Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πανελλαδικές με συντελεστή βαρύτητας από τις σχολές - Πώς υπολογίζονται τα μόρια

Παραδείγματα υπολογισμού μορίων και στα τέσσερα επιστημονικά πεδία

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, που φέτος αρχίζουν στις 3 Ιουνίου.

Οι συντελεστές βαρύτητας ανά πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα καθορίστηκαν, για πρώτη φορά φέτος, με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος και ανακοινώθηκαν με την Φ.253.1/148469/Α5/18-11-2021 (Β΄5399) Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε βάσει του Ν.4777/2021.

Συνεπώς, τα ίδια τα ΑΕΙ πλέον συνδιαμορφώνουν την ακαδημαϊκή φυσιογνωμία κάθε Σχολής ή Τμήματος, καθορίζοντας τον συντελεστή βαρύτητας κάθε πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθήματος για εισαγωγή σε αυτά.

Ο τρόπος υπολογισμού μορίων των συμμετεχόντων στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2022 και εφεξής, καθώς και τα κριτήρια ισοβαθμίας καθορίζονται με νέα απόφαση της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως.

Δείτε εδώ την απόφαση για τα ΓΕΛ

Δείτε εδώ την απόφαση για τα ΕΠΑΛ

Ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου που συμμετέχει στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2022 και εφεξής για εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων, γίνεται ως εξής: ο γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού, όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας, όπως αυτός καθορίστηκε με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος.

Τα τέσσερα ανωτέρω γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί 1.000, για να προκύψει ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου.

Δεδομένου του γεγονότος ότι οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων, όπως τέθηκαν από τα Ιδρύματα, σε κάποιες περιπτώσεις διαφέρουν μεταξύ Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων ιδίου γνωστικού αντικειμένου, ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων.

Ακολουθούν ενδεικτικά παραδείγματα υπολογισμού μορίων και στα τέσσερα επιστημονικά πεδία:
p1p2p3p4

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

«Τέλος» το πρόστιμο σε ανεμβολίαστους - Παράθυρο για διαγραφή προστίμων

Λαμπάδες - μάνικες βενζίνης και… rapid test κυριαρχούν φέτος το Πάσχα (ΦΩΤΟ)

Θρίλερ με τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ