Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τεράστια οικολογική καταστροφή από τη φωτιά στη Δαδιά (VIDEO)

Για τέταρτη μέρα οι κάτοικοι της Δαδιάς ζουν τον πύρινο εφιάλτη

Για τέταρτη μέρα οι κάτοικοι της Δαδιάς ζουν τον πύρινο εφιάλτη. Χθες Σάββατο 23/7, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, οι κάτοικοι του χωριού έλαβαν μήνυμα από το 112 να το εκκενώσουν, αφού οι φλόγες λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων, είχαν φτάσει και πάλι κοντά στον οικισμό και συνεχίζουν να τον απειλούν καθώς νωρίτερα σήμερα 24/7 άλλαξε η φορά του ανέμου και η φωτιά μαίνεται σε λιγότερο από 500 μέτρα μακρυά από τον οικισμό. “Υπάρχει μία μαζική επιχείρηση εναέριων μέσων προκειμένου να περιορίσουν τη φωτιά και να μην επεκταθεί στον οικισμό της Δαδιάς, καθώς έχει αλλάξει η κατεύθυνση του ανέμου. Παρά την αντιπυρική ζώνη που παρεμβάλεται λαμβάνουμε όλα τα μέσα για να αποφύγουμε το χειρότερο σενάριο” ενημέρωσε ο Δημήτρης Πέτροβιτς, αντιπεριφερειάρχης Έβρου.

Μέχρι τις 02:00 τα ξημερώματα, οι ηλικιωμένοι του χωριού και οι ανήκοντες σε ευπαθείς ομάδες, είχαν απομακρυνθεί προς Σουφλί ή Τυχερό.

Την Κυριακή 24/7 ο άνεμος άλλαξε σε νότιο στην περιοχή και ο κίνδυνος για το χωριό συνεχίζει να υφίσταται. Η αντιπυρική ζώνη που δημιούργησαν και επέκτειναν χτες μηχανήματα του στρατού, των δήμων αλλά και ομάδες υλοτόμων, βρίσκεται 300 μέτρα από την Δαδιά και είναι αυτή που χωρίζει το χωριό από την καταστροφική “μανία” της φωτιάς. Χτες η αντιπυρική ζώνη άντεξε, μετά την σωτήρια μάχη που έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και το χωριό δεν χτυπήθηκε από την πύρινη λαίλαπα. Η φωτιά χαρακτηρίζεται “υφέρπουσα” και τις προσπάθειες κατάσβεσης δυσχεραίνει το γεγονός ότι δεν υπάρχουν δρόμοι στο δάσος.

«Υπάρχει πάρα πολύς και πυκνός καπνός, ειδικά προς τη Λευκίμη. Είναι πάρα πολύ δύσκολο το έργο της κατάσβεσης, γιατί σε κάποια σημεία δεν βλέπεις τίποτα. Ο καπνός δυσκολεύει και τις ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα σε μεγάλο βαθμό. Επιχειρούν, και σήμερα έχουν επικεντρώσει την προσπάθεια νοτιοδυτικά στη Λευκίμη, αλλά με αυτές τις συνθήκες είναι πολύ δύσκολο να γίνονται ρίψεις ακριβείας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος.

Από το πρωί τα εναέρια μέσα κάνουν συνεχείς ρίψεις, εκμεταλλευόμενα την άπνοια που επικρατεί προς ώρας, όμως το νερό είναι δύσκολο να φτάσει σε βάθος, καθώς στο παρθένο δάσος, λόγω απουσίας ανθρώπινης παρουσίας για δεκαετίες, υπάρχει στρώμα με πευκοβελόνες και εύφλεκτη ύλη πάχους ενός μέτρου.

Την υφιστάμενη κατάσταση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από την πυρκαγιά, παρουσίασαν οι επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, που επισκέφθηκε σήμερα την περιοχή, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου. Στο κέντρο ενημέρωσης της μονάδας διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς συζητήθηκαν οι προτάσεις για τον καλύτερο συντονισμό αντιμετώπισης της πυρκαγιάς και ακολούθησε επιχειρησιακή σύσκεψη στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο “Ολύμπος”.

 «Η Ελλάδα όλη έχει στραμμένο το βλέμμα της στη Δαδιά και πρέπει το χρέος μας να το φέρουμε εις πέρας» τόνισε, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν «για να σωθεί το εθνικό μας πάρκο, το μεγάλο σύμβολο σε ό,τι αφορά το φυσικό μας περιβάλλον, για το οποίο ενδιαφέρεται και όλη η Ευρώπη».

Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, παρθήκαν αποφάσεις και το επόμενο βήμα είναι η επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στο νοτιοδυτικό μέτωπο «για να δούμε επί τόπου πώς θα μπουν μηχανήματα εκεί για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε νέες αντιπυρικές ζώνες και οι πυροσβέστες με τις δικές τους εγκαταστάσεις να γίνουν πιο αποτελεσματικοί».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, ο οποίος μετέχει στο κυβερνητικό κλιμάκιο, δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης: «Το δασικό οικοσύστημα της Δαδιάς είναι ένα θησαυροφυλάκιο βιοποικιλότητας για τη χώρα και βεβαίως για ολόκληρη την Ευρώπη γι’ αυτό έχουμε κινητοποιήσει κάθε διαθέσιμη δύναμη, ώστε να σταματήσουμε τη φωτιά και να μην επεκταθεί περαιτέρω στον πυρήνα του εθνικού πάρκου».

Όπως είπε ο κ. Αμυράς, έχουν ήδη οργανωθεί οι εργαζόμενοι στη μονάδα διαχείρισης της περιοχής και με τα δασαρχεία και τις ΜΚΟ οργανώνεται σταθμός πρώτων βοηθειών για την άγρια πανίδα, όταν χρειαστεί να γίνουν οι περιθάλψεις. «Κατά δεύτερον», πρόσθεσε, «από τώρα ήδη σχεδιάζουμε και οργανώνουμε τα βήματα για την αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος. Έχουμε μπροστά μας δρόμο».

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επικεφαλής τον τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο και τη βουλευτή του νόμου Έβρου Νατάσα Γκαρά μεταβαίνει στη Δαδιά.

Στην περιοχή επιχειρούν 6 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, πάνω από 300 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων, εθελοντές πυροσβέστες και οχήματα του Ερυθρού Σταυρού. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι Το Γ’ Σώμα Στρατού (Θεσσαλονίκη) στέλνει δυνάμεις τις 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας στον Έβρο. Πολλοί είναι και οι εθελοντές που έχουν συρρεύσει για να προστατέψουν το στολίδι της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη.

Οι υλοτόμοι που ενισχύθηκαν από συναδέλφους τους όμορων περιοχών, διευρύνουν τις αντιπυρικές ζώνες, ώστε σε περίπτωση αλλαγής του ανέμου και αναζωπύρωσης, να δώσουν την ευκαιρία στις επίγειες δυνάμεις να πλησιάσουν την φωτιά.

Η καταστροφή είναι ήδη μεγάλη για 205 είδη σπάνιων πουλιών, μερικά από τα οποία έχουν εκεί την μοναδική στα Βαλκάνια αποικία τους. Στο δάσος ζουν πολλά είδη σπάνιας πανίδας και χλωρίδας που έχουν δεχτεί σοβαρό πλήγμα στο οικοσύστημά τους. Οι ταΐστρες ων πουλιών έχουν καεί ολοσχερώς και αυτά έχουν μεταναστεύσει σε πιο πεδινές περιοχές, ενώ τα ζαρκάδια έχουν κινηθεί προς τα Πομακοχώρια για να ξεφύγουν από τις φλόγες.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ