστίαση, καταστήματα τροφίμων και τουρισμό. (Γι αυτές τις περιπτώσεις, τα τεστ αναμένεται να καταργηθούν στις 31 Αυγούστου, αλλά θα επανεξεταστεί και τότε ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα).

Από κει και πέρα, μετά τις 2 Μαΐου αναμένεται να γίνουν προαιρετικές οι μάσκες στους κλειστούς χώρους:

* Εξαιρούνται οι χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως τα νοσοκομεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπου θα παραμείνουν υποχρεωτικές.

* Στην εστίαση και τα κομμωτήρια θα παραμείνουν οι μάσκες μόνο για τους εργαζόμενους τουλάχιστον ως το τέλος Μαϊου.

* Υποχρεωτικές φαίνεται πως θα παραμείνουν για τα σούπερ μάρκετ για τους εργαζόμενους και σταδιακά ανάλογα με τις συνθήκες, θα αποφασιστεί τι θα γίνει για τους πελάτες.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, σημείωσε δεν θέλει να προκαταλάβει τις εξελίξεις: «Τρία είναι τα κλειδιά για την οριστικοποίηση του οδικού χάρτη κατάργησης των περιορισμών: Η πορεία της πανδημίας, η πίεση στο σύστημα Υγείας που τώρα αποκλιμακώνεται και η επικύρωση του οδικού χάρτη από την πλειοψηφία των μελών της επιτροπής καθώς αρκετοί καθηγητές διατηρούν επιφυλάξεις, ειδικά για τις μάσκες».

Στόχος της κυβέρνησης φαίνεται πως είναι να μπει ο Μάιος με τα λιγότερα δυνατά μέτρα, ενόψει πάντα και της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Δείτε το ρεπορτάζ:

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ