Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μια φωτογράφιση για την ειρήνη στις ανθισμένες ροδακινιές της Βέροιας (ΦΩΤΟ)

Πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά τις πρώτες μάχες του πολέμου στην Ουκρανία

Τα χρώματα των ανθισμένων ροδακινιών της Ελλάδας έγιναν αντίδοτο σε έναν πόλεμο στην «καρδιά» της Ευρώπης. Λίγες ημέρες μετά τις πρώτες μάχες στην Ουκρανία, μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στην Ημαθία, οι διαδρομές μέσα στις πολύχρωμες καλλιέργειες έγιναν, μέσα από μερικά φωτογραφικά κλικ, ένα σύμβολο ειρήνης.

«Η βασική ιδέα για τη φωτογράφιση ήρθε από την τωρινή κατάσταση του πόλεμου. Έναυσμα αποτέλεσε η συμμετοχή του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας στον διαγωνισμό φωτογραφίας, με θέμα τις ανθισμένες ροδακινιές, που πραγματοποιείται στην περιοχή μας από τον Τουριστικό Όμιλο Βέροιας Τ.Ο.Β και την Ένωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων Κεντροδυτικής Μακεδονίας», εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος Β' της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτογράφων Δημήτρης Κοντσίδης, επαγγελματίας φωτογράφος από τη Βέροια, που ανέλαβε και συντόνισε την πρωτοβουλία. Μια φωτογράφιση ιδιαίτερη, στην οποία συμμετείχαν μικροί και μεγαλύτεροι κάτοικοι της περιοχής- και όχι μόνο.

«Στη φωτογράφιση που σκεφτήκαμε, συμμετείχαν μικροί φίλοι της φύσης από τις παιδικές χορευτικές ομάδες του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας. Η οργάνωση έγινε από το Δ.Σ του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας. Όλα τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την ιδέα», ανέφερε ο κ. Κοντσίδης, σύμφωνα με τον οποίο την ομορφότερη «πινελιά» στα φωτογραφικά καρέ όλης της εκδήλωσης έδωσε η συμμετοχή των μικρών παιδιών της περιοχής, που ξεχύθηκαν στον κάμπο με τις ροδακινιές.

 

Σύμβολο ειρήνης οι ανθισμένες ροδακινιές

«Έκλεψαν την παράσταση και μας συγκίνησαν. Χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς, που αφιέρωσαν χρόνο για να συμμετέχουν τα παιδιά τους. Ήταν κάτι που δεν έχει γίνει ξανά. Τα μικρούλια απόλαυσαν τη φύση και η εμπειρία ήταν κάτι ξεχωριστό, αφού αφενός κατάφεραν να συμμετέχουν σε μια δράση μετά από καιρό ελέω Covid-19, αφετέρου ήρθαν σε επαφή με τον κάμπο της Βέροιας, που τα τελευταία χρόνια "ταξιδεύει" πια σε όλο τον κόσμο με τις εικόνες του!», εξήγησε ο φωτογράφος.

Τα μικρά «μοντέλα» της φωτογράφισης ειρήνης είδαν από κοντά όλα τα χρώματα που σχηματίζουν «τη μαγική εικόνα που μέχρι τότε έβλεπαν σαν πολύχρωμο σεντόνι να απλώνεται στον κάμπο από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους», ενώ ο κάμπος γέμισε χαμόγελα, σε μια «...ιδανική ευκαιρία να "ξορκίσουμε" και τον πόλεμο και την πανδημία», σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτογράφων ΚΔ Μακεδονίας.

fotografisi_rodakinies_4.jpeg

Αν υπάρχει ένα μήνυμα που οι συμμετέχοντες στη δράση θα ήθελαν να δώσουν με τις εντυπωσιακές, γεμάτες χρώμα και χαμόγελα φωτογραφίες, που «γεννήθηκαν» από τη δραστηριότητα αυτή των φωτογραφικών φακών, είναι πως ένα δέντρο μπορεί να πει «όχι» στην καταστροφή που φέρνει ένας πόλεμος. «Μακάρι να μπορέσει να γίνει και ο κάμπος αυτός ένα σύμβολο της ειρήνης. Η ομορφιά του ξεχωρίζει από την αρχαιότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντσίδης.

«Η ειρήνη, η ευημερία και η ευτυχία δεν είναι προνόμιο μερικών, αλλά δικαίωμα όλων. Για παράδειγμα, ο Ηρόδοτος τοποθετεί στη συγκεκριμένη περιοχή τους "κήπους του Μίδα", ο Θεόφραστος ονομάζει τους καρπούς "μηδικά μήλα"... Όλα αυτά μας δείχνουν το καλό που μπορεί να υπάρχει από κάτι τόσο φυσιολογικό, όπως τα καρποφόρα δέντρα που μας προσφέρει η ίδια η φύση», τόνισε ο Έλληνας φωτογράφος.

 

Το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας με τις όμορφες φορεσιές

Οι ανθισμένες ροδακινιές όμως δεν συνδυάστηκαν μόνο με τη χαρά των μικρών παιδιών, αφού και το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας βοήθησε για την υλοποίηση ενός ακόμη εντυπωσιακού φωτογραφικού πρότζεκτ, που εξελίχθηκε παράλληλα. «Η έτερη φωτογράφιση έγινε για τη συμμετοχή του Λυκείου στην ειδική κατηγορία που δημιουργήθηκε φέτος από την επιθυμία των συλλόγων να συμμετέχουν και αυτοί στο διαγωνισμό. Κάθε σύλλογος φωτογραφήθηκε, με σκοπό να στείλουν τα μέλη το δικό τους ανοιξιάτικο, γιορτινό μήνυμα», σχολίασε ο κ. Κοντσίδης, τονίζοντας πως τα τελευταία χρόνια την προβολή δέχεται με χαρά και η τοπική αγροτική κοινότητα.

fotografisi_rodakinies_1.jpeg

«Είναι χαρακτηριστικό αυτό που έγινε το πρωινό που πήγαμε στην πρώτη τοποθεσία για να βγάλουμε τις φωτογραφίες με τις φορεσιές από τον τόπο μας. Εκεί έτυχε ο ιδιοκτήτης, αγρότης ο ίδιος, να βρίσκεται στο χωράφι του. Με πολλή χαρά μας έδωσε άδεια να χρησιμοποιήσουμε τη γη του και ανέφερε μάλιστα πως όλη αυτή η δημοσιότητα για το συγκεκριμένο φυσικό φαινόμενο έχει πολύ μεγάλη αξία για την περιοχή, κάτι που όλο και περισσότεροι αγρότες όπως ο ίδιος αναγνωρίζουν», εξήγησε ο αντιπρόεδρος Β' της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτογράφων. Ερωτηθείς για το βασικό συστατικό μιας επιτυχημένης φωτογράφισης, σημείωσε πως τοποθεσία και επιθυμία πηγαίνουν χέρι χέρι σε αυτές της περιπτώσεις.

Θα ενθουσιαστεί το κοινό με τα φωτογραφικά καρέ; «Ελπίζουμε το αποτέλεσμα να αρέσει! Το "μυστικό" σε κάθε φωτογράφηση είναι η καλή διάθεση ανάμεσα στους ανθρώπους που συμμετέχουν. Τα κορίτσια που φωτογραφήθηκαν, οι κυρίες από το Δ.Σ. του Λυκείου, είχαμε όλοι μια πολύ καλή συνεργασία κι ελπίζω να αποτυπώθηκε στις εικόνες. Φυσικά σε όλα αυτά πρωταγωνιστής ήταν και το πανέμορφο τοπίο που απλόχερα μας έχει χαρίσει η ίδια φύση σε αυτά τα μέρη. Όλοι που συμμετείχαμε, ευχόμαστε ένα πράγμα: μια αρχή για την ειρήνη», κατέληξε ο κ. Κοντσίδης.

fotografisi_rodakinies_2.jpeg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Θεσσαλονίκη: Επιτέθηκε σε φίλους του ΠΑΟΚ στο Παλαί – Είχε στην κατοχή του και σουγιά

Θεσσαλονίκη: Πετούσε μπάζα στα Ιαματικά Λουτρά της Θέρμης (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη: Έργα και κλειστές λωρίδες από βδομάδα σε περιφερειακό και Μουδανιών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ