Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ποια η εικόνα στα πύρινα μέτωπα της χώρας

Βελτιωμένη η εικόνα στα Μέγαρα, ένα μέτωπο στη Σαλαμίνα, ενώ φωτιά ξέσπασε και στο Σουφλί

Πολλαπλά είναι τα πύρινα μέτωπα αυτή την στιγμή στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής με την κατάσβεση να γίνεται πιο δύσκολη σε σημεία όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι. Εν τω μεταξύ φωτιά ξέσπασε και στο νομό Έβρου, στο Σουφλί. Σύμφωνα με την πυροσβεστική 56 δασικέςπυρκαγιές σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Βελτιωμένη είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η κατάσταση που επικρατεί στην φωτιά που μαίνεται από το μεσημέρι στην περιοχή Βένιζα Μεγάρων. Ειδικότερα, η φωτιά φαίνεται να έχει περιοριστεί δυτικά από τη Ζάχουλη, ενώ υπάρχει και ένα δεύτερο μικρό μέτωπο κοντά στην περιοχή Πευκενέα.

Στην περιοχή αυτή την ώρα πνέουν άνεμοι με ένταση 3 μποφόρ, γεγονός που ευνοεί τις πυροσβεστικές δυνάμεις και ειδικότερα τα εναέρια μέσα που επιχειρούν εκεί.

Στη πυρκαγιά επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων, 34 οχήματα 7 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό, ενώ συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 13.41 το μεσημέρι, ενώ στις 14.35 στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους του οικισμού Ζάχουλη για να απομακρυνθούν προληπτικά από την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Αλεποχώρι. Λίγο πριν τις 6 μ.μ. στάλθηκε και δεύτερο μήνυμα από το 112 στους κατοίκους που βρίσκονται στον οικισμό Παπαγιαννέϊκα Μεγάρων να πράξουν το ίδιο και να κατευθυνθούν προς τα Μέγαρα.

Συνδρομή Ενόπλων Δυνάμεων για την κατάσβεση των πυρκαγιών σε Αλεποχώρι και Πεντέλη

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής 'Αμυνας (ΓΕΕΘΑ), οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Αλεποχώρι με 5 Καναντέρ και έναν προωθητή γαιών. Στην πυρκαγιά της Πεντέλης, οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με τη διάθεση δέκα λεωφορείων - πέντε του Γενικού Επιτελείου Στρατού και πέντε του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού - των 50 θέσεων.

Επίσης, πέραν των προγραμματισμένων 45 περιπολιών σε 15 δρομολόγια που εκτελούνται στην Αττική, έχουν προστεθεί δέκα επιπλέον περιπολίες. Συγκεκριμένα, τέσσερις στην Πάρνηθα (οι δύο από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου και οι άλλες δύο από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας), τρεις στον Υμηττό (οι δύο από το Γενικό Επιτελείο Στρατού και μία από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού) και τρεις στην ευρύτερη περιοχή του Διονύσου (οι δύο από την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου και μία από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού).

Ένα μέτωπο στη Σαλαμίνα

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στο λόφο Ανεμόμυλοι και στο Σαμάρι στη Σαλαμίνα, ενώ σε εξέλιξη παραμένει στο λόφο Πατρίς. Η κατάσταση και στο τρίτο μέτωπο είναι αντιμετωπίσημη, ενώ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λ.Φανερωμένης και στην οδό Μαραθώνος.

Στην κατάβεση της φωτιάς επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 6 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, ενώ υπάρχει συνδρομή και από εθελοντές πυροσβέστες. Επίσης ακτοπλοϊκώς στη Σαλαμίνα μετέβησαν από Πειραιά 12 πυροσβέστες με 5 οχήματα.

Λίγο νωρίτερα τo «112» είχε στείλει νέο μήνυμα προς όλους όσοι βρίσκονται στις οδούς Αγίου Νικολάου και Αγίου Θεράποντος Σαλαμίνας, να μετακινηθούν τώρα προς την Παραλία Ακτή Καραϊσκάκη, λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή.

Πριν από λίγο δοθηκε εντολή εκκένωσης του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας. Οι γιατροί, το διοικητικό προσωπικό και ο εξοπλισμός μεταφέρονται στο 2ο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας. Σε ετοιμότητα το ΕΚΑΒ.

Υπό μερικό έλεγχο φωτιά στη Ραφήνα

Αμεσα τέθηκε υπό μερικό έλεγχο η #πυρκαγιά  που εκδηλώθηκε σε χορτολιβαδική έκταση στην συμβολή των οδών Τζων Κένεντυ και Λεωφ. Δροσιάς στη Ραφήνα. Επιχείρησαν 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα και 2 αεροσκάφη, ενώ υπήρξε συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες.

Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στα Λάβαρα του Δήμου Σουφλίου       

Καλή χαρακτηρίζεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τον δήμαρχο Σουφλίου, Παναγιώτη Καλακίκο, η εικόνα που παρουσιάζει αυτή την ώρα η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το απόγευμα σε αγροτοδασική έκταση του οικισμού των Λαβάρων.

Η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν άμεση και στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 45 πυροσβέστες, 15 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με τη συνδρομή υδροφόρων και μηχανημάτων ΟΤΑ, καθώς και από αέρος δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Όπως δήλωσε ο κ. Καλακίκος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πυρκαγιά, που τώρα παρουσιάζει καλή εικόνα, εκδηλώθηκε πλησίον του οικισμού των Λαβάρων του Δήμου Σουφλίου, σε απόσταση περίπου 300 μέτρων, ωστόσο δεν απειλήθηκαν κατοικίες, καθώς οι άνεμοι, έντασης 4 και κατά διαστήματα έως 6 μποφόρ, έπνεαν προς την αντίθετη του οικισμού κατεύθυνση.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή του Δασαρχείου Σουφλίου υπάρχει από χθες υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορίας 4) και με απόφαση του περιφερειάρχη Α.Μ.Θ., Χρήστου Μέτιου είναι σε ισχύ η απαγόρευση της διέλευσης, της παραμονής και της κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων και στις εν λόγω δασικές περιοχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ