Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Συρεγγέλα: «Μεγάλη αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας

Η κ. Συρεγγέλα μίλησε για την οικογενειακή βία και την αύξηση των περιστατικών

H  υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για την ενδοοικογενειακή βία και την μεγάλη αύξηση των περιστατικών τα τελευταία χρόνια.

Η κ. Συρεγγέλα μίλησε για την οικογενειακή βία και την αύξηση των περιστατικών.

«Είναι σημαντικό να ξέρουν οι γυναίκες ότι υπάρχει δομή στήριξης θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, έμφυλης και οικογενειακής βίας, είναι 43 συμβουλευτικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία και με τους Δήμους αλλά και με το Κέντρο Θεμάτων Ισότητας, οπού εκεί μπορούν να βρουν στήριξη ψυχολογική αλλά πλέον και εργασιακή στήριξη», ανέφερε αρχικά.

«Η 24ωρη γραμμή που υπάρχει είναι το 15900, και εκεί  υπάρχουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, που μπορούν να τις παραπέμψουν στο πλησιέστερο συμβουλευτικό κέντρο, αλλά μέσω της πλατφόρμας metoo.gr μπορούν να βρουν όλες τις πληροφορίες για το ποιο είναι το πλησιέστερο συμβουλευτικό κέντρο που μπορούν να πάνε, εκεί επίσης προσφέρεται και νομική στήριξη χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Επιπλέον υπάρχουν 19 ξενώνες όπου εκεί μπορούν να φιλοξενηθούν οι γυναίκες μαζί με τα ανήλικα παιδιά τους, για κάποιο χρονικό διάστημα, προκειμένου να απομακρυνθούν από το κακοποιητικό περιβάλλον. Το σημαντικό είναι αυτές οι γυναίκες να βρουν δουλειά και το κράτος να καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των μισθολογικών αναγκών τους», πρόσθεσε.

«Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα περιστατικά. Δεν σημαίνει όμως ότι έχει αυξηθεί η βία. Κατά τη διάρκεια του lockdown, στις διακοπές των Χριστουγέννων, που περνάει πολύ χρόνο μαζί, ένα ζευγάρι που έχει ήδη προβλήματα, αυξάνονται και εντείνονται τα περιστατικά βίας. Όλον αυτόν τον καιρό χρειάστηκαν υποστήριξη χιλιάδες γυναίκες, κάποιες από αυτές χρειάστηκαν και απομάκρυνση. Οι γυναίκες έχουν αρχίσει και μιλούν, κι αυτό είναι το σημαντικό. Πλέον στη χώρα μας δεν είναι ταμπού να μιλά η γυναίκα για την οικογενειακή βία», επεσήμανε χαρακτηριστικά η κ. Συρεγγέλα.

«Η πρόληψη είναι κάτι σημαντικό. Ήδη στα σχολεία από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, υπάρχουν στα εργαστήρια δεξιοτήτων, ειδικά μαθήματα για τον σεβασμό στην ισότητα, για την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ώστε τα παιδιά από μικρή ηλικία να μαθαίνουν ότι οφείλει να υπάρχει σεβασμός μεταξύ τους. Επίσης εμείς οι ίδιοι οι γονείς θα πρέπει να προσέχουμε πώς μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, και να τα μεγαλώνουμε κορίτσια και αγόρια με τον ίδιο τρόπο, δεν υπάρχουν για παράδειγμα, αντρικές ή γυναικείες δουλειές ή σπουδές», πρόσθεσε.

Οι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα

Η κ. Συρεγγέλα μίλησε μεταξύ άλλων και για τις γυναικοκτονίες στην Ελλάδα.

«Δυστυχώς στην χώρα μας υπάρχουν 12 με 15 γυναικοκτονίες τον χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί. Υπάρχουν από το 2010 τα στοιχεία. Δεν θα μπούμε στη λογική ποιά χρονιά ήταν περισσότερες και ποιά λιγότερες, και μία να ήταν θα έπρεπε να μας προβληματίσει, γιατί είναι δολοφονίες γυναικών που με τις κατάλληλες δράσεις ευαισθητοποίησης και πρόληψης, είναι εγκλήματα που μπορούν να εξαλειφθούν, να μην υπάρχουν», τόνισε.

«Η γυναίκα θα πρέπει να προβληματιστεί με κάποιες ενδείξεις, με τη χρήση λεκτικής και σωματικής βίας, κτητικότητα, απειλές. Στο metoogreece.gr υπάρχουν οι αντίστοιχες πληροφορίες»,

»Επίσης αναπτύξαμε και ένα εργαλείο εκτίμησης κινδύνου. Ξεκίνησε πιλοτικά, και σύμφωνα με αυτό είναι ένα ερωτηματολόγιο που δίνεται στη γυναίκα, και σύμφωνα με τις ρωτήσεις που θα της κάνει και ανάλογα με τις απαντήσεις που θα δώσει, ο ειδικός θα καταλάβει κατά πόσο η γυναίκα αυτή θα πρέπει να απομακρυνθεί από το κακοποιητικό περιβάλλον, γιατί θα μπορούσε να είναι σύντροφος εκείνος που την κακοποιεί και όχι σύζυγος. Θα το συνδυάσουμε με το panic button, που θα είναι μία εφαρμογή που θα υπάρχει κρυπτοποιημένα στο κινητό της γυναίκας που θα το έχει, και μόλις το πατά να καλείται η αστυνομία», κατέληξε.

Πηγή megatv.com

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σολτς και Στόλτενμπεργκ: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία
«Θα υποστηρίξουμε την Ουκρανία στην άμυνά της, για όσο χρειαστεί, πολιτικά, οικονομικά, ανθρωπιστικά, αλλά και με την προμήθεια των απαραίτητων...
Σολτς και Στόλτενμπεργκ: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία
Bloomberg: Ελλάδα και άλλοι 6 πιέζουν την Κομισιόν για πλαφόν στο φυσικό αέριο
Η πρόταση της τσεχικής προεδρίας - Κρίσιμο το συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας στις 13 Δεκεμβρίου - Σύνοδος Κορυφής για το ενεργειακό στις 19 του...
Bloomberg: Ελλάδα και άλλοι 6 πιέζουν την Κομισιόν για πλαφόν στο φυσικό αέριο
Γκουτέρες: Ο κόσμος έχει υποσχεθεί να τερματίσει το AIDS αλλά είμαστε εκτός τροχιάς
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, υπενθύμισε ότι ο κόσμος έχει υποσχεθεί να τερματίσει το AIDS έως το 2030, αλλά όπως είπε διαπίστωσε ότι «βρισκόμαστε...
Γκουτέρες: Ο κόσμος έχει υποσχεθεί να τερματίσει το AIDS αλλά είμαστε εκτός τροχιάς