Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ρεκόρ πληρότητας στις παιδικές κατασκηνώσεις

Ξεπέρασαν και τα ποσοστά του 2019, όπως τόνισε στο TyposThes ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λειτουργών Παιδικών Κατασκηνώσεων

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Στο 100% είναι η πληρότητα στις παιδικές κατασκηνώσεις της χώρας μας. Οι γονείς φέτος που τα μέτρα είναι πιο χαλαρά, αποφάσισαν να στείλουν τα παιδιά τους για δύο εβδομάδες διακοπές σε κάποια από τις κατασκηνώσεις που βρίσκεται κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

«Αυτή τη στιγμή σύμφωνα και με τα όσα γνωρίζω και από συναδέλφους του κλάδου μας μιλάμε για μια πληρότητα της τάξης του 100%. Δεν υπάρχουν ελεύθερες θέσεις. Αυτό είναι ρεκόρ και μάλιστα έχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή και από το 2019. Οι γονείς που τα δύο προηγούμενα χρόνια ίσως να ήταν κάπως διστακτικοί να στείλουν τα παιδιά τους κατασκήνωση λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων για την εξάπλωσή της, τώρα φαίνεται πως θέλουν να περάσουν τα παιδιά τους δύο εβδομάδες μέσα στη φύση με πολλές δραστηριότητες και άφθονο παιχνίδι», ανέφερε στο «TyposThes» ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λειτουργών Παιδικών Κατασκηνώσεων κ. Παναγιώτης Μπαρδάκης. Ο ίδιος εξήγησε πως το περσινό πρωτόκολλο ήταν αρκετά αυστηρό και όταν εντοπίζονταν ένα κρούσμα έπρεπε αναγκαστικά να φύγουν και τα υπόλοιπα παιδιά που έμεναν στην ίδια σκηνή με αυτό. Τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει. «Πλέον αν ένα παιδάκι είναι θετικό στον κορωνοϊό θα καλέσουμε τους γονείς του να το παραλάβουν. Και αν μετά από πέντε μέρες έχει αρνητικό τεστ, μπορεί να επιστρέψει πάλι στην κατασκήνωση», σημείωσε.

Όσο για τους συγκατοίκους της σκηνής, είπε ότι «δεν χρειάζεται πλέον να φύγουν. Απλά παρακολουθούμε την θερμοκρασία τους, και βλέπουμε αν θα νοσήσουν ή όχι. Συνήθως αρκετά παιδάκια δεν νοσούν. Κάποια είναι εμβολιασμένα, άλλα έχουν ήδη νοσήσει οπότε έχουν αντισώματα».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «υπάρχει άριστη συνεργασία από τους γονείς που δείχνουν κατανόηση και συνεργάζονται σε περίπτωση που το παιδί τους αρρωστήσει. Συνήθως τους ενημερώνουμε αν το παιδί έχει πχ πυρετό 37,5 -38. Και πάντα έρχονται άμεσα για το παραλάβουν αν χρειαστεί».

Σταθερές οι τιμές

topika_1_f1.jpg

Αναφορικά με το κόστος συμμετοχής για την συμμετοχή σε κατασκηνωτικά προγράμματα ο κ. Μπαρδάκης τόνισε πως «με την ετήσια απόφαση του υπουργείου Εργασίας έχει οριστεί η τιμή των 30 ευρώ συν ΦΠΑ για το τροφείο. Ουσιαστικά μιλάμε για 450 ευρώ για 15 μέρες. Αυτό ισχύει για όλες τις κατασκηνώσεις».

Αξίζει φυσικά να σημειωθεί ότι σε ειδικές κατηγορίες και για συγκεκριμένο αριθμό ατόμων, υπάρχει και δωρεάν συμμετοχή.

Δημήτρης Παπάς (ΧΑΝΘ): Βοήθησε πολύ το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο

Σχεδόν γεμάτες είναι και οι κατασκηνώσεις της ΧΑΝΘ. Η Χριστιανική Αδελφότης Νέων Θεσσαλονίκης έχει θερινές κατασκηνώσεις στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής όπου μπορεί να φιλοξενήσει 450 παιδιά ανά περίοδο και στο Πήλιο όπου μπορεί να φιλοξενήσει έως 280 παιδιά.

Όπως ανέφερε στο «ΤyposThes» ο Υπεύθυνος Τομέα Λειτουργίας Προγραμμάτων και Παραρτημάτων της ΧΑΝΘ κ. Δημήτρης Παπάς: «αυτή την στιγμή υπάρχει σχεδόν απόλυτη πληρότητα στις μεγάλες κατασκηνώσεις αλλά και στα προγράμματα όπως πχ για ιστιοπλοϊκές εκδρομές ή εξορμήσεις σε ορεινούς όγκους. Υπάρχει ένα κλίμα εμπιστοσύνης με τους γονείς που χτίστηκε και από τα προηγούμενα χρόνια. Και φυσικά έχει βοηθήσει πολύ το τροποποιημένο υγειονομικό πρωτόκολλο και ειδικότερα το κομμάτι που αφορά στις στενές επαφές. Πλέον αν υπάρξει κρούσμα σε μια σκηνή δεν χρειάζεται τα υπόλοιπα παιδιά που έμεναν σε αυτήν να φύγουν από την κατασκήνωση. Το νέο πρωτόκολλο δίνει μεγάλη βάση στον εμβολιασμό και στα αντισώματα που έχουν αναπτύξει τα παιδιά τα οποία έχουν νοσήσει. Αυτό κάνει πιο εύκολα τα πράγματα και για τα παιδιά αλλά και για τους γονείς».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σαφώς και υπάρχει πάντα ένα αυξημένο ενδιαφέρον και αγωνία των γονιών για την πανδημία όμως τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα και υπάρχει συνεννόηση για ό,τι προκύψει. Εξάλλου πρόσθεσε πως στη ΧΑΝΘ «τηρούνται πιο αυστηρά μέτρα καθώς η είσοδος των παιδιών στην κατασκήνωση γίνεται μόνο με αρνητικό PCR και όχι με ένα απλό rapid τεστ».

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

  •  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φλωρίδης: Η δίκη για το Μάτι έγινε με νομοθεσία που διαμορφώθηκε το 2019
«Οι διατάξεις βάσει των οποίων επιδόθηκαν ποινές ψηφίστηκαν έναν χρόνο μετά τη φωτιά στο Μάτι» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης
Φλωρίδης: Η δίκη για το Μάτι έγινε με νομοθεσία που διαμορφώθηκε το 2019