Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οι Έλληνες πιο αγενείς οδηγοί στην Ευρώπη – Βρίζουν, κορνάρουν με το κινητό στο χέρι!

Tι δείχνει μεγάλη ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Ipsos και του ιδρύματος VINCI Autoroutes που έγινε σε 12.400 άτομα από 11 ευρωπαϊκές χώρες

Απρόσεκτοι, επικίνδυνοι και κυρίως επιθετικοί είναι οι Έλληνες οδηγοί, σύμφωνα με τη μεγάλη ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Ipsos και του ιδρύματος VINCI Autoroutes που έγινε σε 12.400 άτομα από 11 ευρωπαϊκές χώρες.

Οι Έλληνες έχουν την αρνητική πρωτιά των πιο αγενών οδηγών της Ευρώπης, καθώς η πλειονότητά τους απάντησε θετικά σε ερωτήματα για ανάρμοστη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της οδήγησης. 

Επικίνδυνοι οι Έλληνες οδηγοί: Μιλάνε στο τηλέφωνο, βρίζουν και αφαιρούνται στο τιμόνι-1

Το 67% παραδέχτηκε ότι έχει βρίσει άλλο οδηγό, το 63% έχει κορνάρει χωρίς λόγο σε άλλο οδηγό (παρόμοια επίδοση έχει και η Ισπανία) και το 50% έχει κρατήσει υπερβολικά μικρή απόσταση με το όχημα άλλου οδηγού που τον εκνευρίζει. Παράλληλα, η Ελλάδα ήταν τρίτη χώρα στις θετικές απαντήσεις στις ερωτήσεις «αν έχετε προσπεράσει δεξιά σε αυτοκινητόδρομο» και «αν έχετε κατεβεί από το όχημα για να εξηγηθείτε με άλλον οδηγό».

Το πρόβλημα, πάντως, είναι γενικότερα ευρωπαϊκό: το 97% των οδηγών στην έρευνα (και το 96% των Ελλήνων) απάντησε θετικά στην αξιολόγηση του πώς οδηγούν οι ίδιοι. Όταν, όμως, αντιστρέφεται το ερώτημα, τότε πάντα φταίνε οι άλλοι οδηγοί, καθώς το 91% των Ελλήνων και το 79% των Ευρωπαίων αναφέρει τουλάχιστον ένα αρνητικό επίθετο για να περιγράψει την οδηγική συμπεριφορά των άλλων.

Πρώτη βγαίνει κατά μέσο όρο η χώρα μας και στην επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά. Το 48% των Ελλήνων οδηγάει χωρίς να φοράει ζώνη, το 41% μιλάει στο τηλέφωνο χωρίς εξαρτήματα hands-free και το 27% έχει οδηγήσει στη ΛΕΑ (πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό από όλες τις ερωτώμενες χώρες).

Επικίνδυνοι οι Έλληνες οδηγοί: Μιλάνε στο τηλέφωνο, βρίζουν και αφαιρούνται στο τιμόνι-2

Αν και θεωρούν την υπερβολική ταχύτητα ως την κορυφαία αιτία τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων, το 86% των Ελλήνων και γενικότερα των Ευρωπαίων οδηγών παραδέχεται ότι ξεπερνάει το όριο ταχύτητας. Επιπροσθέτως, όσον αφορά στην οδηγική συμπεριφορά, το 49% των Ελλήνων δεν χρησιμοποιεί τα φλας και το 16% παραδέχεται ότι οδηγεί υπό την επήρεια υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ.

Οι Έλληνες αναδεικνύονται σε πρωταθλητές της χρήσης του τηλεφώνου στο τιμόνι: είτε το έχουν χρησιμοποιήσει για κάποια κλήση με ή χωρίς ακουστικά, είτε για να απαντήσουν σε κάποιο μήνυμα (το 27%), είτε ακόμη και για να δουν κάποια ταινία (το 9%), το 83% έχει χρησιμοποιήσει σε κάποιο πλαίσιο το κινητό του κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Μάλιστα, το 16% παραδέχεται ότι είχε ή παραλίγο να έχει ατύχημα εξαιτίας της χρήσης του κινητού.

Γενικότερα, η έλλειψη προσοχής αναδεικνύεται στο μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο πρόβλημα κατά τη διάρκεια της οδήγησης, καθώς το 78% των Ελλήνων οδηγών και το 82% των Ευρωπαίων παραδέχεται ότι στρέφει το βλέμμα του εκτός δρόμου για περισσότερο από 2 δευτερόλεπτα. Παράλληλα, το 54% των οδηγών στην Ελλάδα αναγνωρίζει ότι κάποιες φορές είναι λιγότερο συγκεντρωμένο και ότι αφαιρείται κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Τέλος, ενδιαφέρον έχει και το εύρημα ότι το 46% των Ελλήνων (και το 42% των Ευρωπαίων) συνεχίζουν την οδήγηση αν και νιώθουν πολύ κουρασμένοι, γιατί είναι υποχρεωμένοι.

Πηγή: kathimerini

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Έρχεται ο πρώτος καύσωνας με 37άρια – Πότε χαλάει ο καιρός με βροχές (ΧΑΡΤΕΣ)

Θεσσαλονίκη: Τα 4 μέρη που θα γυριστεί η ταινία Χόλυγουντ με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο

ΕΠΙΣΗΜΟ – Ευλογιά των Πιθήκων: Εμβόλια για 2 κατηγορίες ατόμων στην Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ