Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σοκ από το θάνατο του Αντώνη Συκάρη - Οι 5 Έλληνες που έχασαν τη ζωή τους στο Έβερεστ

Πέντε Έλληνες ορειβάτες έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αποστολών στο Έβερεστ

Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του κορυφαίου Έλληνα ορειβάτη, Αντώνη Συκάρη, σε ηλικία 60 ετών, ενώ κατέβαινε από το βουνό Νταουλαγκίρι, νωρίς το πρωί.

Ο σπουδαίος ορειβάτης ένιωσε αδιαθεσία ενώ κατέβαινε το βουνό, κι "έφυγε" σε ύψος 7.400μ, σύμφωνα με ανάρτηση. Μαζί με τον οδηγό του Dawa Sherpa ο οποίος, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες αναμένει τα σωστικά συνεργεία, σκαρφάλωσαν το βουνό ύψους 8.167μ, τη Δευτέρα.

Γεννημένος τον Μάιο του 1962 και έχει δημιουργήσει μια όμορφη οικογένεια με τη σύζυγό του, Καλλιόπη Κονή.

Το 1976 ίδρυσε την ομώνυμη αλυσίδα καταστημάτων ηλεκτρικών συσκευών «ΣΥΚΑΡΗΣ», με 28 σημεία πώλησης, 400 εργαζόμενους και ετήσιο κύκλο εργασιών 60 εκ. ευρώ, της οποίας μέχρι το 2006 παρέμεινε ιδιοκτήτης.

Από το 2006 ήταν CEO της εταιρείας ΑΛΠΙ Α.Ε , με δραστηριότητες – Real Estate, Self Storages, Student Residences, Energy Production. Από το 1991 είναι μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Ορειβατών ΣΕΟ και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης ΕΟΟΑ.

Ήταν αθλητής της κορυφαίας εταιρείας Marmot, της Marmot Mountain Europe.

Επίσης ήταν μέλος της Team Garmin Greece, μέλος του Team 100 Mentors, επίσης του Διοικητικού Συμβουλίου της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ. Είναι ομιλητής (Inspirational- Motivational Speaker) σε εταιρείες, Πανεπιστήμια, εκδηλώσεις και στο Tedx, καθώς και πρεσβευτής καλής θέλησης των εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα Λιναρδάτου.

Οι Έλληνες που "χάθηκαν" στα 8 χιλιάδες μέτρα

Στο Έβερεστ, το ψηλότερο βουνό του κόσμου, έχουν λάβει χώρα πολλές τραγωδίες. Τουλάχιστον 309 ορειβάτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο στο βουνό, με θανάτους να σημειώνονται κάθε χρόνο, με εξαίρεση το 2020, καθώς δεν εκδόθηκαν ορειβατικές άδειες λόγω της πανδημίας.

Ανάμεσα στα θύματα, και πέντε (πλέον) Έλληνες ορειβάτες, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αποστολών. Ο λόγος για τους Νίκο Παπανδρέου, Μπάμπη Τσουπρά, Χρήστο Μπαρούχα, Ζαχαρία Κυριακάκη και Αντώνη Συκάρη.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Τραγικό θάνατο βρήκε την Πρωτομαγιά του 1998, στις κορυφές των Ιμαλαΐων, ο ορειβάτης του Συνδέσμου Ελλήνων Ορειβατών (ΣΕΟ) Νίκος Παπανδρέου, πατέρας δύο παιδιών, από τους Αγίους Αναργύρους.

Στη μία το πρωί της Πρωτομαγιάς, ο Νίκος Παπανδρέου μαζί με τους άλλους δύο ορειβάτες ξεκίνησαν με στόχο να κατακτήσουν την κορυφή Νταουλαγκίρι, καταφέρνοντας μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ελληνικής ορειβασίας.

Ο 44χρονος ορειβάτης, μαζί με άλλα δύο μέλη της επταμελούς ελληνικής ορειβατικής ομάδας βρισκόταν σε ύψος 7.500 μέτρων, όταν κάτω από δυνατούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή, παραπάτησε και έπεσε σε γκρεμό 1.500 μέτρων. Παρά την κινητοποίηση των σωστικών συνεργείων του Νεπάλ, ο Νίκος Παπανδρέου δεν εντοπίστηκε ποτέ.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΣΟΥΠΡΑΣ

2/10/1998. Νταουλαγκίρι Ο 36χρονος ορειβάτης φτάνει στην κορυφή, στα 8.167 μέτρα, στις τέσσερις το απόγευμα.

Ύστερα από λίγο, πήρε τον δρόμο της επιστροφής. Τον πρόλαβε όμως μια ξαφνική χιονοθύελλα και τα ίχνη του χάθηκαν. Όταν πέρασε η ώρα χωρίς να φανεί ο συναθλητής τους, οι υπόλοιποι Έλληνες οργάνωσαν ομάδα διάσωσης με Ιταλούς και Ισπανούς ορειβάτες και πήγαν να τον βρουν.

Στα 7.900 μέτρα, όμως, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις προσπάθειές τους και να γυρίσουν πίσω λόγω χιονοστιβάδων, χωρίς να καταφέρουν να βρουν ίχνη του ορειβάτη.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΡΟΥΧΑΣ

Ο Χρήστος Μπαρούχας, 35 χρόνων, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Αθήνας και ορειβάτης, πέθανε στις 6/10/2003, από πνευμονικό οίδημα, κατεβαίνοντας από την κορυφή Τσο Γιου (Cho Oyo) των Ιμαλαΐων. Δύο ημέρες πριν είχε κατακτήσει μια από τις υψηλότερες κορυφές (8.000 μέτρα) του Έβερεστ.

Ο Χρήστος Μπαρούχας αναχώρησε, μαζί με επτά άλλους ορειβάτες, από την Ελλάδα στις 5 Σεπτεμβρίου. Η ομάδα έφτασε αεροπορικώς στην Ινδία και από εκεί οδικώς στο Νεπάλ. Η ανάβαση ξεκίνησε στις 17 Σεπτεμβρίου.

Η ανάβαση δεν ήταν εύκολη. Χιονοθύελλες και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν είχαν αναγκάσει την ομάδα να παραμείνει στα 7.000 μέτρα για ημέρες.

Όταν κατάφεραν να ανέβουν ακόμη 500 μέτρα στις 29 Σεπτεμβρίου, ο Χρήστος Μπαρούχας αισθάνθηκε έντονες ενοχλήσεις. Οι υπόλοιποι ορειβάτες τού πρότειναν να μη συνεχίσει την ανάβαση. Ωστόσο ο ίδιος επέμενε. Κατάφεραν και έφτασαν στην κορυφή. Ξαφνικά, κατά τη κατάβαση, ο ορειβάτης έχασε τις αισθήσεις του και έπεσε στο έδαφος. Λίγο μετά, άφησε την τελευταία του πνοή.

ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ

30/05/2010. Στις 21 Μαΐου του 2010 αποστολή, η οποία αποτελούνταν από επτά μέλη και ισάριθμους οδηγούς βουνού, άρχισε τη σταδιακή ανάβαση προς την κορυφή των Ιμαλαϊων, χωρισμένη σε δύο ομάδες.

Τέσσερις μέρες αργότερα, η διεθνής αποστολή ανέβηκε στην κορυφή. Κατά την κατάβαση, ωστόσο, όταν τα μέλη της συναντήθηκαν στις χαμηλότερες κατασκηνώσεις δεν είχαν κανένα σημάδι του Ζαχαρία Κυριακάκη. Η επικοινωνία μέσω ασυρμάτου με τον Έλληνα ορειβάτη και γιατρό στο νοσοκομείο της Ρόδου κράτησε μέχρι και τις 28 Μαΐου.

Ο Κυριακάκης μόλις είχε καταφέρει να ανεβεί σε μια ακόμα μεγάλη κορυφή, λίγο πριν βρει τραγικό θάνατο κατά την κατάβασή του. Έγινε ο πρώτος Ελληνας που σκαρφάλωσε στο Μακαλού (8.463 μ.), αλλά και ο πρώτος Ελληνας που κατέκτησε συνολικά τέσσερις διαφορετικές κορυφές άνω των 8.000 μ.

Πηγή: news247

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:

Ξαφνικό «λουκέτο» σε γνωστό μαγαζί στη Λεωφόρο Νίκης στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

Συμφωνία για μοριακά τεστ από 20 ευρώ στη δυτική Θεσσαλονίκη

Γλυκά Νερά: «Μέσα σε 5 λεπτά ο θάνατος της Καρολάιν» κατέθεσε η ιατροδικαστής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρένο για Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε γεμάτο επιβάτες - Φωτιά κοντά στις γραμμές
Η αμαξοστοιχία IC54 (Αθήνα – Θεσσαλονίκη) παραμένει σταθμευμένη στον Σ.Σ Λειβαδιάς, λόγω πυρκαγιάς πλησίον των γραμμών
Τρένο για Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε γεμάτο επιβάτες - Φωτιά κοντά στις γραμμές