Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στις φλόγες η Αθήνα: Καίγονται σπίτια, αυτοκίνητα - Από που ξεκίνησε η φωτιά (VIDEO)

Οι κάτοικοι της Άνω Βούλας ήδη έλαβαν ειδοποίηση στα κινητά τους από την Πολιτική Προστασία

Eκκένωση της περιοχής Πανοράματος στην Άνω Βούλα πραγματοποιείται αυτή την ώρα καθώς οι φλόγες από την πυρκαγιά που ξέσπασε στην Άνω Γλυφάδα νωρίτερα έχουν φθάσει ήδη σε κατοικημένη περιοχή και στις αυλές των σπιτιών, όπως μετέδωσε το skai.gr.

Ένας πυροσβέστης μεταφέρθηκε με αναπνευστικά προβλήματα στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, σε καλή κατάσταση.

Μάλιστα υπάρχουν αναφορές ότι καίγονται σπίτια. Ο άνεμος είναι ισχυρός και ήδη έχουν καεί άλση και παρκάκια μέσα στο Πανόραμα.

Σταθμοί του ΕΚΑΒ μεταβαίνουν στην περιοχή του Αγίου Νεκταρίου στη Βούλα προκειμένου να προσφέρουν πρώτες βοήθειες σε όποιον χρεαστεί.Ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος έδωσε την εντολή ν' ανοίξει το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Βούλας, προκειμένου να φιλοξενηθούν στις αίθουσες όσοι κάτοικοι της περιοχής έχουν αναγκαστεί να εκκενώσουν τις κατοικίες τους.

fwtia_glyfada_spiti_xr_2.jpg
fotia-voyla_ape.jpg

Οι κάτοικοι της Άνω Βούλας  ήδη έλαβαν ειδοποίηση στα κινητά τους από την Πολιτική Προστασία ώστε να εκκενώσουν προς την πλατεία Άλσους.

Επίσης, στη Βούλα στις οδούς Λαμίας Αριστείδου και Διστόμου υπάρχει εισήγηση της Πυροσβεστικής να γίνει εκκένωση κυρίως λόγω του πυκνού καπνού .

Οι δυνάμεις ενισχύθηκαν και αυτή την ώρα από αέρος επιχειρούν έξι πυροσβεστικά αεροσκάφη «καναντέρ», τέσσερα ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα συντονιστικό αλλά και ένα ελικόπτερο του στρατού.

Στο έδαφος βρίσκονται 72 πυροσβέστες με 20 οχήματα και 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, με την συνδρομή υδροφόρων ΟΤΑ και εθελοντών πυροσβεστών.

Όπως μετέδωσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, η φωτιά ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στους πρόποδες του Υμηττού, στο τέρμα της οδού Μετσόβου. 

Εξαιτίας της βλάβης στον υποσταθμό, πολλές περιοχές των νοτίων προαστίων έχουν μείνει χωρίς ρεύμα. 

Λόγω της πυρκαγιάς στην Γλυφάδα υπάρχουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Συγκεκριμένα, γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας στη συμβολή των οδών Μακεδονομάχων και Ηροδότου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε γενική επιφυλακή έχει κηρυχθεί όλη η δύναμη της Αττικής, λόγω της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από την 'Ανω Γλυφάδα και έφτασε στην 'Ανω Βούλα.

Παράλληλα έχουν κινητοποιηθεί από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος δυνάμεις από Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα, καθώς εδώ και περίπου μία ώρα είναι σε εξέλιξη και δεύτερη πυρκαγιά στο βουνό του Υμηττού.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από την πυροσβεστική, ενώ η πυρκαγιά ήταν σε εξέλιξη μέσα στα σπίτια στην 'Ανω Βούλα, εκδηλώθηκε η δεύτερη εστία στο βουνό, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την πρώτη, σε σημείο με δάσος, όπου πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Η πυρκαγιά στην κατοικημένη περιοχή έχει προξενήσει σύμφωνα με την πρώτη εικόνα ζημιές σε αρκετά σπίτια, αλλά λόγω του ότι φαίνεται να εξασθενούν οι άνεμοι παρουσιάζει καλύτερη εικόνα και γίνεται αγώνας για την αντιμετώπιση συνεχών αναζωπυρώσεων, κυρίως από τις επίγειες δυνάμεις, πεζοπόρα τμήματα και εθελοντές.

Το μέτωπο που απασχολεί τους πυροσβέστες είναι της δεύτερης πυρκαγιάς στο βουνό, όπου εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί άνεμοι. Το μέτωπο αυτό αντιμετωπίζεται κυρίως από τις εναέριες δυνάμεις, οι οποίες ενισχύθηκαν.

Για την εικόνα της πυρκαγιάς αναμένεται ότι θα γίνει ενημέρωση αργότερα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

 

Από υποσταθμό της ΔΕΔΔΗΕ ξεκίνησε η πυρκαγιά

Στον υποσταθμό της ΔΕΔΔΗΕ στο δήμο Γλυφάδας και συγκεκριμένα στο τέρμα της οδού Μετσόβου στην Άνω Γλυφάδα, εντοπίζεται η αφετηρία της σημερινής πυρκαγιάς, που επεκτάθηκε και προς τη Βούλα, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Έχοντας εικόνα από την πρώτη στιγμή, ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου επιβεβαίωσε ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε στον συγκεκριμένο υποσταθμό υψηλής τάσης, περιγράφοντας πως «προφανώς κάτι έγινε στον υποσταθμό και από εκεί μοιράστηκε η φωτιά σε μικρές εστίες», για να ακολουθήσει προσπάθεια της Πυροσβεστικής, αλλά και της δημοτικής αρχής για την κατάσβεσή της.

Παρόλο που οι υποσταθμοί υπάγονται στο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., δηλαδή στο Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (σύμφωνα με το Ν. 4001/2011), εντούτοις οι εικόνες από το φλεγόμενο υποσταθμό στην Άνω Γλυφάδα μαρτυρούν την εγκατάλειψη και την έλλειψη σχετικής προετοιμασίας λόγω και της καλοκαιρινής περιόδου, καθώς ψηλά και ξερά χόρτα φαίνεται να «στραγγαλίζουν» την υποδομή του υποσταθμού, δημιουργώντας τις πλέον ευνοϊκές συνθήκες για την έναρξη πυρκαγιάς, δεδομένων των υψηλών θερμοκρασιών.

Στις υψηλές θερμοκρασίες, άλλωστε, όπως και στους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή απέδωσε ο κ. Παπανικολάου την ταχύτητα μετάδοσης της πυρκαγιάς και προς τη Βούλα, η οποία ξεκίνησε από τον υποσταθμό.

Εντούτοις, οι μαύροι καπνοί που είναι ορατοί στην ευρύτερη περιοχή έχουν θορυβήσει τους κατοίκους των όμορων δήμων αλλά και της Αττικής, όταν μάλιστα δεν έχει συμπληρωθεί ούτε ένας χρόνος από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, η οποία, όπως και στην περίπτωση της Γλυφάδας, ξεκίνησε από έναν αντίστοιχο υποσταθμό στη δικαιοδοσία του ΔΕΔΔΗΕ, αφήνοντας πίσω της χιλιάδες καμένα στρέμματα και μια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή για την Αττική.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Προς Βούλα κινείται η φωτιά - Ενεργοποίηση 112 για απομάκρυνση κατοίκων (VIDEO)

«Πανδημία» με ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων - Πού οφείλεται

Μωβ μέδουσες: Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση τσιμπήματος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ