Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βόρεια Εύβοια: «Πράσινα» βήματα για την επανεκκίνηση

Προγράμματα για τόνωση του τουρισμού και της ανάπτυξης της περιοχής, σε ένα νησί που ακόμη μετράει τις πληγές του από τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Το δικό της στοίχημα για να κάνει επανεκκίνηση μετά την καταστροφή που υπέστη πέρυσι με τις πυρκαγιές δίνει η Βόρεια Εύβοια.

Οι εικόνες με τις φωτιές που έπληξαν χωριά όπως η Λίμνη, η Αγία Άννα και οι Ροβιές σίγουρα έμειναν χαραγμένες στη μνήμη όλων μας. Πολύ περισσότερο αυτών που τις βίωσαν εκ του σύνεγγυς, αυτών που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, τα δάση της περιοχής τους να καίγονται….

voreia_evoia_kamena.jpg

Σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο μετά, η θέα του καμένου δάσους προκαλεί μια πίκρα, μια στεναχώρια για όσα χάθηκαν. Κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν την θλίψη τους για ό,τι έγινε πέρυσι τον Αύγουστο. «Ακόμη ανατριχιάζω όταν τα θυμάμαι… Η θάλασσα ήταν μαύρη, είχε γεμίσει στάχτες. Πολλά χωριά έχουν καταστραφεί.. Θα χρειαστούν χρόνια για να γίνουν όπως πριν», ανέφερε στο «ΤyposThes» μια εργαζόμενη και κάτοικος από την Αιδηψό.

voreia_evoia_rovies.jpg
voreia_evoia_rovies2.jpg

Στο δρόμο για τις Ροβιές

Η φημισμένη λουτρόπολη ήταν από τις περιοχές που γλύτωσαν από τις φλόγες. Οι γειτονικές της περιοχές όμως δεν στάθηκαν τόσο τυχερές. Ο τουρισμός είναι το μεγάλο στοίχημα. Να έρθει κόσμος για να καλυφθεί η οικονομική ζημιά. Ο κορωνοϊός είχε στερήσει επί δύο χρόνια έσοδα. Έβαλε πολλαπλά εμπόδια. Τώρα οι ελπίδες όλων στρέφονται στους επισκέπτες, εντός και εκτός συνόρων.

voreia_evoia_aidipsos_spitia.jpg

Σπίτι στην Αιδηψό

«Μακάρι φέτος να έχουμε κόσμο. Πέρυσι ήταν δύσκολη χρονιά και με τον Covid19  τον αμέσως προηγούμενο χρόνο, είχαμε μείωση των επισκεπτών», σημείωσε εργαζόμενη στον τουρισμό.

green_production_1.jpg

Στιγμιότυπο από masteclass του Evia Film Project

Νέες πρωτοβουλίες βάζουν σπόρους για ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό είναι και το Evia Film Project που διεξάγεται μέχρι και την Κυριακή 19 Ιουνίου στην Αιδηψό, στην Αγία Άννα και στην Λίμνη. Είναι ένα από τα έργα «Φωτοδότες», που εντάσσονται στο ειδικό πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ανασυγκρότηση και αποκατάσταση της Βόρειας Εύβοιας. Πέντε μέρες, δώδεκα ταινίες οικολογικού περιεχομένου, συζητήσεις, masterclass σε ένα φεστιβάλ που στοχεύει στο "πράσινο σινεμά" και στην προώθηση κινηματογραφικών πρότζεκτ για την αφύπνιση όλων μας σχετικά με τις ολέθριες συνέπειες της περιβαλλοντικής καταστροφής και της κλιματικής αλλαγής.

kyma_festival_center.jpg

 Από το ενημερωτικό υλικό που είναι με ανακυκλωμένο χαρτί, μέχρι τα αναμνηστικά μεταλλικά παγουράκια για το νερό και τα ψυγειάκια στους χώρους των δράσεών του για το απαραίτητο refill (για να μειωθεί και η χρήση πλαστικών μπουκαλιών), και το περιεχόμενο των ταινιών και ντοκιμαντέρ που είναι υπέρ της προστασίας του πλανήτη, ο τρίτος πόλος δράσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (9μετά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο), έρχεται να δώσει μια «πράσινη» ανάσα σε μια πολύπαθη περιοχή. Να δείξει πως «η Εύβοια μπορεί να αναγεννηθεί στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας, με σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον αλλά και απέναντι στην αναγκαιότητα της ανάπτυξης», όπως ανέφερε και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΦΚΘ κ. Ορέστης Ανδρεαδάκης κατά την έναρξη του Evia Film Project.

voreia_evoia_limni.jpg

H Λίμνη

Δεκάδες κινηματογραφιστές έφτασαν στην περιοχή, όπως και πλήθος προσκεκλημένοι. Το πρόγραμμα ήταν μια αφορμή για επίσκεψη την Βόρεια Εύβοια. Έναν τόπο που έχει πολλά να δώσει. Με ευγενικούς κατοίκους, που θα σε βοηθήσουν πρόθυμα σε μια αναποδιά (και μιλώ εκ πείρας), με προσιτές τιμές στο φαγητό, στα beach bar, στην διαμονή.

voreia_evoia_dromos.jpg

Ο δρόμος Αιδηψού -Λίμνης

Με πεντακάθαρες παραλίες, όμως με αρκετά προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Για παράδειγμα ο δρόμος από Αιδηψό προς Λίμνη είναι κλειστός για οχήματα, καθώς σημειώνεται πτώση βράχων (ειδικά μετά από έντονη βροχή). Ωστόσο χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια, με ευθύνη των οδηγών, όπως μας είπε εργαζόμενη σε κατάστημα εστίασης του νησιού.

voreia_evoia_aidipsos_iamatika.jpg

Παραλία στην Αιδηψό

Στο κομμάτι τόνωσης του τουρισμού πρόσφατα ανακοινώθηκε και ένα ειδικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 5 εκατ. ευρώ για ειδικό ψηφιακό “ πάσο” - έως 150 ευρώ για τη βόρεια Εύβοια και έως 300 ευρώ για τη Σάμο, ώστε πολίτες της χώρας να κάνουν διακοπές στους δύο παραπάνω τόπους με χρήση του ποσού σε διαμονή, εστίαση ή μεταφορές. Για την Εύβοια το voucher αφορά στους δήμους Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας, Ιστιαίας-Αιδηψού.

voreia_evoia_aidipsos.jpg

Ουσιαστικά πρόκειται για ανεξάρτητο πρόγραμμα από το νέο ανανεωμένο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ και το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, ο προϋπολογισμός του οποίου είναι επίσης αυξημένος και ανέρχεται φέτος στα 35 εκατ. ευρώ.

aidipsos_loytra.jpg

Οι ιαματικές πηγές συγκεντρώνουν πλήθος τουριστών κυρίως τρίτης ηλικίας

Ο ιαματικός τουρισμός, ιδιαίτερα στην Αιδηψό, φέρνει κάθε χρόνο πολλούς τουρίστες, τρίτης κυρίως ηλικίας. Στο φέρυ για την επιστροφή μια παρέα από κυρίες άνω των 65 ετών φωτογραφίζονταν με θέα τον Αγιόκαμπο.  

agioakampos.jpg

Ο Αγιόκαμπος. Στο πορθμείο του θα πάρετε φέρυ για Γλύφα αν ταξιδεύετε προς Βόρεια Ελλάδα.

Το άκουσμα της γλώσσας μού θύμισε ιταλικά. Στην ερώτηση του τόπου προέλευσής τους μού είπαν πως είναι από την Ρουμανία. «Περάσαμε επτά μέρες εδώ. Ήταν πολύ όμορφα και ελπίζουμε να επιστρέψουμε κάποια στιγμή ξανά για διακοπές εδώ», είπε μια κυρία από το γκρουπ.

Ελπίζουμε κι εμείς πως θα μεταφέρουν την θετική εμπειρία τους στους συντοπίτες τους. 

Σημείωση: Την ώρα που γράφονταν αυτές οι λέξεις ξέσπασε μεγάλη φωτιά στην Εύβοια με τις αρχές να δίνουν εντολή να εκκενωθεί το χωριό Κρεμαστός. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Θεραπευτικές ενδείξεις για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου με κάνναβη
Επιστημονική εκδήλωση για τη φαρμακευτική κάνναβη θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Θεσσαλονίκη: Θεραπευτικές ενδείξεις για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου με κάνναβη