Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πιστοποιητικό εμβολιασμού – νόσησης: Οι 3 περιπτώσεις που παραμένει υποχρεωτικό

Στη δημοσιότητα το ΦΕΚ για την άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό

Eδώ και περίπου δυο εβδομάδες έχουν καταργηθεί τα πιστοποιητικά εμβολιασμού με εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους να εισέρχονται κανονικά σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΦΕΚ για νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κέντρα αποκατάστασης ισχύουν τα εξής για εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους:

Οι πλήρως εμβολιασμένοι, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 και οι νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9, συνοδοί ασθενών δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο πριν την είσοδό τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας περιλαμβανομένων και των δημόσιων και ιδιωτικών ιατρείων.

Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες συνοδοί ασθενών υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την είσοδό τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας περιλαμβανομένων και των δημόσιων και ιδιωτικών ιατρείων.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 και οι νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9, συνοδοί νοσηλευόμενων ασθενών υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test) εντός 48 ωρών πριν την είσοδό τους σε κάθε άλλη δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας.

Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες συνοδοί νοσηλευόμενων ασθενών υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την είσοδό τους σε κάθε άλλη δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας.

Για μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων/ΑμεΑ, οικοτροφεία, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια), δομές παιδικής προστασίας, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ) και κέντρα κοινότητας και στρατόπεδα, παραμένει υποχρεωτικό το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Λειτουργία επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ανοιχτής φροντίδας και υποστήριξης ηλικιωμένων με τη συμμετοχή μόνο προσώπων που

α) είτε επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9,

β) είτε επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9,

γ) είτε υπόκεινται, πριν την είσοδό τους στους χώρους αυτούς και με ευθύνη των εν λόγω δομών, σε διαγνωστικό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Στον αθλητισμό προβλέπονται τα εξής:

  • Λειτουργία των ανοικτών και κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες από αθλητές σωματείων, στα ατομικά και ομαδικά αθλήματα, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, και των προϋποθέσεων που καθορίζονται στις οδηγίες που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Οι επαγγελματίες αθλητές και οι προπονητές σωματείων που δεν έχουν πλήρως εμβολιασθεί ή νοσήσει, κατά την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 9, υποχρεούνται στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 μία φορά την εβδομάδα (PCR ή rapid test).
  • Σε κάθε περίπτωση, αθλητές και προπονητές σωματείων που είναι εμβολιασμένοι και έχουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού ή άλλα συμπτώματα συμβατά με κορονοϊό COVID-19 ή που είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος, υποβάλλονται στον προληπτικό έλεγχο με τεστ αντιγόνου για κορονοϊό COVID-19, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Τα μέτρα που ισχύουν

Αναστολή covid pass.

Αίρεται εδώ και μέρες η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους, κλειστούς και ανοιχτούς εκτός απο όσους αναφέρθηκαν παραπάνω. Ετσι, η πρόσβαση σε χώρους εστίασης και σε εμπορικά καταστήματα θα γίνεται χωρίς την επίδειξη πιστοποιητικό. Επίσης επανέρχεται η χωρητικότητας στο 100%.

Πλέον εμβολιασμένοι και μη θα μπορούν να καθίσουν σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε ταβέρνες και εστιατόρια, να ψωνίσουν από μαγαζιά χωρίς να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή rapid test οι ανεμβολίαστοι.

Υπενθυμίζεται οτι οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούσαν να εισέλθουν στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης ενώ στους εξωτερικούς κάθονταν με την επίδειξη αρνητικού rapid test. Με αρνητικό rapid test μπορούσαν επίσης να κάνουν τα ψώνια τους σε μαγαζιά.

-Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας. Επιπλέον οι ταξιδιώτες δεν υποχρεούνται στην επίδειξη του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο στη χώρα.

Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, υποχρεούνται σε ένα ράπιντ τέστ την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) , με εξαίρεση τις ΜΦΗ που παραμένουν τα 2 rapid τεστ την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Τι ισχύει με μάσκες

Συνεχίζει να παραμένει υποχρεωτική η χρήση της σε εσωτερικούς όπως σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και εξωτερικούς χώρους ενώ, όπως τόνισε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης δεν αποκλείεται η κατάργηση της μάσκας από τον Ιούνιο. Παράλληλα δήλωσε ότι αναμένει νέα έξαρση από το φθινόπωρο.

Δείτε το ΦΕΚ ΕΔΩ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Οξεία ηπατίτιδα: Πότε είναι ύποπτο ένα κρούσμα - Τα 2 κριτήρια και οι οδηγίες

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε κεντρικό εστιατόριο - Στο νοσοκομείο ο ιδιοκτήτης

Κορωνοϊός: Απότομη αύξηση στα λύματα - Πόσα κρούσματα σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τα κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων

Σύγχρονοι «Ιντιάνα Τζόουνς» στη Θεσσαλονίκη - Ψάχνουν κρυμμένο θησαυρό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ