Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πύρινη λαίλαπα στην Αθήνα - Όσοι δεν εκκενώνουν, θα προσάγονται (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Οι φλόγες έφτασαν στα πρώτα σπίτια στο Ντράφι - Όσοι αρνούνται να απομακρυνθούν, θα προσάγονται

Στις φλόγες είναι πλέον τα πρώτα σπίτια στην Πεντέλη, καθώς το πύρινο μέτωπο που καίει από το απόγευμα δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως.

Οι εικόνες από το Ντράφι είναι συγκλονιστικές, αφού οι φλόγες να έχουν φτάσει στις αυλές των πρώτων σπιτιών, με ζημιές ήδη σε 4 σπίτια σύμφωνα με πληροφορίες.

Στις εικόνες που μεταδίδει το OPEN φαίνονται οι φλόγες που καίνε ήδη τα πρώτα σπίτια στο Ντράφι και τους πυροσβέστες να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να σώσουν τα σπίτια.

Την ίδια στιιγμή οι αρχές έχουν εντολή να απομακρύνουν τους πολίτες που σε πολλές περιπτώσεις δεν συμμορφώνονται με τα μηνύματα του 112 για εκκένωση, με κάθε τρόπο. 

Η εντολή που ακούγεται από τον ασύρματο είναι: «Όσοι αρνούνται να απομακρυνθούν, θα προσάγονται»

Οι πολύ ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δεν βοηθούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι ριπές του ανέμου φτάνουν μέχρι και τα 8 μποφόρ.

Οι Air Tractors δεν μπορούν να επιχειρήσουν και αποχωρούν. Παράλληλα δόθηκε εντολή να σηκωθούν 2 Canadair από Ελευσίνα και 2 Canadair από Θεσσαλονίκη.

Συνεχίζουν να επιχειρούν σε αυτές τις συνθήκες τα ελικόπτερα και ενισχύονται με άλλες εναέριες δυνάμεις από τη περιφέρεια.

Νωρίτερα, λίγο πριν τις 19:00, δόθηκε εντολή εκκένωσης στους κατοίκους στο Ντράφι, με προορισμό την Παλλήνη. Παράλληλα, εκτός του 112, στον Ντράφι άνθρωποι με ντουντούκες ενημερώνουν όσους δεν έχουν ακόμα φύγει, να εκκενώσουν άμεσα προς Παλλήνη.

Λίγα λεπτά πριν τις 8 το βράδυ, οι κάτοικοι στην Ανθούσα έλαβαν μήνυμα στα κινητά τους τηλέφωνα να εκκενώνουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς τον Γέρακα.

“Αν βρίσκεστε στην Ανθούσα, εκκενώστε τώρα προς Γέρακα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών”, αναφέρεται στο μήνυμα.

Παράλληλα, λόγω της πυρκαγιάς έχει δοθεί εντολή για διακοπή της κυκλοφορίας στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης, από το ύψος του νοσοκομείου 414 ΣΝΕΝ έως τη θέση Άγιος Πέτρος και στην οδό Καλλισίων και Παπαδιαμάντη προς Ντράφι.

Έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας και Φίλωνος προς Ντράφι και στην οδό Αναπαύσεως και Κλεισθένους προς Πεντέλη.

Την ίδια στιγμή, ο πυρομετεωρολόγος κ. Θεόδωρος Γιάνναρος ενημέρωσε με ανάρτησή του στο Facebook ότι η δασική πυρκαγιά στην Πεντέλη έχει λάβει άσχημες διαστάσεις και πως οι εργαζόμενοι αποχωρούν από τις εγκαταστάσεις στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Η δασική πυρκαγιά στην Πεντέλη έχει λάβει άσχημες διαστάσεις. Αποχωρούμε από τις εγκαταστάσεις μας στο ΕΑΑ, αλλά θα συνεχίσουμε να επιτηρούμε τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες και να ενημερώνουμε για ότι νεότερο προκύψει.
Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Παραμείνετε ενημερωμένοι. Παραμείνετε σε επαγρύπνηση, 
έγραψε χαρακτηστικά ο ίδιος. 

Για δύσκολη ημέρα έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός σε έκτακτη ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με τον ίδιο στο μεγάλο μέτωπο της Πεντέλης επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 60 πυροσβεστικά οχήματα. Ακόμα περιοδικά επιχειρούν 15 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. 

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για εγκλωβισμένους. Στο Συντονιστικό Κέντρο βρίσκεται σε διαρκή σύσκεψη η πολιτική ηγεσία με συμμετοχή και των υπουργών Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα. 

Ο Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε συγκεκριμένα: «Δύσκολη η σημερινή μέρα. Αρκετές από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σήμερα έλαβαν με΄γάλες διαστάσεις. Η σημαντικότερη εκδηλώθηκε στις 17:19 στην Πεντέλη. Αυτή τη στιγμή εξελίσσεται. Επιχειρούν 350 πυροσβέστες. 60 πυροσβεστικά οχήματα. Επιχειρούν 15 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. Τα εναέρια μέσα συνεχίζουν να επιχειρούν με γνώμονα την ασφάλεια των πτήσεων. Διαθέτουμε μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων. Έχει κινητοποιηθεί μεγάλη δύναμη από πολλές περιφέρειες της Ελλάδας για να πάνε στην Πεντέλη. 

Η πυρομετεωρολογική ενημέρωση από το Meteo.gr που αναλύει τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή της πυρκαγιάς, στην Πεντέλη, δεν είναι αισιόδοξη. Όπως καταγράφουν οι επιστήμονες του Εθνικού αστεροσκοπείου Αθηνών, οι άνεμοι το πρωί θα είναι χειρότεροι.

Συγκεκριμένα γράφει το Meteo.gr: «Στην ευρύτερη περιοχή και με βάση μετρήσεις από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr πνέουν Β/ΒΑ άνεμοι με μέσες εντάσεις που φτάνουν τα 5-6 μποφόρ και ριπές που προσεγγίζουν τα 50-60 km/h.

Με βάση την ανάλυση των τελευταίων διαθέσιμων προγνωστικών δεδομένων και για τις αμέσως επόμενες ώρες (19.07 18:00 –  20.07 04:00/05:00) περιμένουμε μικρή εξασθένιση των ισχυρών ανέμων και ανάκαμψη της υγρασίας της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης σε επίπεδα μεγαλύτερα του 10 %, βελτιώνοντας έτσι τις δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες που τώρα επικρατούν»

Μέχρι αυτήν την πρόβλεψη τα πράγματα είναι αισιόδοξα, όμως όπως αναφέρεται: «οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν εκ νέου από τις πρώτες πρωινές ώρες 04:00/05:00 (Τετάρτη 20.07.2022), οπότε και περιμένουμε εκ νέου ενίσχυση της έντασης των ανέμων και αύξηση της ευφλεκτότητας της νεκρής καύσιμης ύλης έως και τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης 20.07.2022.

Λόγω των μεγάλων εντάσεων του ανέμου και των ισχυρών ριπών, αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών), ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις από το κύριο μέτωπο.»

Δείτε φωτογραφίες του INTIME από τη μάχη με τις φλόγες:

fotia-penteli_6.jpg

fotia-penteli_5.jpg

fotia-penteli_7.jpg

fotia-penteli_4.jpg

Πηγές: in.gr, dikaiologitika

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο τραγικός θάνατος του Θόδωρου Αγγελόπουλου: «Εκτινάχθηκε και έπεσε σε φρεάτιο» (VIDEO)
Ο ηθοποιός Αλέξανδρος Μούκανος περιέγραψε πώς συνέβη το ατύχημα που στοίχισε την ζωή στον γνωστό σκηνοθέτη
Ο τραγικός θάνατος του Θόδωρου Αγγελόπουλου: «Εκτινάχθηκε και έπεσε σε φρεάτιο» (VIDEO)