Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Προειδοποίηση για πολύ υψηλή επικινδυνότητα για πυρκαγιές

Σε ποιες περιοχές ο μεγαλύτερος κίνδυνος

Προειδοποίηση για μεγάλη πιθανότητα πυρκαγιάς εξέδωσε η πυρομετεωρολογική μονάδα FLAME*, για την Πέμπτη 14.07.2022 .

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, σημαντική επιδείνωση θα παρουσιάσουν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες την Πέμπτη 14.07.2022 σε μεγάλο τμήμα της νότιας και ανατολικής Ελλάδας, καθώς αναμένεται ενίσχυση των Β/ΒΑ ανέμων σε εντάσεις που θα ξεπερνούν τα 6 μποφόρ. Ειδικότερα, και σύμφωνα με την ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων από την πυρομετεωρολογική μονάδα FLAME*, για την Πέμπτη 14.07.2022 αναμένουμε : 

-Πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε ΑττικήΒοιωτία, Κ. και Ν. ΕύβοιαΑργολίδαΚυκλάδεςΛέσβοΧίο, Ν. και Αν. Κρήτη
-Στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι Β/ΒΑ άνεμοι θα "ευθυγραμμίζονται" με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

Επιπρόσθετα, επισημαίνεται ότι την Πέμπτη 14.07.2022:

Υψηλή επικινδυνότητα εξαιτίας των τοπικά ενισχυμένων ανέμων αναμένεται σε ΚορινθίαΛακωνίαΙκαρίαΚάσο και Κάρπαθο

Τοπικά υψηλή επικινδυνότητα, τροφοδοτούμενη από υψηλές θερμοκρασίεςχαμηλή ατμοσφαιρική υγρασία και σχετικά ενισχυμένους ανέμους αναμένεται σε τμήματα της Ροδόπης, του Έβρου, της Αν. Φθιώτιδας, της Φωκίδας και της Αρκαδίας

Τέλος, τα προγνωστικά στοιχεία που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα υποδεικνύουν συνέχιση των δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών και την Παρασκευή 15.07.2022, με περισσότερο έμφαση στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και της Εύβοιας. 

Η πυρομετεωρολογική μονάδα FLAME*  του ΕΑΑ / meteo.gr θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα προγνωστικά και πραγματικά δεδομένα, επικαιροποιώντας και εξειδικεύοντας τις εκτιμήσεις για τις περιοχές όπου αναμένονται οι δυσμενέστερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες. Οι χάρτες επικινδυνότητας, οι οποίοι βασίζονται στο Καναδικό Σύστημα Πυρομετεωρολογικών Δεικτών κατάλληλα προσαρμοσμένο στο πυρικό περιβάλλον της Ελλάδας, είναι επίσης διαθέσιμοι καθημερινά μέσα από την αρχική σελίδα του meteo.gr. 

* Το ερευνητικό έργο FLAME υποστηρίζεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) στο πλαίσιο της Δράσης "2η Προκήρυξη ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση των Μεταδιδακτορικών Ερευνητών/τριών (Αριθμός Έργου: 00559). Μπορείτε να ακολουθήσετε τις σχετικές ανακοινώσεις και μέσα από τη σελίδα The FLAME project στο Facebook.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ